It is official – gej olimpijada je ove godine otkazana! Prvi put u istoriji najvećeg muzičkog takmičenja na svetu, usled pandemije korona virusa u Evropi, Evrovizije nema. Umesto toga, u danima polufinala zvanični YouTube kanal emituje „Eurovision Song Celebration 2020”, a umesto finala je specijalna emisija netakmičarskog karaktera “Eurovision: Europe Shine a Light”. Da li je moglo drugačije? Moglo je. Evrovizija se mogla održati bez publike, svaka zemlja je mogla da emituju svoj nastup iz nacionalnog studija putem satelita kao što je to nuđeno Rusiji 2017. kada njihova predstavnica nije mogla da uđe u Ukrajinu zbog kršenja zakona ove zemlje. Emisija koja je svakako na programu mogla je biti takmičarskog karaktera, glasanje se moglo organizovati i Evrovizija 2020. je mogla da ima pobednika. Međutim, tu zalazimo u domen finansija. Iako će svakako neko biti oštećen time što neće moći da pobedi ove godine, još više će biti oštećeni organizatori i Holandija kao zemlja domaćin koji su uložili novac koji se ne može vratiti ukoliko šou ne bude veliki događaj. Holandija bi izgubila mogućnost da se takmičenje održi u njihovoj zemlji, iako su sve manje-više pripremili za to. Novac uvek igra glavnu ulogu. Sa druge strane, scenski nastup je ključan za dobar plasman, tako da bi mnoge zemlje učesnice bile oštećene time što ne mogu da nastupe uživo uz sve scenske mogućnosti koje šou nudi. Otkazivanje deluje kao najpoštenija odluka, iako su se time još jednom ugasile nade Bugarskoj kao prvom favoritu da bude domaćin, ali i Litvaniji koja je prvi put u životu bila među favoritima, tik iza Bugarske. Ako se pitate za Srbiju, mi smo bili negde na sredini tabele, sa šansom od 1% da pobedimo, tako da nismo ni imali čemu previše da se nadamo. Mada, istini za volju, uz dobar scenski nastup (koji nikad nismo imali) i prepoznatljivost Sanje Vučić kao povratnice u takmičenje, možda je situacija i mogla da se preokrene i osigura nam makar plasman u finale.

Ono što zasigurno ne bi moglo da se nadomesti online Evrovizijom jesu svi skandali koje smo tako željno očekivali, nastupi koji provociraju, zemlje koje histerišu zbog LGBT zastava, politička prepucavanja i ostale krupne i sitne pikanterije koje volimo jednako kao i samu muziku. No, ne lezi vraže, čak i otkazana Evrovizija drma evropske društvene vrednosti.

ČITAJTE:  Put do Evrovizije popločan je dobrim namerama

Na devetom mestu na kladionicama nalazio se Azerbejdžan i njihova predstavnica Efendi sa pesmom “Kleopatra”, koja glasi: “Kleopatra je bila kraljica, baš kao ja… gej, ili strejt ili nešto između”. O samoj pesmi Efendi kaže: “U pitanju je pesma o slobodi, slavljenju svih kultura i seksualnosti i pesma koja inspiriše ljude da budu ono što jesu i budu ponosni na sebe, kao što je to bila Kleopatra”. S obzirom na sve uloženo u pesmu i spot, kao i na personaliti izvođačice, čvrsto verujem da bi i scenski nastup bio na visini zadatka, a uz poruku koju pesma nosi i sa kojom bi se publika identifikovala nema sumnje da bi se učvrstila na listi favorita, ako ne i pobedila. Svakako ova pesma ostaje upamćena kao najviše LGBT pesma ove godine, nakon što Lisa Vasilieva nije uspela da pobedi na Norveškom nacionalnom izboru sa pesmom “I am gay”.

No, idemo na realne kontroverze. Ove godine glavni akteri priče o Evroviziji i gej pravima su Mađarska i, kao i svake godine, kraljica skandala majka Rusija. Naime, Mađarska je odustala od učešća ove godine iz nejasnih razloga. Kako prenosi Gardijan, mađarski portal Index.hu objavio je informaciju iz neimenovanog izvora da je pravi razlog povlačenja Mađarske to što je takmičenje “previše gej” za krajnje desničarski orijentisanu vladu ove zemlje i urednike medija. Ovo je prvi slučaj potencijalnog bojkotovanja takmičenja iz ovog razloga, iako je bilo zvaničnika u nekim zemljama, poput Rusije, koji su pozivali na to, posebno u godini Končite Vurst. Tekst Gardijana to argumentuje društvenom situacijom u Mađarskoj, sve prisutnijom homofobičnom retorikom, kao i “family first” politikom premijera Orbana koja ima za cilj pomoć tradicionalnoj porodici i povećanju nataliteta. U prilog tome navodi se i to da MTVA, mađarski javni servis, nikada nije dao objašnjenje odluke o povlačenju. Ove navode Orbanov portparol Zoltán Kovács označio je na Tviteru kao lažnu vest, dok je MTVA u odgovoru Gardijanu navela da će umesto učešća oni podržati “vredna dela koja su proizveli direktno talenti mađarske pop muzike”. Emiter je zadržao dosadašnji nacionalni festival “The song”, samo što će nagrada umesto odlaska na Evroviziju biti učešće na raznim nacionalnim događajima i festivalima. MTVA nikad nije odgovorila na pitanje o razlozima ove odluke, ali teorija nije nemoguća uzimajući u obzir to da se u parlamentu ove zemlje pozivalo na bojkot Coca-Cola kampanje koja je uključivala gej par, a da je govornik parlamenta László Kövér uporedio zagovornike gej braka i usvajanja dece sa pedofilima. TV komentator i urednik jednog prorežimskog magazina András Bencsik pozdravio je odluku o povlačenju govoreći o Evroviziji kao o “homoseksualnoj floti” i navodeći da bi odustajanje “doprinelo mentalnom zdravlju nacije”. Evrovizija, jelte, “razara ukus naroda vrištanjima transvestita i bradatih žena”.

