Ukoliko odete da kupite mleko za zaštitu od UVA/B zraka odmah će pokušati da vam uvale proizvod za posle sunčanja pa hajde da vidimo da li su oni zaista potrebni?

Naime, dobro formulisan proizvod za zaštitu do sunca pored obaveznog UV filtera treba da sadrži i niz drugih jedinjenja koje će pomoći koži da pre svega optimalno funkcioniše. Na žalost na našem tržištu iako postoji značajan broj proizvoda koji efikasno štite kožu od UV zračenja, njihove formulacije imaju minimalni efekat sa stanovišta nege, šta više, pored UV filtera obično srećemo još jedan vitamin (uglavnom E) i par emolijenata ukoliko je u pitanju proizvod za suvu kožu i bukvalno skoro ništa više što može da ojača kozu, poveća otpornost i neguje.

Tako da je nega kože posle sunčanja potreba, ali samo usled minimalističkih formulacija proizvoda za zaštitu od sunca. Takođe, nije potrebno da kupujete proizvod koji je isključivo za ovu namenu već je dovoljno da koristite proizvod za negu tela odnosno lica koji inače koristite pod pretpostavkom da ne sadrži parfeme, citrusna ili druga mirisna ulja, ekstrakte začinskih biljaka, proste alkohole ili velike doze masnih alkohola. Imajte na umu da ukoliko koristite proizvod za negu koji ima veći udeo masnoće, nemojte ga nanositi tokom sunčanja jer usled prelamanja svetlosti kroz film koji je formiran na koži povećava efekat UV zraka i može da dovede do opekotina što je inače glavni princip delovanja mnogih proizvoda za povećanje tamnjena. Takođe apelujemo na korisnike da u potpunosti izbegavaju proizvode koji pospešuju ten. Za negu tražite proizvode koji u sebi sadrže ureu, hijaluronsku kiselinu odnosno polisaharide, nemirisna biljna ulja, različite putere, holesterol, keramide, vitamine B grupe i aniti-inflamatorna jedinjenja. Svi proizvodi koje smo preporučivali u prethodnim tekstovima su idealna opcije i za ovu namenu.

ČITAJTE:  Teretana: Savremeni gej hram

Uređuje: Mladen Antonijević Priljeva