Broj LGBT likova koji će se pojaviti na američkoj televiziji u narednoj sezoni biće rekordno visok, saopštila je LGBT grupa GLAAD.
U svom godišnjem izveštaju koji je objavljen početkom oktobra, grupa navodi da će 4,4 procenta glumaca koji se redovno pojavljuju u serijama u udarnom terminu tokom sezone 2012/13. glumiti LGBT likove. To je značajan skok u odnosu na 2,9 procenata u 2011. godini.
U studiji, koja je obuhvatila 97 serija, navodi se da je od 701 lika koji se redovno pojavljuje u serijama 31 LGBT orijentacije. Najviše ih ima u programima ABC televizije, potom sledi FOX i CBS.
Kada je reč o kablovskoj televiziji, broj LBGT likova i tamo raste. Kanal Showtime ima ih najviše – 12 likova, potom slede HBO i FX. Najinkluzivnije serije su HBO drama „True blood“ i FOX komedija „Glee“, obe sa po šest LGBT likova.
Takođe, gej likova ima više nego lezbejki – 55,5 procenata u poređenju sa 44,5 procenata.
Dramske serije i LGBT likovi
U devetoj sezoni popularne ABC serije „Gray’s Anatomy“ i dalje ćemo gledati lezbejski par Callie i Arizonu koje zajedno odgajaju svoju bebu. Iz iste ABC kuhinje stiže i nastavak serije „Revenge“ u kojoj možemo da gledamo biseksualaca Nolana i serija „Scandal“ u kojoj se pojavljuje Cyrus Beene i njegov suprug. ABC takođe sprema rimejk britanske serije „Mistresses“ u kojoj se pojavljuju lezbejski likovi Alex i Sally.
Na televiziji CBS vratiće se biseksualka Kalinda Sharma kao sporedni lik u seriji „The Good Wife“, kao i još dva LGBT lika koji će se pojavljivati s vremena na vreme.
Lezbejski lik Adrianna Tate-Duncan biće i dalje deo serije „90210“, koja se prikazuje na The CW kanalu, kao i gej sportista Teddy Montgomery. Na ovom kanalu biće prisutna još četiri LGBT lika, gej reper Kaldrick King, Tariq i Christopher u seriji „The L.A. Complex“ i lezbejka Tyra Dupre u seriji „Emily Owens, M.D.“.
Iako FOX ima veliki procenat LGBT likova, oni su mahom prisutni u komedijama, tako da je serija „Bones“ jedina dramska serija koja će imati jedan biseksualni sporedni lik, Angelu Montenegro.
Na NBC se vraća serija „Smash“ u kojoj ćemo gledati gej kompozitora Toma Levitta, brodvejskog glumca Sama Stricklanda i igrača Bobbyja. NBC je takođe najavio premijeru serije „Chicago Fire“ u kojoj ćemo gledati lezbejku Leslie Shay i njenu bivšu devojku, biseksualku Clarice.
Komične serije i LGBT likovi
Ove sezone 17 primetime komičnih serija će imati LGBT likove. Kanal ABC će imati najveći broj LGBT inkluzivnih komedija koje će se prikazivati ove sezone. U seriji „Modern Family“ gledaćemo i dalje Mitchella i Camerona, Maxa u „Happy Ending’s“ i školskog savetnika gospodina Wolfa u seriji „Suburgatory“. Lik asistenta Luthera iz serije „Don’t Trust the B—- in Apt 23“ postaće stalni ove sezone. U seriji „The Middle“ pojavljivaće se lik Brada koji je gej. Svoju premijeru imaće serija „Malibu Country“ o kantri pevačici koja pokušava da oživi svoju karijeru i u njoj će se pojavljivati Geoffrey, gej asistent u muzičkoj kući.
Na televiziji CBS, koja od 2007. godine nije imala glavne LGBT likove u komedijama, biće prikazana nova serija „Partners“ o dvojici prijatelja od koji je jedan gej i ima stalnog partnera. Ova serija dolazi od kreatora serije „Will and Grace“ i po temi liči na nju, osim što je u pitanju prijateljstvo između strejt i gej muškarca. Lezbejski lik Evelyn biće prisutan i ove sezone u seriji „Dva i po muškarca“, kao i lik surogat majke Brende u „Rules of Engagement“.
