U nedelju, 2. jula, uspešno je okončana prva Niška nedelja ponosa, koja je organizovana i realizovana u okviru projekta Inicijativa KOLEKTIV – Centar za unapređenje prava LGBT+ osoba, koji je pokrenulo udruženje građanki Ženski prostor iz Niša, uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji. Projekat je počeo u avgustu 2016, a obuhvatao je organizaciju edukacija, kulturno-rekreativnih programa, grupne i individualne sesije psiho-socijalne podrške za pripadnike LGBT+ zajednice, realizaciju nekoliko javnih većih događaja na lokalu posvećenih LGBT zajednici i promociji prava LGBT+ osoba kod većinske populacije na prostoru jugoistočne Srbije.

Mnogobrojnim dešavanjima, u periodu od 27. juna do 2. jula 2017, želele smo da promovišemo kulturu dijaloga i tolerancije, utičemo na smanjenje diskriminacije i homofobije i povećamo vidljivost problema sa kojima se LGBT+ zajednica svakodnevno susreće. Osim toga, ovim festivalom smo želele da ukažemo na važnost povezivanja i umrežavanja LGBT+ zajednice, državnih institucija i ustanova i većinske populacije, kao i uloge civilnog društva u tom procesu.
Niška nedelja ponosa počela je 27. juna, javnim čitanjem ispovesti LGBT osoba u Gradskoj kući, a nastavila se uličnom akcijom povodom obeležavanja Međunarodnog dan ponosa LGBT osoba, simboličnim puštanjem balona duginih boja u centru Niša, koju su mediji nazvali prvom gej paradom u Nišu. Grupa od tridesetak navijača i desničara protestvovala je te večeri na Trgu kralja Milana u Nišu. Kordon policije nije im dozvoljavao da se približe, pa je na taj način sprečen eventualni sukob. Učesnici protesta su nosili i trasparente “Homoseksualnost je greh! Pokajte se” i ” Bog je stvorio Adama i Evu, ne Adama i Stevu”.

Konferencijom Umreženi za poboljšanje položaja LGBT osoba u Srbiji, koju je organizovala organizacija za lezbejska ljudska prava – Labris, a na kojoj su učestvovale Lokalne mreže za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama, se 28. juna nastavio program Niške nedelje ponosa, a kasnije tog dana su predstavnici LGBT organizacija posadili sadnice u Parku tolerancije, u blizini Gradske bašte u Tvrđavi. Samo nakon nekoliko dana sadnice u počupane kao i info tabla na kojoj je objašnjeno kako je Park nastao. Ženski prostor je prijavio ovaj slučaj policiji.

ČITAJTE:  Helena Vuković: Kompletna žena - Kraj tranzicije

U četvrtak, 29. juna je u okviru Ženskog dana, održana radionica osnaživanja za žene koje vole žene, koju je vodila Lepa Mlađenović, i to je bio jedini dan Niške nedelje ponosa koji nije bio otvoren za javnost.

Program se u petak, 30. juna nastavio otvaranjem izložbe Sva ljudska bića rađaju se jednaka u dostojanstvu i pravima, u Oficirskom domu, a posle otvaranja se nastavilo druženje uz koktel u klubu Labeerint. Izložba je bila otvorena za javnost od 30. juna – 2. jula i posetilo je nekoliko desetina ljudi.

