TV jesenja sezona: LGBT likovi u američkim serijama


Počela je jesenja sezona serija. Tu su neke nove sezone starih serija, ali i neke nove, koje bi LGBT publika mogla da počne da gleda. Ili, kako to kažu danas, ne bi smeli da propuste.

RED BAND SOCIETY

Na prvom mestu tu je jedna sasvim nova serija „Red Band Society“ koja, kroz naraciju Čarlija ili Koma-dečka, prati grupu tinejdžera u dečijem krilu bolnice Okean Park u Los Anđelesu. Crvena traka iz naslova serije je referenca na crvenu narukvicu koji svaki tinejdžer u bolnici dobije u slučaju da ga očekuje neka velika hirurška intervencija. Možda ne bi trebalo da bude značajno u 2014. godini, ali nekako jeste… Ova serija je odlučila da prikaže porodicu sa dve mame. Čilidersica i kučkica Kara Souders ima dve mame. Sara je njena biološka mama, a druga, Danijela, je bila Karina dadilja koja se nekako, eto zaljubila u svoju gazdaricu. I one su ostale zajedno.

GOTHAM

„Gotham“ je serija koja se bavi dešavanjima u Betmenovom zavičaju decenijama pre nego što je ovaj superjunak stavio svoju masku. Glavni lik u seriji je mladi detektiv Džejms Gordon. Nisu potrebne njegove detektivske veštine da bi se već od prve epizode otkrila LGBT vidljivost i rasna raznolikost. Žene svih boja su na pozicijama moći sa obe strane zakona, a LGBT likovi su važni delovi priče od prve epizode. Sa jedne strane tu je latino-lezbijska detektivka Rene Montoja, zatim šefica policijskog odeljenja za ubistva Sara Esen, kao i Barbara biseksualna verenica Džejmsa Gordona, a sa druge strane afro-amerikanka Fiš Muni šefica jednog od mafijaških klanova Gotama.

MODERN FAMILY

„Modern Family“ je serija koja se prikazuje od 2009. godine i od tada je osvojila gomilu Emija. Serija prikazuje živote glavnog junaka Džeja Pritčeta i njegove prosto-proširene porodice. U njoj su prikazani dvoje očeva i njihova ćerka Lili. Na kraju prošle sezone prikazano je i gej venčanje koje je videlo više od deset miliona gledalaca.

HOW TO GET AWAY WITH MURDER

Viola Dejvis u seriji „How to Get Away With Murder“ tumači ulogu Analize Kiting žene jakog karaktera koja predaje pravo i koristi takmičarski duh svojih studenata da bi joj oni pomagali u rešavanju realnih sudskih predmeta. Već u pilot epizodi imamo seksi scenu između dva muškarca, a kasnije stvari postaju još vrelije. Izvršna producentkinja ove serije, Šonda Rajms je poznata po tome što u svojim serijama, poput „Grey’s Anatomy” i “Scandal” prikazuje likove koji su pripadnici manjinskih grupa. Kada su joj neki zamerili zbog gej scena u seriji „How to Get Away With Murder“ čiji je izvršni producent ona je na tviteru lakonski odgovorila „Koje gej scene? Nema gej scena! Postoje scena sa ljudima u njima.“ Kasnije je ritvitovala nekoliko tvitova podrške od fanova i dodala: „Volim sve fanove mojih serija. Čak i one koji još treba da sazru. I zapamtite da ste u jednom trenutku i vi bili diskriminisani zbog nečega. Ne znam zašto je ovakva vrsta mržnje prisutna. #onelove Bar u Šondalendu. Uživajte u vikendu!“
I sama Analiza Kiting nije princeza zatvorena u kuli od slonovače već jak lider i borac kao i seksualno biće koje se slobodno ostvaruje uprkos nekim ustaljenim normama mediokritetskog morala.

