Bosna i Hercegovina konačno dobija svoju povorku ponosa. Uz radostan uzdah najavljujemo protestnu šetnju 8. septembra 2019. godine. Ovaj datum je historijski dan za Bosnu i Hercegovinu. LGBTI osobe, njihove porodice, prijatelji i svi strejt podržavatelji imat će priliku prošetati ponosno, i učestvovati u prvoj bh povorci ponosa na ulicama glavnog grada, Sarajeva.

Organizacioni odbor prve bh povorke ponosa čini 15 ljudi, koji aktivno rade na pripremama već od aprila prošle godine. Inicijativa da se povorka ponosa održi dolazi od aktivista i aktivistkinja iz nekoliko bosanskohercegovačkih gradova, uključujući Sarajevo, Prijedor, Tuzlu, Banja Luku, Zenicu. Organizacioni odbor se jednoglasno složio da, unatoč aktivizmu koji postoji u Bosni i Hercegovini već 15 godina, povorka ponosa je najvidljiviji način da se ukaže na probleme i izazove sa kojima se susreću LGBTI osobe u našoj državi. To smo shvatili ulazeći u lične priče, dijeleći te priče sa drugima, posmatrajući kako su se razvile neke povorke ponosa u regiji i svijetu.

Povorka ponosa je događaj koji niko ne može previdjeti, a samim tim i događaj koji sa margine u centar prebacuje izazove i probleme sa kojima se LGBTI osobe suočavaju. Istraživanja u posljednjih nekoliko godina su pokazala da nasilje sa kojim se LGBTI osobe susreću, počevši od svojih domova i porodica, ulica i škola, poslovnih sredina, je nemjerljivo, kako fizički tako i psihički. Ujedinjeni pod principima antifašizma, solidarnosti, socijalne pravde, samoodređenja i inkluzivnosti, organizacioni odbor smatra da je povorka ponosa najbolji način da se odgovori na mnoga društvena pitanja, da se govori o brojnosti LGBTI osoba, o društvenoj margini na kojoj su još uvijek ti identiteti, ali i o hitnosti adresiranja LGBTI pitanja od strane institucija i političkih struktura.

Prva bh povorka ponosa je najavljena 1. aprila 2019. godine. Prije toga, tim se okupljao na mjesečnom nivou od aprila ranije godine. Pripremama smo pristupili izuzetno sistematično, gdje smo se sastajali, skupljali i dijelili iskustva sa organizatorima/icama povorki iz regije, Beograda, Zagreba i Podgorice. Mišljenja smo da smo na ovaj način izbjegli/e mnoge nepovoljne situacije, jer smatramo da, ukoliko smo dobro spremni i svjesni sa kakvim ćemo se sve izazovima i rizicima susresti, lakše ćemo se nositi sa istima. Čini nam se da je takva odluka bila prava odluka za organizaciju.

ČITAJTE:  Cancel kultura: Zašto je opasno kada društvene mreže uzmu pravdu u svoje ruke

S obzirom na to da organizacija same povorke traje već neko vrijeme, atmosfera u timu se mijenjala, sa jednom iznimkom konstantnog entuzijazma i optimizma usljed velike podrške koju dobijamo. Ohrabruje nas činjenica da povorka ponosa još nije dobila nikakve prijetnje na oficijalnim kanalima, dominiraju poruke podrške. One dolaze od organizacija i individua iz Bosne i Hercegovine, ali i regije, također, iz internacionalnih institucija.

Suradnja sa institucijama je kontinuirano dobra i ohrabrujuća. Podršku održavanju povorci ponosa dali su predstavnici Naše stranke, Socijaldemokratska partija, Dragan Čović kao predstavnik HDZ-a, i pojedini političari i političarke. Podršku povorci ponosa uskratila je Stranka demokratske akcije, a SNSD, vladajuća stranka u Republici Srpskoj se nije oglasila. Podrška je došla i od strane građana, visokih funkcionera i diplomata. Među mnogima su britanski ambasador Matthew Field, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH, Khaldoun Sinno, novinarka i političarka Sanela Prašović Gadžo, Jovan Divjak, Lejla Turčilo, Almir Panjeta, Nejra Latić Hulusić, Srđan Puhalo, Ahmed Burić, Hana Hadžiavdagić, Emina Ganić i mnogi, mnogi drugi. Ipak, organizacioni odbor smatra da bi podrška od strane vladajućih stranaka morala i trebala biti glasnija. Nemali broj građana, ipak, počeo je glasno da izražava podršku, kao otpor na količinu komentara na onlajn medijima, koji su pozivali na nasilje i progovarale govorom mržnje.

