Nrugu godinu zaredom, Grupa IZAĐI, EDIT Centar, Crvena linija, Udruženje HUMANS, Patrija i Europolis – organizacije okupljene oko Panonske platforme za ljudska prava – predstavile su manifestaciju NAŠ PRAJD nizom aktivnosti. Bile su organizovane žurke, karaoke, queer speed dating, drag make-up radionica, izložbe fotografija i slika, i tribine. Pričalo se o ljudskim pravima svih ugroženih grupa našeg društva, pevalo se i zabavljalo od 7. do 10. decembra. Bio je ovo pravi trijumf u pogledu zaštite i unapređenja ljudskih prava, ako uzmemo u obzir da se u Novom Sadu do prošle godine nije dovoljno posvećivala pažnja svim ugroženim grupama podjednako.

Ideja Panonske platforme za ljudska prava jeste da mobiliše lokalnu zajednicu i stvori širok front organizacija sa teritorije Vojvodine, koje se u svom delovanju bave zaštitom ljudskih prava, univerzalnim i svojstvenim svim ljudskim bićima, nezavisno od toga da li su deo LGBTI+ zajednice, muškarci, žene, pripadnice i pripadnici nacionalnih, verskih i drugih manjina, vernici, ateisti, osobe sa psihičkim smetnjama, odnosno pripadnice i pripadnici bilo koje manjinske grupe kojoj su prava ugrožena. Cilj Panonske platforme jeste da uključi veliki broj organizacija sa teritorije Vojvodine koje bi učestvovale u osmišljavanju programa u cilju promocije i zaštite ljudskih prava ugroženih grupa sa kojima rade, dok bi se na finalnom, godišnjem, događaju promovisale sve ugrožene grupe. Po prvi put je organizovana manifestacija koja je od početka planiranja, do samog kraja uključivala sve organizacije članice Panonske platforme, kao i pojedince i pojedinke, koji su zajedničkim snagama osmislili kvalitetan, višednevni program.

Kroz Panel diskusiju „Biti trans* u Srbiji“ predstavnici i predstavnice organizacija Egal, Gayten LGBT, XY Spectrum i Grupe IZAĐI, pokušali su da predstave kako izgleda život trans* osoba u Srbiji, sa kojim se poteškoćama svakodnevno susreću kada je u pitanju diskriminacija, kako u užem krugu porodice, tako i na ulici i u javnim institucijama; zbog čega je potrebno povećati vidljivost trans* zajednice i koliko je zapravo važno očuvanje mentalnog zdravlja svih trans* osoba.

ČITAJTE:  Zašto Srbija nema LGBT organizaciju

Tribina „Sekularnost i ljudska prava“ je pokušala da objasni pojam i značaj sekularnosti, da pokaže kako je, i zbog čega, suštinski sekularno uređenje jedan od preduslova za poštovanje ljudskih prava svih građana i građanki, vernika, ateista, LGBTI+ osoba i pripadnika malih verskih zajednica. Na tribini su učestvovali predstavnici i predstavnice Grupe IZAĐI, Društva ateista Srbije i Udruženja Novosadskih humanista HUMANS.

Na tribini „Srušimo zidove koji nas dele“ raspravljalo se o načinu na koji osobe sa mentalnim, ali i drugim poteškoćama, u institucijama mogu da zaštite svoja prava i kako im se u tome može pružiti podrška. O izazovima sa kojima se susreću osobe koje su institucionalizovane govorile su predstavnice Doma za duševno obolela lica Čurug i Udruženja Patrija iz Čuruga.
Panel „Prajd kao alat za osvajanje poštovanja ljudskih prava“ imao je cilj da kritički sagleda Prajd kao mogućnost za ostvarivanje poštovanja ljudskih prava svih ugroženih grupa koje žive na određenoj teritoriji. Ponovo je stavljen u fokus politički i aktivistički cilj koji Prajd događaji sa sobom nose, a istaknuta je i važnost da se obezbedi učešće LGBTI+ zajednice iz svih delova zemlje. Govorilo se o svim Prajd događajima koji se organizuju u Srbiji (dva u Beogradu, jedan u Nišu i jedan u Novom Sadu), kao i o problemima sa kojima se organizacioni odbori susreću kada je u pitanju prepoznavanje važnosti Prajda od strane LGBTI+ zajednice. Jedna od veoma važnih stvari o kojoj se govorilo jeste i decentralizacija Prajda, odnosno, aktivno uključivanje svih građana i građanki sa teritorije Srbije. Upravo iz ovog razloga su panelisti i panelistkinje bili predstavnici organizacionih odbora Beogradskog prajda, Niške nedelje ponosa i novosadskog Našeg prajda.

