Spartacus: Golotinja i seks


Spektakularna serija u produkciji STARZ-a, rađena po ugledu na filmove „300“ i „Gladijator“ sa budžetom od preko 50 miliona dolara.
Karakterišu je fantastični specijalni efekti, inspirativni kostimi, raskošna scenografija i odlična gluma. Ako volite filmske epske spektakle, volećete i seriju “Spartak”.
Klasična priča o najpoznatijem pobunjeniku Republike oživela je kao eksplicitna i žestoka nova serija “Spartak”. Otrgnut od domovine i žene koju voli, Spartak je osuđen na brutalni svet arene gde su krv i smrt najpopularnija zabava. Ali, ne vode se sve bitke na pesku!
Spartak je jedan od najpopularnijih i najpoznatijih istorijskih likova. Kao gladijator postao je legenda još za života, a njegove borbe su predmet brojnih priča. Kao vojnog stratega, istoričari ga pominju zajedno sa drugim genijima tog doba – Hanibalom i Kornelijem Scipionom. I pored toga, njegov život je gotovo potpuna misterija. Dostupni izvori su često kontradiktorni. Ono što zasigurno znamo jeste da je Spartak živeo u prvom veku pre Hrista i da je, po najšire prihvaćenoj teoriji, bio rođen u Trakiji, potonjoj rimskoj provinciji. O njegovoj mladosti se ništa ne zna, a tek poneki izvori pominju da je mu je žena bila Tračanka. U Kapuu je najverovatnije stigao kao ratni zarobljenik, gde je ubrzo postao slavni gladijator, zahvaljujući svom jedinstvenom borilačkom stilu i nenadmašnoj snazi.
Prevare, korupcija i privlačnost senzualnih užitaka neprestano su iskušenje za Spartaka. Ako želi da preživi, mora da postane više od čoveka, više od gladijatora. Mora da postane legenda.
Australijski glumac Andy Whitfield kao Spartak, Lucy Lawless kao Lukrecija (koju smo voleli u seriji Xena: Princeza ratnica), Manu Bennett kao Kriksus, John Hannah kao Batiatus i Peter Mensah kao Doktore tumače glavne uloge u ovoj jedinstvenoj mešavini igrane akcije, stripovskih efekata i brutalnih prizora borbe koja seriju “Spartak: Krv i pesak” čini istinskim televizijskim spektaklom. Nažalost, glavni glumac Andy Whitfield je preminuo 11. septembra 2011. godine u 39. godini života, u svom domu u Sidneju. Glumac koji se proslavio ulogom u pomenutoj seriji, poslednje dve godine se borio sa retkim oboljenjem limfnih žlezda, ali je, nažalost, izgubio bitku sa teškom bolešću. Zamenio ga je Liam McIntyre.
Od trenutka kada je serija „Spartak: Krv i pesak“ prvi put prikazana na američkoj TV mreži „Starz“ u januaru 2010. predstavila se bogatom pričom i vizuelnim efektima kakvi nikad do tada nisu viđeni ni u jednoj televizijskoj seriji. Prva epizoda je postala najgledanija premijera u istoriji „Starza“, a serija je postala i najgledaniji kablovski tv program petkom.
Zbog bolesti glavnog glumca, producenti su odlučili da ne prave pauzu već da snime „Spartak: Bogovi arene“ serijal čija radnja se dešava pre prve sezone, koji se emitovao početkom 2011. godine. Početkom 2012. godine prikazana je druga sezona nazvana „Spartak: Osveta“.
Ono što sve tri, odnosno dve sezone i prequel imaju zajedničko jeste golotinja, eksplicitno nasilje, eksplicitne scene seksa i nepoznavanje koncepta homofobije. U prvoj sezoni upoznajemo gladijatora Barcu i njegovog ljubavnika Pietrosa. Barca je visok i snažan gladijator, dok je Pietros nežan i krhak mladić, ali njihova veza je romantična i nežna. Odlično što su scenaristi zaobišli mogućnost da njihovu vezu predstave sirovo seksualno, gde Barca životinjski iskorišćava Pietrosa kao što bi to bio slučaj u zatvoru. Drugi gladijatori na njihov homoseksualni odnos gledaju kao na svaki drugi i stavlja se jedan ogroman znak jednakosti između homoseksualnosti i heteroseksualnosti.
U prequelu možemo da pratimo odnos Barce i drugog gladijatora Auctusa, koji gine u borbi. Scene u kojima Barca tuguje za svojim ljubavnikom su jako dirljive. Kasnije, Barca upoznaje Pietrosa i rađa se nova ljubav. U prequelu ima više homoseksualnih scena nego u prvoj sezoni.
U drugoj sezoni upoznajemo novi gej par Agrona i Nasira. Odnos je sličan kao i između Barce i Pietrosa, gde je jedan snažni i krupni gladijator, a drugi naizgled krhki mladić. Nažalost, nećemo uživati u seksualnim scenama s njima, ali biće razmenjeni poljupci. I nadam se da nećete zameriti ako vam odam tajnu da su obojica preživeli drugu sezonu.
TV mreža „Starz“ je već najavila treću sezonu za početak 2013. godine. Serija se trenutno prikazuje na televiziji B92.