Kroz dvije kampanje organizacioni odbor pokušava adresirati dva najveća stereotipa o povorkama ponosa. Prva kampanja pod naslovom „Ovo je povorka ponosa!“ adresiramo stereotip da je povorka ponosa nekakav karneval golotinje, gdje je čitava poenta bila dijeliti fotografije sa ranih povorki ponosa iz regije i svijeta. Tako smo ohrabrili/e građane i građanke da nam šalju svoje fotke povorki ponosa na kojima su bili, i na taj način smo dobili/e veliku količinu podrške ali i pojasnili svim ljudima u medijskoj javnosti Bosne i Hercegovine, kako to zapravo izgledaju povorke, koji su im zahtjevi i zapravo na vrlo slikovit način pojasnili/e zašto ponavljamo da je povorka ponosa ništa drugo doli jedan veliki protest protiv nejednakosti i nasilja.
U drugoj kampanji, snimili/e smo 25 videa u kojima su javne ličnosti slale poruke vezane za održavanje povorke ponosa. Na ovaj način susreli/e smo se sa mišljenjem da je povorka ponosa nešto što je nepoželjno, i naučili/e neke nove perspektive o tome šta jedan događaj poput povorke ponosa znači za širu društvenu zajednicu. U nekim od tih videa, poruke šalju Maja Berović, Lamija Begagić, Lejla Kalamujić, Selma Spahić, Alban Ukaj, Damir Imamović, Emina Ganić, sociolog Asim Mujkić i drugi/e. Sa porukom Ima izać, bebo!, Maja Berović, poznata pjevačica, pozvala je sve sugrađane da se solidarno pridruže šetnji za ljubav.

ČITAJTE:  Tolerancija nasilja - Neizrečeni problemi Beogradskog univerziteta

Kao bumerang na ovu kampanju, dobile/i smo preko 20 videa podrške, kako iz regije tako i svijeta. Neki od načina komentarisanja bili su zaista humoristični, tako pokušavajući izazvati ljude koji još uvijek razmišljaju u stereotipima, do poruka solidarnosti, koje u održavanju i organizaciji povorke ponosa osjećaju priliku za pomirenje, izmirenje etničkih razmirica, demokratizaciji društva i tome slično. Neki pak vide priliku da Sarajevo, ali i Bosna i Hercegovina, postane šarenije društvo sa kapacitetom da punopravno prihvati sve svoje građane.

Dosadašnji proces najave i organizacije protekao je bez ijednog većeg ili nerješivog problema, Ministarstvo saobraćaja i MUP Kantona Sarajevo, izdali su dozvolu da se u nedjelju, 8. septembra, saobraćaj zatvori i da se povorka ponosa nesmetano održi i rade sve kako bi mapirali potencijalne rizične individue ili organizacije.

Organizacioni odbor se trenutno najviše bavi pitanjima sigurnosti i konačno, dovođenjem individua i grupa na povorku, kako iz Bosne i Hercegovine, tako i iz regije. Uzbuđenje u timu raste, i nadamo se da ćete nam se pridružiti na prvoj bosanskohercegovačkoj povorci ponosa. Do tada, sve aktuelnosti možete pratiti na Facebooku, Instagram ili Twitter platformama, pod hashtagovima (#) imaizac i bhpovorkaponosa. Više informacija o tome kako možete podržati prvu bh povorku ponosa možete naći na web stranici povorkaponosa.ba/ ili nas kontaktirati putem maila.

Piše: Nera Mešinović

Više tekstova iz broja 49 – avgust 2019. možete pročitati na:


Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.