Viši sud u Prokuplju u ponovljenom postupku usvojio je u celosti tužbu zbog diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije koju je gej aktivista Stefan Radović iz Kuršumlije podneo protiv predsednika opštinskog odobra Srpske radikalne stranke i odbornika u Skupšini opštine Kuršumlija Zvezdana Ristića. Sud je u presudi utvrdio da je Ristić izvršio oblik diskriminacije iz Zakona o zabrani diskriminacije, a po osnovu seksualne orijentacije i zabranio mu da ponavlja izvršenu diskriminaciju, navodi se u presudu koju je Radović dostavio medijima. Ristić je u ponovljenom postupku, nakon žalbe Apelacionom sudu u Nišu, pred Višim sudom u Prokuplju po drugi put proglašen krivim jer je, kako stoji u presudi Višeg suda, ,,izvšio radnju diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije i uznemiravanja i ponižavajuće postupanje prema tužiocu’’.

Da li možeš da nam ispričaš kako je tekao proces protiv Zvezdana Ristića?

Zvezdan Ristić koji je predsednik Opštinskog odbora Srpske radikalne stranke u Kuršumliji i odbornik u lokalnom parlamentu svoju funkciju zloupotrebio je kako bi za skupštinskom govornicom izvršio diskriminaciju cele LGBT populacije, tako što je homoseksualnost tretirao kao bolest, posebno apostrofirajući moje ime i prezime. Postupak je trajao duže od godinu dana, a presuđeno je u moju korist. Ovaj političar je na najstrašniji način zloupotrebio svoju funkciju i zbog toga je sudski kažnjen.

Koliko su ti u svemu tome pomogle LGBT organizacije koje rade u Srbiji?

Podršku i pomoć dobijam od organizacije čiji sam član, a to je organizacija ,,Da se zna’’. Reč je o organizaciji koja se na jedan veoma stručan i profesionalan način bavi pravima LGBT populacije u Srbiji. Ja sam za LGBT populaciju svojim delima učinio mnogo više nego sve organizacije zajedno. Osim što sam pokazao da niko ne sme da trpi i ćuti kada je nasilje u pitanju, tu su i brojne odluke u moju korist od strane relevantnih institucija kao što su zaštitnik građana, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, kao i od strane sudova, a sve to treba da daje podstrek LGBT populaciji da naselje prijavljuje, nikada ne odustaju i bore se lavovski za svoja prava, a samim tim i prava cele LGBT populacije.

Kako je živeti kao autovani gej u Kuršumliji?

Biti drugačiji u bilo kom pogledu ne samo u Kuršumliji, već u bilo gde na planeti je pravi izazov, dar i privilegija isključivo za hrabre i jake osobe jer je svaki dan borba. Ipak, baš zahvaljujući toj borbi stvari se menjaju, polako, ali sigurno na bolje. Naravno na tom lavovskom putu nekada je lepo, a nekada teško.

Jedva od vesti u Blicu glasu, Stefan preti da će se ubiti ukoliko mu ne odobre promenu pola. Šta možeš da nam kažeš o tome?

U Kliničkom centru Srbije postoji formiran Kabinet za transrodna stanja gde radi tim lekara koji su jedini stručni da donesu odluku da li je nekome takav zahtev potreban ili ne. Ja redovno odlazim u taj kabinet i imam veliko razumevanje od strane Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), a posebno od direktora filijale tog fonda u Prokuplju Ivice Kožovića, kao i od direktorke Doma zdravlja u Kuršumliji dr Uranije Petrović što mi zaista puno znači, jer znate oni su nezaobilazna distanca za odlazak kod mog terapeuta, ili ti tima lekara o kome pričamo a što je meni od velikog značaja.

Imali smo vest da te je napao sin policajca. Šta se na kraju s tim desilo?

Moram istaći da su pripadnici policijske stanice u Kuršumliji do sada uvek adekvatno i brzo reagovali na svaku moju prijavu, pa i tada. Kako je dečko bio maloletan tužilaštvo je odbacilo prijavu.

U kakvim si danas odnosima sa roditeljima i porodicom?

Kada moja sestra u pitanju ona i ja se redovno čujemo i vidimo kad god možemo, što se tiče roditelja sa njima nemam kontakt. Ali ih volim najviše na svetu.

Nominovan si za nagradu Duga. Da li si se iznenadio tom nominacijom i šta ona uopšte znači za tebe?

Meni lično kao osobi znači nominacija, kao satisfakcija za dalju borbu jer postoje konkretni dokazi za samu nominaciju koje očigledno čak ni organizacija, odnosno nadležni u organizaciji koja vrši nominacije za nagradu „Duga“ nisu mogla da mi ospore čime sam nominovan, ma koliko možda to želeli.

Koji su tvoji aktivistički planovi za budućnost?

Osim predavanja koje će biti sprovedeno na kome će eminentni ljudi upoznavati socijalne radnike, lekare… na temu prava LGBT populacije tu je i lavovska borba preko institucija. Znate, ja nisam lav samo u horoskopu, već i u životu.

Razgovarao: Predrag Azdejković

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.