Na Radionici na temu diskriminacije učesnice i učesnici su se upoznali sa pojmom diskriminacije, oblicima pojavljivanja, osnovama po kojima se najčešće dešava, kao i zakonima koji štite od činjenja diskriminacije, na osnovu ličnih karakteristika ili pripadnošću određene manjinske grupe našeg društva.

ČITAJTE:  Kako je Ukrajina okrenula leđa LGBT aktivistima

U okviru manifestacije NAŠ PRAJD postavljena je i izložba fotografija Uključi se i ti koja je nastala kao rezultat kreativnog stvaralaštva mladih od 15 do 27 godina iz Novog Sada i njihovog viđenja prevencije diskriminacije i nasilja prema osetljivim društvenim grupama.

Kako izgleda biti umetnik koji je ujedno i korisnik Doma za duševno obolela lica Čurug, posetioci su mogli da čuju od Dragana Jandrića koji je predstavio svoje umetničke radove na Izložbi slika na kojoj je istakao „Bol je ono od čega polazim. Kada stvaram mislim na porodicu, sistem i državu. Pokušavam da obogatim darovitost drugih umetnika.“

Javnosti su predstavljeni i rezultati Istraživanja položaja LGBT zajednice u Novom Sadu koji su nam pružili uvid u to kako građanke i građani gledaju na prava ove zajednice i položaj koji treba da imaju u našem društvu, kao i o samom položaju LGBT populacije iz njihove perspektive. Istraživanja su sproveli Centar za razvoj demokratskog društva Europolis i Grupa IZAĐI, u saradnji sa Zaštitnikom građana Grada Novog Sada.

Veliku pažnju su privukle jedinstvene aktivnosti, koje do sada nisu organizovane u Novom Sadu, kao što su Queer Speed dating u organizaciji Grupe IZAĐI i Drag and Club Kids make-up radionica koju je organizovala Haus of K.G. Na ovim događajima je LGBTI+ zajednica mogla da se međusobno upozna, da razgovara o svojim životnim iskustvima u neformalnoj atmosferi, da se isproba u ulozi drag kraljica i kraljeva, ali i da proširi svoje znanje o LGBTI+ kulturi i umetnosti.

Okupljene organizacije oko Panonske platforme za ljudska prava u svom delovanju bave se nekom od manjinskih grupa i pokušale su da istaknu probleme sa kojima se suočava njihova zajednica u Novom Sadu i Vojvodini. O tim problemima se ovom prilikom javno diskutovalo sa ciljem da se javnost upozna i senzibiliše u odnosu na probleme sa kojima se ove osobe svakodnevno susreću. U odsustvu pluralizma u medijima ovo jeste jedan od dobrih metoda skretanja pažnje javnosti na probleme, od kojih su samo neki: diskriminacija, stigmatizacija, nasilje, nepružanje usluga od strane javnih službi i slično. Zbog toga je kao centralni događaj manifestacije NAŠ PRAJD održan Sajam ljudskih prava, na Međunarodni Dan ljudskih prava 10.12. gde su sve organizacije članice Panonske Platforme predstavile svoj rad zainteresovanim posetiocima i posetiteljkama. Održana je tribina Civilni sektor i ljudska prava na kojoj su učesnici i učesnice pokušali/e da odgovore na pitanje na koji način civilni sektor omogućava očuvanje ljudskih prava ugroženih grupa. Tribini je prethodio sastanak iza zatvorenih vrata organizacija članica Panonske platforme za ljudska prava sa organizacijama koje su izrazile želju da se priključe Platformi. Tom prilikom dogovorena je dalja saradnja i neke od budućih aktivnosti.

ČITAJTE:  Gej kraljevstvo

Finalna aktivnost manifestacije NAŠ PRAJD bila je Karaoke žurka u Kafe-knjižari Nublu, čime je sa osmehom završen i ovogodišnji Prajd dođagaj u Novom Sadu.

Nadamo se da će ideja Panonske platforme za ljudska prava privući pažnju većeg broja organizacija civilnog društva sa teritorije Vojvodine i u njima probuditi želju da se priključe Platformi i daju svoj doprinos ostvarivanju ljudskih prava svih ugroženih grupa našeg društva i da ćemo na sledećoj manifestaciji NAŠ PRAJD biti još masovniji, još vidljiviji i još uspešniji.

Pišu: Damir Marton i Filip Kočevski


Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.