JANE THE VIRGIN

„Jane the Virgin“ predstavlja novo čitanje biblijske priče o bezgrešnom začeću. Džejn Vilanueva je mlada, pobožna, latino devojka koja nikada u svom životu nije počinila greh, a ipak je ostala u drugom stanju zbog nesrećnog slučaja sa veštačkom oplodnjom. Tu je i njen gej prijatelj Luka sa kojim Džejn radi kod oca Rafaela (neosumnjičenog u slučaju misterioznog začeća jer je srećno oženjen) koji je i njen bivši momak. Serija odiše kempom što ne čudi jer su kao inspiracija uzete telenovele.

AMERICAN HORROR STORY

Od gej para Čada i Patrika u prvoj sezoni do lezbijske novinarke Lane Vinters u drugoj „American Horror Story“ je uvek imao neke LGBT likove. Istina u trećoj sezoni nije bilo nekih važnijih kvir likova, ali su se u njoj pojavili autovani glumac Lesli Džordan i gej ikona Stivi Nods, a priča je imala nekoliko referenci na LGBT kulturu. Kreator serije Rajan Marfi je uvek integrisao LGBT likove u seriju. Na pitanje da li će tako biti i u četvrtoj sezoni „American Horror Story: Freak Show“ odgovor je – verovatno da. U četvrtoj sezoni pojaviće se gej glumci Nil Patrik Haris i Met Bomer i njihovi likovi će verovatno da budu gej, bi ili trans.
„Nikada nisam pokušavao da ispričam strejt ili gej priču“, rekao je Rajan Marfi. „Jednostavno sam samo želeo da stvorim priču sa likovima koje smatram da su interesantni. Mislim da imam obavezu da ubacim gej, lezbo ili trans osobe u svoj rad.“

ARROW

LGBT osobe su imale relativno dosta razloga da gledaju seriju „Arrow“, adaptaciju još jednog stripskog junaka za male ekrane. Prvo bio je tu zgodnjičavi Stiven Amel koji je u svakoj epizodi radio svoje čuvene shirtless zgibove samo za ženski i gej deo publike, tu je onda, doduše kao negativac, Malkom Merlin, koga tumači gej glumac Džon Boroman i, na koncu se pojavila i biseks heroina Sara Lens a.k.a. Black Canary. Sara Lens je bila prvi biseksualni lik u DC-ijevoj televizijskoj ponudi. Sara se zabavljala istovremeno i sa Strelcem, ali i sa Nisom al Gul, ćerkicom mnogo poznatijeg Ra’s al Gula. Zato je kao hladni tuš delovala završna scena prve epizode treće sezone u kojoj Sara dobija buket strela pravo u stomak i gine. Ipak, serija je gej frendli sa posebnim geekovskim šmekom koji bi trebalo da zadrži homo publiku ispred malih ekrana.

THE WALKING DEAD

Iako je strip „The Walking Dead“ imao nekoliko gej likova jedan od kreatora istoimene serije Skot Gimpl je potvrdio da će gej likovi pojaviti i u seriji.
„Mi znamo svašta o likovima u seriji, samo ne želimo baš sve da otkrijemo“, misteriozno je bacio udicu Gimpl.
Radnja treće sezone serije je počela malo da se udaljava od radnje stripa tako da je tada propušteno da se ubace dva LGBT lika koja se pojavljuju u stripu. Serija je imala problem sa vidljivošću LGBT likova sve do sezone četiri u kojoj je uveden prvi gej lik lezbijka Tara Čambler. Fanovi spekulišu da je Daril Dikson gej ili biseks, ali Skot Gimpl ne želi ni da potvrdi niti da negira ovo šuškanje.
„Daril je lik čiji karakter će da se razvija tokom serije. Dozvolimo mu da spusti gard i pokaže nam ko je on u stvari u svakom pogledu“, rekao je Gimpl.
Daril Dikson je u četvrtoj sezoni bio dosta povučen što je i izazvalo priče o njegovoj seksualnosti. U stripu njegov lik ne postoji tako da je to i dalje misterija. Videćemo.

