BROJ cipela, kućni broj telefona najbolje prijateljice… Ove brojeve znate napamet. Ali, neke brojeve je mnogo važnije da znate kako biste očuvali svoje zdravlje.

INDEKS TELESNE MASE (Body mass index – BMI), čija je idelna vrednostod 18,5 do 24,9. Vrednost indeksa telesne mase (ITM ili BMI) je medicinski pokazatelj uhranjenosti. ITM daje podatak koja telesna masa (TM) se može smatrati zdravom za telesnu visinu (TV). Izračunava se po formuli ITM=TM (kg)/TV²(m). Za izračunavanje ITM možete koristiti i kalkulatore na različitim veb sajtovima u koje upišete podatke o telesnoj masi i visini, a dobijete izračunatu vrednost indeksa telesne mase.Ukoliko je ITM veći od 25 kg/m² raste rizik od hroničnih bolesti, kao što su bolesti kardiovaskularnog sistema, dijabetes tipa 2 i maligne bolesti. Ukoliko je ITM previše nizak, to može izazvati hormonske poremećaje, prekid menstrualnog ciklusa i ovulacije i osteoporozu. Sve vrednosti BMI ispod 18,5 kg/m² se smatraju niskim i zdravstveno rizičnim.

Idealna vrednost OBIMA STRUKA je: manje od 80 centimetara (za žene) i manje od 90 centimetara (za muškarce).Kad je obim struka veći od 80 centimetara (za muškarce, veći od 90 centimetara) rizično je za hronične bolesti, slično kao kod visokog indeksa telesne mase.Dakle, ukoliko obim struka premašuje 88 centimetara (a, za muškarce sto centimetara) rizik od hroničnih bolesti dramatično raste. Istovremeno, nema propisane donje vrednosti za obim struka, ni za žene, ni za muškarce. Vrednost obima struka je optimalna ukoliko je u skladu sa zdravim vrednostima BMI i pratećim zdravim stilovima života.

Za KRVNI PRITISAK idealna vrednost je 120/75 mm Hg. Krvni pritisak je, u stvari, pritisak kojim srce pumpa krv u naše krvne sudove. Takozvani “gornji pritisak” (sistolni) je vrednost pritiska u trenutku kada zgrčeni srčani mišić ispumpa krv u krvne žile, a takozvani “donji pritisak” (dijastolni) je pritisak u žilama kad je srčani mišić opušten između dva otkucaja srca.Vrednosti krvnog pritiska preko 140/90 mmHg se smatraju povišenim i rizične su za srčani i moždani udar kao i oboljenje bubrega.Da biste održali krvni pritisak u normalnim vrednostima održavajte zdravu telesnu masu, vežbajte, smanjite upotrebu alkoholnih pića, odustanite od pušenja i smanjite količinu soli u ishrani.Vrednost krvnog pritiska ispod 90/60 se smatra sniženom. Nizak krvni pritisak može da bude uzrok vrtoglavice i nesvestice.

NIVO HOLESTEROLA U KRVI je, takođe, značajan za čovekovo zdravlje, pa je dobro znati idealne vrednosti, kojima valja težiti: ukupni holesterol od 3,4 do 5,2 mmol/l, HDL> 1 mmol/l, LDLPišu: dr Olga Hadžić i dr Goran Popović

Related Posts