Ove godine serija sa najviše glavnih i sporednih LGBT likova je „Glee“ na televiziji FOX. Ukupno šest LGBT likova biće prisutno u četvrtoj sezoni ove serije, a to su trans lik Unique, lezbejski lik Santana, biseksualka Brittany, gej likovi Kurt, Blaine i Sebastian. Još jedna FOX-ova komedija koja ima LGBT likove je crtana serija „American Dad!“ u kojoj se redovno pojavljuje „omniseksualni“ vanzemaljac Roger i ponekad gej par Greg i Terry. U crtanim serijama koje se prikazuju na FOX-u možemo da vidimo LGBT likove, Waylona Smithersa i Patty u „The Simpsons“ i Terryja u „The Cleveland Show“.
Na kanalu The CW prikazivaće se serija „The Carrie Diaries“, koja prati Carrie Bradshaw u srednjoj školi, u kojoj će se pojavljivati gej lik Walt, ako serija bude pratila knjigu.
Televizija NBC će imati tri serije u kojima se pojavljuju LGBT likovi. Među njima su „The Office“ i gej lik Oscar Martinez, serija „Go On“ i lezbejski lik Anne i serija „The New Normal“ koja prati gej par Bryana i Davida koji žele da imaju dete uz pomoć surogat majke.
LGBT likovi na kablovskim televizijama
Kablovski kanal Showtime ima najveći broj LGBT likova u serijama, ukupno 12, što nije čudno ako se uzme u obzir da je ovaj kanal prikazivao serije „Queer as Folk“ i „The L Word“. U novoj sezoni serije „Shameless“ koja prati decu koja se brinu sama o sebi pojaviće se četiri LGBT lika, među kojima je gej tinejdžer Ian. Ostale serije sa LGBT likovima su „Nurse Jackie“, „The Borgias“, „Californication“, „Episodes“, „House of Lies“ i „Web Therapy“.
Kanal HBO će imati devet LGBT likova u serijama, od kojih će šest biti u seriji „True Blood“. Ostali LGBT likovi će se pojavljivati u serijama „Enlightened“, „Girls“ i „Game of Thrones“.
Kanal FX ima osam LGBT likova u serijima „Anger Management“, „Archer“, „Sons of Anarchy“ i „American Horror Story“.
Kanal Adult Swim ima pet LGBT likova, dva u „The Venture Bros.“ i tri u „Superjail!“, dok ćemo u seriji „Pretty Little Liars“ na kanalu ABC Family i dalje gledati lezbejski lik Emily i njenu devojku Paige. Takođe na ABC Family imamo lezbejske likove u seriji „The Secret Life of American Teenager“. Svi LGBT likovi na kanalu Teennick su iz kanadske serije Degrassi. Trenutno se prikazuje 12. sezona ove serije u kojoj su se pojavljivali mnogi LGBT likovi tokom godina. MTV će nam prikazivati LGBT likove u serijima „Awkward“ i „Teen Wolf“. SyFy kanal je počeo da prikazuje kanadsku seriju „Lost Girl“ u kojoj se pojavljuju biseksualni i lezbejski likovi. Takođe, na istom kanalu prikazuje se serija „Warehouse 13“ sa gej agentom Stevom Jinksom.
Prateći ukidanje propisa „Don’t Ask, Don’t Tell“, popularna Lifetime drama „Army Wives“ uvela je lezbejski par u prošloj sezoni, dok je lik gej doktora Moralesa prebačena iz serije „The Closer“ u spin-off „Major Crimes“.
Kanal PBS će prikazivati britansku dramu „Downton Abbey“ u kojoj se pojavljuje gej batler Thomas Barrow, dok u seriji „Upstairs Downstairs“ pojavljuje se lezbejski lik Blanche Mattershead.
Pojedine serije koje su ovde navedene možete da pratite na domaćim kablovskim kanalima, kao što je FOX life, ali za većinu moraćete da posetite naše prijatelje sa Pirate Baya.


ČITAJTE:  In memoriam: Alexis Arguette