THE FLASH

Voleli smo ga u seriji iz devedesetih, a još više ćemo ga zavoleti u novoj seriji koja je premijeru imala ovog oktobra. On je Fleš, najbrži čovek na svetu, junak DC-jevih stripova i postoji nekoliko razloga koji će da nateraju gej štrebere da prate njegove avanture i na malom ekranu. Pre svega jer naslovnu ulogu tumači Grant Gastin koji je već tumačio gej lika u seriji „Glee“. Drugo, do kraja prve sezone u seriji će biti najmanje dva gej lika. Prvi je Frulaš (Pied Piper) jedan od prvih autovanih stripskih junaka u DC-u. Drugi je Dejvid Sing (David Singh) koji se pojavio već u prvoj epizodi. Ovo je prvi put da su gej likovi sastavni deo menjstrim superojske serije. A tu je i gej glumac Ventvort Miler kao zlikovac Kapetan Kold.

THE McCARTHYS

Scenarista i glumac Brajan Galivan je do sada bio poznat po svojoj seriji na YouTube-u „Sassy Gay Friend“ u kojoj on portretiše mudrog gej prijatelja, jelte, koji daje savete tragičnim ženskim likovima iz istorije i literature. Ove jeseni Galivan je na čelu CBS-e serije „The McCarthys“ za koju on kaže da je poluautobiografska. Glavni protagonista serije je 29-godišnji Tajler Riter koji kao gej pokušava da preživi u svojoj radničkoj porodici. Njegova majka nastoji da mu pruži svu podršku u pauzama za reklame tokom serije „The Good Wife“, a otac, košarkaški trener, angažuje svog smotanog sina kao asistenta.

FAKING IT

„Faking It“ je MTV serija o dve najbolje drugarice Ejmi i Karmi koje čine sve da postanu kul devojke u svojoj ultraliberalnoj srednjoj školi gde je sve što je drugačije od uobičajenog popularno. Jednog dana njih dve pozovu na žurku misleći da su one lezbijski par. One prihvataju tu maskaradu, ali ubrzo Karma privlači pažnju zgodnog frajera Liama Bukera, dok i Ejmi postaje svesna nekih neobičnih osećanja prema Karmi.

GREY’S ANATOMY

Ako je neko i pomislio da je „Grey’s Anatomy“ odavno završena serija grdno bi pogrešio jer ona ulazi u, evo, svoju jedanaestu sezonu. Ovaj prvi veliki hit Šonde Rajms u početku je bio striktno heteroseksualan sa svim tim doktorima i stažistima suprotnoga pola koji su se zaljubljeno gledali preko različitih ljudskih povreda. Međutim, na koncu četvrte sezone seksi ortoped Keli Tores je osetila da je privlači kardio hirurg Erika Hahn. Nakon što se Erika autovala i ostavila Keli Tores da se bori sa svojim identitetom pojavila se druga autovana lezbijka Arizona Robins. Od pete sezone kada su se zaljubile jedna u drugu Keli i Arizona su prošle kroz razne stvari u svom odnosu. Kada se Keli i sama identifikovala kao biseksualka pre nekoliko sezona ovaj par je i zvanično postao najdugovečniji istopolni par u serijama. Ako Kelina i Arizonina priča nije dovoljna za kvir gledaoce onda bi trebalo da ih zadovolje redovne pojave gej, lezbo i trans priče pacijenata koji prođu kroz bolnicu i seriju.

BROOKLYN NINE-NINE

„Brooklyn Nine-Nine“ je urnebesna američka policijska komedija koja je ove jeseni ušla u svoju drugu sezonu. Ovu seriju vredi gledati ne samo zbog fantastično zabavnog detektiva Džejka Peralte koga tumači Endi Samberg, već i zbog njihovog novog kapetana Reja Holta čiju ulogu tumači Andre Braugher. Samberg je odličan, malo je preteran, kao lik iz crtanog filma, ali odlično paše ovakvoj seriji. Tu je i njegov antipod detektivka Santjago koju tumači Melisa Fumero. Ali pravi pokretač radnje ove serije je dolazak novog komandira Reja Holta, strogog, ali ništa manje krutog. On nasleđuje nesposobnjakovića koji je Peralti dopušta da radi šta želi. Andre Braughter se vraća komediji i trebalo bi novu publiku da uveri da je dorastao tom izazovu. O njegovom liku znamo da je strog, autoritativan i… gej.

Piše: M. Aranđelović