ČITAJTE:  Gej STEJDŽ na EXIT festivalu

Da ništa ne bi prošlo bez Rusije pobrinuli su se njihovi predstavnici Little Big. U pitanju je pop-pank bend, sa kempi disko pesmom koja, kako prenosi Pinknews, izražava solidarnost sa trans zajednicom dok istovremeno troluje čečenskog lidera Ramzana Kadirova. Kolorit spota njihove pesme “Uno” asocira na boje trans zastave, dok se istovremeno u pozadini nalazi igrač koji satirično predstavlja Kadirova, dok karikira razne plesne pokrete, uključujući i “death drop”. Nemojte da vam bude čudno da Rusija nastupi sa pesmom solidarnosti, dok istovremeno krše sva prava LGBT+ zajednice i donose zakon protiv “homoseksualne propagande maloletnicima”, niti da vam to bude čudno čak ni kada se setite da su umalo otkazali emitovanje takmičenja zbog Končite. Rusija svake godine pokušava nastupima da “opere svoju biografiju”, tako da im gotovo svaka pesma, paradoksalno, govori o miru i toleranciji, a neretko koriste estetiku koja referiše na gej zajednicu. Sve je to vrlo proračunato. Setimo se i da su nakon najstrašnijih govora mržnje prema Končiti u Austriju poslali Polinu Gagarinu koja je u spotu promovisala porodične vrednosti, a u Ukrajinu su pokušali da pošalju Juliju Samojlovu za koju su znali da ima zabranu ulaska u ovu zemlju zato što je pevala bez dozvole na Krimu, što je definisano u ukrajinskom zakonu. Obe su pokušali da predstave kao žrtve, Polinu zato što je i pored apela Končite Vurst koja je vodila program toliko izviždana u Austriji od strane publike da su u prenosu gasili mikrofone koji pokrivaju salu, a Juliju pokušavajući da zabranu ulaska u Ukrajinu prikažu kao diskriminaciju osoba sa invaliditetom (izvođačica ima spinalnu mišićnu atrofiju i u kolicima je). Postoje navodi da su nešto slično pokušali i ove godine. Dok spot treba da se predstavi kao podrška LGBT zajednici, članovi grupe su, piše Pinknews, zapravo izrazito homofobični. Na internetu se pojavio snimak sa Prajda u Belgiji 2017. godine u kome članovi benda Pruskin i Ilisov koriste pogrdne reči za gej osobe, a potom negoduju zašto ne postoji strejt Prajd i pričaju kako im je neprijatno kad ih prepoznaju na ovakvim mestima. Čelnici su naveli da organizatori belgijskog Prajda nisu pozvali bend na događaj, međutim, kontroverza se ne završava ovde. Klip se pojavio na kanalu litvanskog blogera, te sad komentatori tvrde da je u pitanju ironija i humor koji se ne može razumeti kad se prevede na engleski, te da “rusofobična Litvanija igra prljavo”. Član gradskog veća Vilnusa Tomas Raskevičius u izjavi za Pinknews rekao je da su veoma tužni da vide da ruski predstavnici ne dele ideje tolerancije i prihvatanja. “S obzirom na užasan položaj LGBT prava u Rusiji želimo da budemo sigurni da ljudi znaju koje ideje Little Big pokušava da proda Evropi”, naveo je on.

ČITAJTE:  Kauboji i anđeli: Priča o Georgeu Michaelu

Da li je Litvanija zaista pokušala da diskredituje ruske predstavnike kao jedne od glavnih favorita za pobedu (Rusija je prema kladionicama bila na petom, Litvanija na drugom mestu) ili je Rusija pokušala da homofobične predstavnike upakuje u oblandu tolerancije – s obzirom na otkazivanje takmičenja verovatno nećemo saznati. Ono što svakako ostaje, bez obzira na vrednosti koje dele članovi benda, jeste činjenica da je pokušaj da Rusija na Evroviziji zagovara gej prava, dok im je na vlasti Putin, u najmanju ruku cinična.

Piše: Nemanja Marinović

Više tekstova iz broja 53-54 – jun 2020. možete pročitati na (Klik na sliku):


Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.