U subotu, 1. jula, je bilo najviše dešavanja. Program je počeo tribinom LGBT aktivizam – moj izbor, na kojoj su učestvovali: Dragoslava Barzut (Da se zna!, Beograd), Predrag Azdejković (GLIC, Beograd), Biljana Ginova (Helsinški komitet za ljudska prava, Skoplje), Kristian Ranđelović (Gejten ‒ LGBTI, Beograd), Vera Kurtić (Ženski prostor, Niš). Program se nastavio projekcijama dokumentarnog filma „Kampanja mržnje: Rusija i gej propaganda“ i kratkog igranog filma „Quiero decirte“ (Želim da ti kažem) i razgovorom sa autorom/glumcem Stefanom Mladenovićem. Posle projekcija filmova usledilo je predstavljanje publikacije „Korak napred, nazad dva ‒ Uloga policije u jačanju prevencije i mehanizama zaštite od zločina iz homofobije i transfobije u Srbiji“, koju je organizovala organizacija Da se zna!. Program se završio događajima, koji su, očekivano, privukli najveću pažnju javnosti, koncert grupe „Mama mora da se sluša“ i Pride žurka, na kojoj je DJ Olja Vagner puštala muziku.

Poslednji događaj u okviru Nedelje ponosa je bio sportski dan, koji je održan u nedelju 2. jula, u Tvrđavi.
Osim lokalnih snaga, jer su tri događaja u okviru Nedelje ponosa – čitanje ispovesti LGBT osoba u Gradskoj kući, puštanje balona duginih boja na Trgu kralja Milana (27. juna) i postavljanje dokumentarističke izložbe „Sva ljudska bića rađaju se jednaka u dostojanstvu i pravima“ u Oficirskom domu (30. jun‒2. jul) ‒ realizovana uz podršku grada, odnosno u saradnji sa Lokalnom mrežom za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama u Nišu, realizaciji Niške nedelje ponosa u programskom smislu doprinele su brojne LGBT+ organizacije i aktivisti i aktivistkinje iz Srbije i regiona, koji su svojim prisustvom i učestvovanjem u događajima, doprinele/li kvalitetu i obimu programa, a to su: Labris, Glic, Merlinka festival, Da se zna!, Gejten ‒ LGBTI, Helsinški odbor za ljudska prava – Skoplje i Sarajevski otvoreni centar.

ČITAJTE:  Tražiti azil u inostranstvu

Niška nedelja ponosa je završena bez incidenata. Na događajima Nedelje ponosa bilo je od 30 do 130 ljudi. Verujemo da bi publika na svim ovim događajima bila brojnija, ali su prva dva dana bila obojena brojnim negativnim komentari na društvenim mrežama, pretnjama desničara, kao i neveštim izveštavanjem medija koja su samo dodatno podgrevala situaciju. S druge strane, brojnost medijskih izveštaja, kojih je u ovih nekoliko dana bilo preko 50, doprinela je velikoj vidljivosti festivala.

Organizovanje i realizacija Nedelja ponosa je veoma značajna, ne samo po dužini trajanja festivala, već i po značaju koji ima za LGBT+ zajednicu, ne samo u Nišu, već i šire, a samim tim je predstavljala veliki izazov za nas i nismo bile u mogućnosti da uradimo dobru procenu kompletnog bezbedonosnog rizika, kako učesnika Nedelje ponosa, tako i posetilaca samih dešavanja. Zbog povećanog bezbedonosnog rizika bilo je potrebno angažovanje većeg broja pripadnika MUP-a kako bi se obezbedili skupovi, kao i premeštanja nekih dešavanja na druge, bezbednije lokacije.

Nadamo se da smo Niškom nedeljom ponosa doprinele uspostavljanju trajne i produktivne saradnje lokalnih institucija i organizacija civilnog društva koje se bave poboljšanjem položaja LGBT+ osoba, a sve u cilju povratka poverenja u institucije i ostvarivanja konkretne pomoći koju one mogu da pruže LGBT+ osobama na lokalu.

U sklopu projekta Inicijativa KOLEKTIV – Centar za unapređenje prava LGBT+ osoba i izveštavanja o njemu planirana je i izrada brošure koja će obuhvatiti sve događaje tokom realizacije projekta od avgusta 2016. do jula 2017. U njoj će biti detaljno opisani i dokumentovani i događaji sa Niške nedelje ponosa, a brošura će biti predstavljena i široj javnosti u avgustu 2017.

Piše: Vesna Đorđević


Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.