Pre 43 godine podmetnut je požar u gej baru „Up Stairs Lounge“ u Nju Orleansu u kome su poginule 32 osobe. Do Orlanda to je bio najmasovniji zločin nad LGBT osobama posle Drugog svetskog rata. Tri žrtve nikada nisu identifikovane, a nekoliko tela nikada nije preuzeto od strane porodice jer ih je bilo sramota.

Priča o požaru u gej baru te 1973. godine nije dobila pažnju niti empatiju. Nisu organizovani masovni protesti ni sećanja na žrtve širom sveta. Niko nije pravio banere sa natpisima solidarnost sa Nju Orleansom. Političari su ostali nemi i niko nije osudio napad, čak ni lokalni političari, gradonačelnik, guverner… iako su dva puta iste godine proglasili dan žalosti zbog požara u kojima je bilo manje žrtava.

Između Stonewallske pobune 1969. godine i ubistva Harveya Milka 1978, ovaj tragični deo američke LGBT istorije ostao ignorisan i nenapisan, sve do prošle godine kada je režiser Robert Camina snimio dokumentarac „Upstairs Inferno“.

Bar „Up Stairs Lounge“ bio je mesto okupljanja, mesto gde su se članovi LGBT zajednice osećali sigurno, kao kod svoje kuće i mogli su da budu ono što jesu. Gosti su slušali muziku koju je svirao Piano Dave dok bi u krugu stojali oko njega i pevali. Dejv je poginuo te večeri u požaru.

U vreme napada prva hrišćanska crkva koja je prihvatala LGBT osobe, Metropolitan Community Church organizovala je večeru na drugom spratu bara, kada je barmen Luther Boggs otkrio podmetnut požar na ulazu. Telo sveštenika Williama Larsona pronađeno je kako pokušava da se provuče kroz prozorske šipke. Većina tela žrtava pronađeno je na gomili blizu tog zida pokušavajući da izađu kroz prozor. Duan Mitchell je uspeo da pobegne kroz zadnji izlaz, ali se vratio da spasi svog dečka. Njihova tela pronađena su u zagrljaju, spaljena na podu. Duan Mitchell je imao sinove i prošlo je nedelju dana dok su im rekli da im je otac poginuo i niko im nije izjavio saučešće. Preživeli su bili suočeni sa nervnim slomovima, noćnim morama i nalaženjem utehe u alkoholu.

ČITAJTE:  Slučaj Obradović: Zakon štiti huligane, a ne prava

Počinilac ovog zločina nije nikad pronađen.

Piše: Predrag Azdejković


Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.