Ime, prezime: Nemanja Ilić
Godine: Ne znam kad pre, ali dvadeset šest
Zanimanje: Filolog

Kada si prvi put znao da si…
Najranije sećanje mi seže do prvog razreda osnovne, kada sam svesno počeo da spoznajem činjenicu da mi se dopadaju dečaci, a ne devojčice. I dalje sam pratio krdo, pa bih se kobajagi zaljubiškao u poneku devojčicu iz razreda, ali Dejvid Duhovni u „Dosije Iksu“ mi je zapravo bio jedan od prvih simpatija, tako da, to sve govori o tome koliko rano bivamo svesni sopstvene seksualnosti. S tim što, nisam još bio upoznat sa terminima poput „gej“ i „homoseksualac“ u detinjstvu. Naprosto, bio sam u dosluhu sa sopstvenom prirodom.

Tvoj izlazak iz ormana…
Pokušao sam da se autujem roditeljima u osmom razredu osnovne, ali sam to ubrzo porekao iz straha šta će se dogoditi dalje, jer nisam potekao iz veoma gay-friendly doma. Stoga se istina tako tavorila u meni do četvrte srednje, kada sam se konačno samom sebi autovao, a potom sam tokom studija krenuo na pohod za samooslobađanjem i obelodanjivanjem dotad neizrečene tajne. U stvari, 2016. je bila prekretnica, jer sam tada počeo da se redom autujem bliskim prijateljima i porodici. Moja najbolja drugarica je znala ko sam još i pre toga, a i do tog saznanja je došla bez puno halabuke. Mama i sestra su dugo poricale i ignorisale su načisto taj deo mog bića, ali danas stvari već idu nabolje.

Koji savet bi dao mlađem sebi…
U redu je da te je strah za sopstveno postojanje, ali dozvoli sebi da se zavoliš malo ranije. To što osećaš nije tvoj stid, nego njihova netrpeljivost i nelagodnost.

Naj gej stvar koju si ikada uradio…
Sama činjenica da svakodnevno obitavam u istopolnoj zajednici sa čovekom koga volim i tu zajednicu nazivam brakom je po mom mišljenju jedan od najuzvišenijih činova takozvanog gej života. Od mojih pokreta i glasa, do interesovanja i ideala, sve je veoma kvir, do koske. Ja sam jedan jednorog u telu kosmatog dvometraša.

ČITAJTE:  Stevan Filipović: Bez modrica nema ozbiljne umetnosti

Tvoj prvi gej kafić/klub…
Vraćamo se na 2016. Bila je to WB žurka u Mikseru. Većinu večeri sam proveo plešući i skandirajući kada krene neka gej himna u maniru „Believe“ od Cher. Jedan od čudnovatijih trenutaka bila je šutka na pesmu Britni Spirs. Samo sam posmatrao, nisam učestvovao.

Tvoj prvi poljubac…
Bio je decembar. Klišeično veoma – ugnezdili smo se negde na Kalemegdanu. Imao sam dvadeset, a on dvadeset šest.

Nevinost izgubio…
Zavisi koji seksualni čin se podrazumeva gubljenjem nevinosti za gej muškarca. Nisam je izgubio u klasičnom smislu. Recimo da je sa dvadeset dve godine došlo do buđenja određenih erogenih zona.

Šta za tebe danas znači biti gej…
Biti čovek k’o i svaki drugi. Gej ljudi, opšte gledano, su istopolno usmereni homo sapiensi koje neki drugi homo sapiensi nastoje da tlače iz samo njima poznatih razloga.

Tvoj naj gej muzički album bio bi…
„I Am… Sasha Fierce“ (2008). Bijonse je bila moja iskonska diva.

Najviše se ložiš na…
Geri Barlou iz Take That, ali kakav je bio devedesetih. A ponekad i kakav je danas, moram priznati. Da imam tip, to bi onda bio srednjoevropski muškarac.

Donji veš koji ti donosi sreću…
Onaj koji mi je muž poklonio.

Gej film koji morate pogledati…
„Kerol“ iz 2015. sa mojom miljenicom Kejt Blanšet.

U nedelju popodne naći ćemo te gde…
U krevetu, jer se verovatno oporavljamo od subote uveče. Gledamo film/seriju i jedemo nešto itekako grešno.

Tvoj stav o ljubavi i braku…
Ljubav mora da bude jača od straha. Brak mora da bude između dvoje odraslih osoba koje slobodno u njega stupaju bez obzira na njihov pol.

ČITAJTE:  Gregor Kohlhofer: Proširi svoje vidike svete

TV serija koja je promenila tvoj gej svet…
„Vil i Grejs“. Odrastao sam posmatrajući Džeka kako se nikome nikada ne izvinjava za svoje postojanje.

Omiljena knjiga…
Selindžerov „Lovac u žitu“. Nedavno me je oduševilo, ali i donekle izbedačilo Heseovo delo „Pod točkom“, a nabasah na njega sasvim slučajno.

Omiljena gej ikona…
Ijan Mekelen. Želim da se taj čovek balzamuje i da živi večno. Ne samo da je izvrstan govornik i glumac, već je i jedan od meni omiljenih pripovedača, pa makar prepričavao nešto po deseti put.

Grindr ili GayRomeo…
Neje za davanje.

Omiljena društvena mreža…
Nemam miljenika nekih, ali neka bude Instagram, jer tamo mogu da se šepurim.

Tvoj gej heroj je…
Harvi Milk u kontekstu istorijskih tokova. Inače, svaki gej pojedinac, bez obzira na pol, koji živi svoju istinu i neguje svoju prirodu. Divim se svakoj kvir osobi koja pronađe hrabrost da se odupre heteronormativnoj indoktrinaciji kako bi slavila sebe.

Grindr ili GayRomeo…
Neje za davanje.

Omiljena društvena mreža…
Nemam miljenika nekih, ali neka bude Instagram, jer tamo mogu da se šepurim.

Više tekstova iz broja 56 – oktobar 2020. možete pročitati na (Klik na sliku):


Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.