Regenerating Day Cream od Dr. Hauschka & restoran “Zaplet”


Obradićemo Regenarativnu dnevnu krenu od Dr. Hauschka, brenda koji iz misterioznih razloga doživljava veliku popularnost kod nas. U prošlom broju sam rekao da je nemoguće dati pozitivnu ocenu celom brendu, te bi isto važilo i za negativnu ocenu, ali u svemu postoje izuzeci pa i ovde. Naime, Dr. Hauschka formira narativ oko svojih proizvoda koji se ogleda u „snazi prirode“ i „najčistijim“ prirodnim jedinjenima ukomponovanim na jedinstven način koji je bliži Zen Budizmu neko dematologiji. Analitički posmatrano celokupan brend je zasnovan na trapavoj kombinaciji dobrih i nepovoljnih biljnih ekstrakata, nema proizvoda koji je adekvatan za masnu ili osetljivu kozu, linija je isključivo bazirana na uljima pa bi mogli reći da je adekvatna za suvu kožu što je nemoguće, jer skoro svaki proizvod sadrži bar po jedna iritirajući sastojak. Parfema ima u svakom proizvodu a proizvodi ne sadrže standardne konzervanse gde proizvođač ovo pravda konzervirajućim svojstvima biljaka i ulja, ovo je nonsesn per se, jer proizvod koji ne sadrži bar minimalne doze konzervansa prosto nije stabilan.

Što se tiče Regenarativne dnevne kreme, ovo je jako loš proizvod koji sadrži nekolicinu iritirajućih jedinjenja. Naime ako je koža izložena površinskim iritantima njena mogućnost za regeneracijom je značajno oslabljena tako da svako potencijalno korisno jedinjene neće imati efekta. U suštini ovo je uljani emolijent sa izuzetno jakim parfemom po bezobraznoj ceni u odnosu na kvalitet (oko 80 evra) gde bi vam se po učinku mnogo više isplatilo da uzmete organsko maslinovo ulje. Dr. Hauschka proizvodi nemaju adekvatne (EU standardi) UVA/B filtere tako da ovaj proizvod smatram uvredljivim i izuzetno lošim.

+++

Zaplet je jedan od onih restorana koji se uvek provlači u razgovorima ljudi koji uživaju restoransku kulturu, a razlozi za to su sledeći. Zaplet ima raznolik meni koji nije njegova mana već snaga. Na meniju možete naći „nacionalni meni“ koji uključuje ćufte u sosu, mućkalicu ili sarmice sa zeljem i sve to odlično spremljeno. Izbor salata je dosta dobar i dobro su pripremljene, izuzev Cezar salate koja je servirana iz dva dela, pileći stejk i salata koja je servirana u nečemu što izgleda kao čaša za vodu, a pri tom preliv nije ono što se očekuje kada naručujemo Cezar. Mesa su odlično spremljena, kako stejkovi tako i piletina ili curetina i među ovim mesnim jelima ima zaista odličnih momenata. Apetajzeri su raznoliki, a izdvajaju se rebarca. Problematika nastaje kod dezerta koji je boljka svih restorana, naprosto su svi prešli na kolač sa sirom, panakotu, krem brule, rozadu ili slično, a potpuno su se napustili konpleksni dezerti i torte… na žalost za Zapletom je isti problem i malo razočaravajuće kada jedan izvrstan restoran ima ovako konvencionalnu ponudu dezerata. Usluga je verovatno jedna od najboljih u gradu, konobari hitri, neprimetni i uvek dobro informisani. Enterijer može predstavljati mali problem jer je osvetljenje dosta prigušeno i ako nema dnevne svetlosti napolju lako vam se prispava u restoranu. Bez obzira na par malih mana Zaplet je bez predmetno jedan od nekolicine odličnih restorana u Beogradu u kome je celokupna hrana jako dobra i zato predstavlja zlatni standard Beograda.

Uređuje: Mladen Antonijević Priljeva