Q-Force: Ovo je queer animirana serija na koju ste čekali


Netflix nikada nije zazirao od queer tematike. Primer za to su serije „Aj and the Queen“, „Special“ i „Queer Eye“ među mnogim drugim. Za ovaj streaming servis se govori da je najinkluzivniji izvor sadržaja. Međutim, ove godine predstavili su nam produkciju koja nikada do sada nije bila ovoliko gej, sa premijerom „Q-Force“.

Seriju režira stand-up komičar i pisac Gabe Liedman, Sean Hayes koji je i producent serije ima ulogu agenta Maryweathera, špijuna koji je svima rekao da je gej na dodeli diploma American Intelligence Agency (AIA). Nakon toga ga dobija premeštaj i smešaju ga u Zapadni Holivud. Tamo se pridružuje timu LGBT agenata koji uključuje Deb (Wanda Sykes) mehaničara i vozača, Twink (Matt Rogers) eksperta za prerušavanje, Stat (Patti Harrison) hakera. Svi zajedno kreću na misije koje imaju za cilj da spasu svet, i u isto vreme dokazuju da su LGBT+ agenti isto toliko efikasni kao njihove heteroseksualne kolege.

Ansambl sporednih glumaca čine Gary Cole, David Harbour, Laurie Mercalf i Stephanie Beatriz. Q-Force je queer animirana komedija koja ruši motiv klasičnog špijuna i svi smo to jedva dočekali. U ovom intervjuu, govorimo sa kreatorom serije Gabe Liedmanom koji takođe daje glas ljubavnom interesu Maryweathera. Sa njim govorimo o tome kako je nastala serija, kako se priča zasniva na činjenicama diskriminacije i zašto je imao nameru da Q-Force predstavlja širu LGBTQ+ zajednicu a ne samo cis, bele, gej muškarce.

Gabe, da li možemo reći da je Q-Force serija koja do sada nije viđena. Odakle je potekla inspiracija?

Sve je počelo sa Seanom Hayesom, zvezdom serije i njegovim kolegom producentom Toddom Millinerom. Oni su imali početnu ideju, sa samo tri reči: „Gej Džejms Bond.“ Mislili su da bi ta uloga odgovarala Seanu pa su se sastali sa mnom. Sean je bio fan mog stan upa i stila i oduševio me je. Bio sam veoma uzbuđen! Otišao sam na neko vreme i pisao, vratio sam se sa Q-Force što baš i nije gej Džejms Bond. U pitanju je bila priča o autsajderima. Bilo mi je važno da ispričam priču cele grupe, kako bismo imali trans glavnog lika, lezbejku glavnog lika i kako bismo predstavili celu zajednicu.

Da li ste od početka imali nameru da Q-Force bude animirana serija ili ste imali i druge opcije?

Da, smatrali smo da je animirana serija najbolji način da ovu priču ispričamo. Radio sam na dosta serija i različitih vrsta komedija, i mislim da za svaku postoji metoda pričanja priče. Tako da sam smatrao da ako ćemo proputovati pola sveta kako bismo snimili akcione scene, da to bude ludo i fantastično, najbolji način za to je kroz animaciju, gde je skoro sve moguće.

LGBTQ+ likovima u seriji glas daju LGBTQ+ glumci, što je stvarno osvežavajuće videti. Da li je to od uvek bio plan?

Da! Bilo mi je veoma bitno da nađem glumce koji odgovaraju identitetima likova. Mislim da je etički gledano veoma bitno i takođe imate bolje razumevanje likova ako glumci mogu da uđu u dubinu njihovih karaktera. Da bi to osetio najpre moraš da proživiš. Takođe, dobio sam ovako neverovatnu priliku, zašto ne bih angažovao ljude koji će na najbolji mogući način to predstaviti?

Vi ste imali ideju za ovu seriju, napisali je i takođe dali glas. Kako ste napravili balans između toliko uloga i kako je to uticalo na finalni proizvod?

Kao kreator serije bio sam uključen u sve. Uvek je bila ideja da ću pratiti kako pisanje, dizajn i gluma izgledaju. Nije da sam preterivao u tome, ali bio sam na svakom sastanku, snimao i bio sa piscima svakako. Do sada sam bio poznat po stand up komediji, tako da pre nego što sam počeo da se bavim pisanjem i dobijao poslove, moje primarno zanimanje bilo je performans. Još uvek se bavim stand up komedijom ali sam od uvek voleo da glumim. Ponekad bi se pojavio u nekoj ulozi i pomislio da sada imam priliku da za sebe napišem ulogu u kojoj stvarno želim da glumim. I to je bilo veoma zabavno!

