Ime: Hristina Piskulidis
Godine: 42
Zanimanje: Freelance lektorka, dizajnerka, feministička i lgbt aktivistkinja

Kada si prvi put znala da si…
Ne sećam se tačno, ali recimo da sa četiri ili pet godina sam znala da nisam kao ostale devojčice iz mog tadašnjeg okruženja, samo nisam znala kako se to zove.
Tvoj izlazak iz ormana…
Kad sam bila drugi razred osnovne rekla sam drugaricama iz odeljenja da mi se sviđa jedna devojčica. Naravno da nisam imala pojma šta radim, a ni one šta slušaju, jadne. Onda je nastupila kolektivna amnezija i mislim da sam se prvi put autovala drugarici oko devetnaeste.
Koji savet bi dala mlađoj sebi…
Sve si uradila najbolje što si mogla.
Naj lezbejska stvar koju si ikada uradila…
U smislu ispunjavanja lezbejskih klišea, recimo to što sam za neke svoje lezbejske ljubavi posle dva dana njihovog trajanja mislila da su najveće i da će trajati večno. U smislu LGBT aktivizma, pa mislim organizacija Niške nedelje ponosa sa drugaricama i koleginicama iz niške ekipe.
Tvoj prvi gej kafić/klub…
U Nišu nije bilo gej kafića ili klubova, a ove posle malo mi je teško da ih zovem „prvim“, ne ide.
Tvoj prvi poljubac… Kuku, s jednim dečkom ispred zgrade u 7. razredu. Namučismo se. Mislim da je izgledalo k’o da se rvemo.
Nevinost izgubila…
Ništa ja nisam izgubila, samo dobila. Hoću reći, nevina zauvek i uprkos brojnim nasrtajima.
Šta za tebe danas znači biti lezbejka…
Da za neke stvari koje heteroseksualci/ke dobiju na pladnju po rođenju, moram da se borim. A volela bih da mi znači isto onoliko koliko jednoj prosečnoj heteroseksualnoj osobi znači njena heteroseksualnost, tj. da se prihvata i podrazumeva. Radim na tome celog života.
Tvoj naj gej muzički album bio bi…
Bronski Beat The Age of Consent, najlezbejskog albuma iz mladosti ne mogu, na žalost, da se setim, ali mi je ona grupica Uh Huh Her bila vrlo simpa.
Lezbejski film koji morate pogledati…
Aimée & Jaguar i Pariah
Najviše se ložiš na…
na nepoznate ličnosti.
Donji veš koji ti donosi sreću…
Ne mislim da mi sreća zavisi od donjeg veša. Nesreća mi, doduše, zavisi, naročito kad pazarim gaće koje mi se pri hodu uvlače u zadnjicu – to me duboko unesrećuje.
U nedelju popodne naći ćemo te gde…
Na plaži! Lažem, ispred računara.
Tvoj stav o ljubavi i braku…
Brak kao pravna kategorija i u smislu izjednačavanja prava heteroseksualnih i LG parova – DA! Brak kao institucija i „osnovna ćelija društva“ – NE. Ljubav – DA. Ljubav i brak zajedno – desi se, ponekad…
TV serija koja je promenila tvoj gej svet…
Soba 405, ne pitajte zašto.
Tvoja gej heroina je…
Iz aktivističkog sveta imam nekoliko. Ali se i dalje divim pametnih i hrabrim ženama koje u svojim oblastima pomeraju granice za dobro nekih drugih žena. Pa bih npr. tako izdvojila Bili Džin King, teniserku, i kasnije LGBT aktivistkinju, koja je u meču održanom u Hjustonu 1973. pod nazivom „Bettle of Sexes“ pobedila je tenisera Bobija Rigsa, koji je tvrdio da je ženski tenis inferiorniji od muškog. Bili Džin je verovala da je taj meč više od spektakla za publiku i da je njena uloga da doprinese rodnoj jednakosti u sportu.
Buč ili fem?
Ne razumem pitanje.
Omiljena marka kamiona…
Šta je ovo? Smisao za humor? Ajajaj… Ajde, redakcijo, možeš ti to bolje!
Mačke ili psi?
I mačke i psi.
Junski ili septembarski Prajd?
Niška nedelja ponosa, jer je važno.

ČITAJTE:  Peter Matjašič, Goran Rakonjac i Kris Lazar: LGBT teniseri u Beogradu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.