Na konkursu koji je trajao od 20. decembra 2016. do 20. januara 2017. godine, koji su raspisali Bookvar online magazine i Optimist magazin pristiglo je, van svakog očekivanja 165 priča. Tema priča je coming out, kada gej muškarci, lezbejke, biseksualne osobe saopštavaju drugima svoju seksualnu orijentaciju, a transseksualne osobe svoj rodni identitet i počnu da žive u skladu s njim. Pristigle priče na kreativan, zanimljiv i originalan način promišljaju o ovoj temi i različitih su žanrova, od autobiografskih, ispovednih, do naučno-fantastičnih sa vampirima i vešticama.
Uredništva Bookvar i Optimist magazina napravila su uži izbor za nagradu od 20 priča koje su čitale članice žirija, novinarka Tamara Skrozza, srpska književnica Simonida Milojkovića i bosanska književnica Lejla Kalamujić. One su odabrale u najuži izbor priče „Rovac“ Ivana Drnčule, „Povratak iz Brizbejna“ Dušana Radakovića i „Crv iz ormara“ Vere Kurtić , dok je za pobedničku izabrana priča „Povratak iz Brizbejna“.

Ona govori o bivšem komunističkom načelniku policije vezanom za invalidska kolica koji u svojoj vili živi potpuno sam okružen uspomenama na neka bolja vremena kada je imao karijeru u usponu, suprugu, ćerku i strejt sina. Povratak gej sina iz Brizbejna sa namerom da se stara o svom bolesnom ocu koji sve više upada u demenciju budi osećanja koja su bila duboko zakopana, ali nikada i izgubljena. „Povratak iz Brizbejna“ je priča, prožeta dahom minulih vremena, o mučnom odnosu između oca i sina, o vezama između roditelja i dece, o gubitku, praštanju, prihvatanju, ljubavi i mržnji.

Zbirka će sadržati 75 priča među kojima će biti i priče poznatih pisaca kao što su Igor Marojević, Dule Nedeljković, Dimitrije Vojnov, Milena Bogavac, Lejla Kalamujić, Dragan Jovićević, Milan Aranđelović, koje su namenski nastale van ovog konkursa. Autori čije u priče izabrane za štampanje biće kontaktirani i obavešteni o tome.

ČITAJTE:  Knjige u LGBT šake!

Zbirka će se pojaviti iz štampe do kraja meseca.


Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.