This image released by A24 Films shows Alex Hibbert, left, and Mahershala Ali in a scene from the film, "Moonlight." The film is a poetic coming-of-age tale told across three chapters about a young gay black kid growing up in a poor, drug-ridden neighborhood of Miami. (David Bornfriend/A24 via AP)

Mesečina: Kako je Oskar ispravio nepravdu


Na samom početku pošteno je da vam kažem da film „Moonlight“ nisam još uvek pogledao, iako imam zakonsku i moralnu obavezu da kao gej muškarac, ali i kao selektor Merlinka festivala pogledam film sa gej tematikom. Jednostavno moram psihički da se pripremim, jer me gej filmovi sa teškom pričom deprimiraju i sisaju energiju. Ali, ovo nije prikaz filma te da moram da ga pogledam, to je obavio Zoran Janković u prošlom broju Optimist magazina. Ne, ovde ću se baviti tim istorijskim momentom da je jedan gej film dobio Oskara za najbolji film. Skandalom na dodeli i zamenom koverti se neću baviti.

Iako je u pitanju istorijski momenat, da je gej film dobio glavnog Oskara, nemamo oduševljenje kao što je to bio slučaj sa „Planinom Broukbek“. Gej zajednica nije posebno oduševljena, niti pridaje preveliku pažnju ovom filmu, što se može videti i da se veliki svetski gej magazini nisu preterano bavili njime, niti se film našao na ažuriranim listama najboljih gej filmova. Da li je to zato što su svi u filmu Afroamerikanci, što je u pitanju niskobudžetni film, što nije zaradio dovoljno na boks ofisu… ostaje da vidimo. Ono što je sigurno jeste da je Akademija ispravila nekoliko nepravdi i jednim udarcem ućutkala one koji su je kritikovali da je homofobična i rasistička. Ali nepravdu koja je načinila filmu „Planina Broukbek“ joj nikada nećemo oprostiti.

Sada već legendarni film Anga Lija „Planina Broukbek“ ostavio je ogroman trag na gej zajednicu i njenu kulturu. Film je nominovan za osam Oskara, a dobio je tri za muziku, scenario i režiju, dok mu je za najbolji film nepravedno oteo film „Crash“ koga se niko više i ne seća! Režiser filma „Sudar“ Pol Hagis izjavio je pre dve godine da njegovo ostvarenje nije zaslužilo Oskara za najbolji film. On je rekao: „Iz nekog razloga, ’Sudar’ je uticao na ljude, dotakao ih, a nemoguće je suditi o filmovima tog žanra. Jako sam zahvalan što sam osvojio te Oskare. To je zaista lepa stvar, ali me nemojte pitati koji je po mom mišljenju te godine bio najbolji film, jer svakako da ne bih glasao za ’Sudar’, pošto sam video umetnički kvalitet tih drugih ostvarenja“. Slično mišljenje imaju i članovi Američke filmske akademije danas. Američki časopis Holivud riporter objavio je anketu među njima koja je pokazalo da bi u slučaju da se glasanje obavlja danas, film Anga Lija lako odneo pobedu. Gej kauboje je teško zaboraviti i film se nalazi na prvom mestu skoro svih lista najboljih gej filmova svih vremena. Film je zaradio skoro 180 miliona dolara na boks ofisu, dok „Mesečina“ svega 54 miliona i zauzima drugo mesto liste oskarovskih filmova sa najslabijom zaradom. Pored toga Planina je inspirisala mnoge, tako da imamo i Broukbek operu, parodije na film, čak i porno verziju, što „Mesečina“ nikada neće postići. Trenutno je „Mesečinu“ u srpskim bioskopima pogledalo oko tri hiljade ljudi.

Tokom svoje istorije Akademija je konstantno ignorisala i diskriminisala filmove koji se bave LGBT temama. Od takvih je svakako i film Gasa Van Santa „Milk“ koji je bio nominovan za osam Oskara. Dobio je svega dva, za scenario i glavnu mušku ulogu, dok je te godine Oskara za najbolji film dobio „Milioner iz blata“.

Možda, po mom mišljenju, najveću nepravdu pored Planine, učinjena je filmu „Filadelfija“ koji je nominovan za pet Oskara, ali ne i za najbolji film. Tom Henks je te godine dobio Oskara za najbolju mušku ulogu, a Brus Springstin za pesmu „Streets of Philadelphia“.

Mnogi smatraju da je film „Kerol“ iz 2015. opljačkan jer nije nominovan za najbolji film, pored šest nominacija i nijedan osvojen Oskar. Ne delim to mišljenje, ali smatram da je film „Velvet Goldmine“ iz 1999. godine istog režisera Toda Hajnsa nepravedno ignorisan od Akademije, koja ga je nominovala samo za najbolji kostim. Takođe je interesantna i situacija sa filmom „Dankinja“ koji je dobio četiri nominacije, a osvojio je samo Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu. Te godine su mnogi smatrali da film „Mandarina“ treba da dobije koju nominaciju za Oskara, kao i Lili Tomlin za ulogu u filmu „Baka“, ali se to nije dogodilo.

Prošle godine trans umetnica Anohni je bila nominovana za najbolju pesmu „Manta Ray“ iz dokumentarca „Racing Extinction“, ali su producenti ceremonije izbacili izvođenje ove pesme iz programa, nakon čega je Anohni odbila da se uopšte pojavi. Ali makar je te godine gej muškarac dobio Oskara za najbolju pesmu, Sam Smith.
Dok se LGBT filmovi probijaju, kao i LGBT glumci, reditelji… mnogi strejt glumci dobili su Oskare za portretisanje LGBT ljudi, kao što su Vilijam Hart za ulogu u filmu „Poljubac žene pauka“, Tom Henks za „Filadelfiju“, Hilari Svonk za „Dečaci ne plaču“, Šarliz Teorin za „Monstruma“, Filip Simor Hofman za „Kapote“, Šon Pen za „Milk“, Kristofer Plamer za „Početnike“, Džared Leto za „Dalas bajers klub“…

U svakom slučaju Oskar za najbolji film neće da škodi i smatram da ćemo u budućem periodu imati više ozbiljnih filmova LGBT tematike, koji će polako osvajati sve više bioskopske publike. Nažalost, „Mesečina“ nije jedan od tih filmova.

Piše: Predrag Azdejković