Da li ste u scenario uključili svoje lično iskustvo kako je to biti gej?

Sramota me je da to kažem, ali dosta sebe sam uvrstio u glavnog lika, agenta Mary. Sa takvom osobom mogu da se poistovetim – neko ko se izuzetno trudi i pokušava da ide dva puta brže od onoga što mu svet dozvoljava. Bilo je teško ne poistovetiti se sa njim, ali takođe postoji dosta ljudi koji su meni dragi i koji su uvršteni u DNK svih glavnih likova. Pokušao sam da od likova stvorim prave ljude sa kojima možeš da se poistovetiš, i smatram da je to veoma bitno.

Serija se ne fokusira samo na cis bele muškarce, što je osvežavajuće videti. Da li vam je bilo važno da likovi predstave širu LGBTQ+ zajednicu?

Naravno, koliko god je to bilo moguće. Mi smo sa razlogom zajednica, i to jesmo u stvarnom životu a ne samo na televiziji. Ovo je realan život. To mi je bilo bitno od početka. Takođe, kroz istoriju svet van naše zajednice je najviše prihvatao bele gej muškarce, tako da je uvek dobro da se ne zaustavimo na tome. Za mene to ne bi bilo fer.

Moj omiljeni deo serije je humor. Volim kako se likovi ubacuju sa tragičnim statistikama o LGBTQ+ zajednici, a u sledećem trenutku se bore protiv zla. Kako ste postigli balans između komičnih aspekata serije i ozbiljnijih tema vezanih za LGBTQ+ zajednicu?

U svakom trenutku smo se trudili da pronađemo balans. Ja sam želeo da serija ima poruku. Na neki način, ovo je prva serija snimljena na ovaj način, i hteli smo da kada se serija završi možemo da je gledamo i smejemo se. Da to bude zabavna avantura i eskapizam na neki način. Činjenice o diskriminaciji su sastavni deo priče. Prožimaju se od početka i uvek su prisutne. Mislim da su serije o neshvaćenima veoma zabavne za pisanje i inspirišu ako se urade na pravi način. To je nešto što lično volim da gledam i pokušavao sam da u svakom trenutku pronađem balans. Nadam se da će se na kraju taj balans dobro pokazati!

Kada streaming servisi kao Netflix ne bi postojali danas, da li mislite da bi televizijske mreže prihvatile da prikazuju Q-Force?

Ne znam! Mislim da je ovo veoma interesantno pitanje. Postoji mnogo platformi na kojima možeš da prodaš svoj projekat. Danas postoji milion više prilika nego kada sam ja počinjao. Kablovska televizija je u mojim počecima već postojala. Zamislite vreme kada su postojala samo četiri kanala u Americi. Danas su vam vrata otvorena i imate mnogo više prilike koje ranije nisu ni postojale. Sa poslovne strane, to predstavlja nove poslove za nove rukovodioce koji imaju nove ideje i tačke gledišta. Oni su sada u poziciji da izaberu projekat koji ne bi tako dobro prošao pre deset godina. Kada otvorite Netflix, lista takvih je beskonačna. Nisam siguran da bi Q-Force prošao tako dobro ranije. Verovatno ne bi….

Možda prenagljujem, ali da li ste razmišljali kako bi izgledala druga sezona Q-Force?

Imam milion ideja, to je sigurno! Nisam sigurna da ćemo dobiti šansu da ih ostvarimo jer nam još nisu obnovili seriju za drugu sezonu. Ali kada bi se to dogodilo bio bih presrećan. Imam mnogo novih ideja i takođe, iako sam ja taj koji ovde priča o seriji, u stvari je saradnja divne i raznolike grupe pisaca. Prva sezona nije proistekla samo iz moje glave. Prva sezona je dobar primer dobrog grupnog rada. Kada bih imao priliku da ponovo radim sa takvom grupom pisaca, druga sezona bi bila nezaboravna.

Više tekstova iz broja 63 – decembar 2021. možete pročitati na (Klik na sliku):