MIXA: Antiwrinkle and Firmness Optimal Tolerance – Day and Night Face and neck


Dragi čitaoci u ovom broju vam predstavljamo kremu za lice od Mixa brenda sa podužim nazivom Anti-wrinkle and Firmness Optimal Tolerance – day and night face and neck.

Brend navodi da je krema namenjena ženama i to od 45 godine starosti u cilju borbe protiv bora i opuštenosti kože. Pre svega podsećamo da smo u prethodnim tekstovima demistifikovali pitanje kozmetike za žene i muškarce tako da sve kozmetičke proizvode mogu da koriste oba pola. Podela proizvoda na muške i ženske nema nikakve veze sa naučnim saznanjima već je u pitanju površna marketinška alatka.

Na samom proizvodu se odmah uočavaju tri jedinjenja kao sto su pro-retinol, soja i bifidus pa ćemo od njih i krenuti. Naime, kovanica „pro-retinol“ predstavlja Lorealov patent o kome skoro da nema dostupnih informacija, ali se čini da je u pitanju oblik vitamina A koji ima uglavnom antioksidativno dejstvo, te da nikako nije u pitanju retinol koji svakako ne bi bio dobra opcija za osetljivu kožu i to bez obzira na retinolovu efikasnost koja je bez paralele. Retinol je odlično jedinjenje koje zaista ima sposobnost da uklanja bore pri dugoročnoj upotrebi ali, na žalost jedinjenje je vrlo reaktivno te ga mnoge kože teško podnose što naravno znači da bi osobe sa osetljivom kožom morale da budu posebno obazrive. Proizvod takođe sadrži i niz hranljivih ulja gde je važno napomenuti da su sva hladno ceđenja ulja koja se koriste za ishranu idealna i za kožu, ali je još važnije razumeti da između samih ulja nema mnogo razlike, te da nužno ne možemo reći da je jedno ulje bolje od drugog ili bar ne u meri koja je relevantna za negu kože. Proizvod takođe sadrži probiotske kulture – bifidus, ista ona koja se nalazi u mnogim jogurtima te koja zaista imaju pozitivno delovanja na digestivni sistem, ali nema dokaza da bifidus ima bilo kakav efekat na kožu. Interesantno je da proizvod sadrži biotin, vitamin grupe B i vitamin C veza sa glukozom i to čini se u primetnoj koncetraciji. Ovaj oblik vitamina C srećemo kod drugih Lorealovih brendova samo po znatno većoj ceni. Uopšteno posmatrano ovo bi bio interesantan proizvod po pristupačnoj ceni i zaista bi želeli da smo u mogućnosti da vam ga preporučimo, ali na žalost zapažamo prisustvo jedinjenja Polysorbate 80 koje može da izazove jaku alergijsku reakciju. Uzeto u obzir da prisustvo pomenutog jedinjenja ima negativne bezbednosne implikacije po kožu ne preostaje nam ništa drugo nego da ga diskvalifikujemo, te tretiramo kao nepoželjnim za upotrebu. Cena proizvoda iznosi oko 1000 dinara.

U ovom broju imamo zadovoljstvo da vam predstavimo jedan od najefikasnijih i nama omiljenih neinvazivnih tretmana za zatezanje kože koji deluje na principu emitovanja radio-talas. Naime, aparat putem sonde koja se kreće po koži korisnika emituje određenu frekvenciju radio talasa koja prodire u dublje slojeve koze gde ima mehaničko i biomehaničko dejstvo. Radio-talasi ispravljaju kolagenska vlakna te zagrevaju mezoblast, dublji deo kože iz koga izviru elastična vlaka, gde se vrši koagulacija usled prisustva toplote koju proizvode radio-talasi. Tretman na ovaj način stvara kontrolisana mikro oštećenja što stimuliše regenerativne procese i dovodi do stvaranja novih kolagenskih i elastičnih vlakana. Zatezanje kože je vidljivo odmah posle tretmana ali samo u blagoj meri dok je za potpuni efekat potrebno da prođe par meseci. Tretmani se rade obično jednom nedeljno i to u seriji od oko osam tretmana, a u zavisnosti o dela kože tretman traje od 20 do 60 minuta. Pojedine studije navode da je maksimalni efekat serije tretman ovom metodom do jedne trećine efekta hirurškog liftinga što je uistinu izuzetno. Šta vise čini se da efekti tretmana traju do dve godine što je neuporedivo duže trajanje efekata u odnosu na pregršt drugih tretmanima i to po znatno jeftinijoj ceni. Sam tretman je u potpunosti prijatan gde se sonda aparata koja emituje radio talase kreće po koži a korisnik oseća zagrevanje. Korisnik ne sme da oseća pečenje ili neprijatnu količinu toplote, a tretman ne može da se radi kod kože koja je zahvaćena alergijskim promenina i preko ožiljaka. Takođe želimo da napomenemo da pregršt salona u gradu obavljaju ovaj tretman sa diskutabilnim osobljem i aparatima različitih proizvođača tako da apelujem na potrošača da isključivo ovaj tretman obavljaju kod dermatologa koji obično sadrže renomirane i proverene aparate za radio-talasni lifting. Tretman radio-talasima se kreće od 3000 do 7000 dinara.

Uređuje: Mladen Antonijević Priljeva