Moj tzv. lez život: Jovana Ivetić


Ime, prezime: Jovana Ivetić
Godine: 30
Zanimanje: Novinarka i spisateljica

Kada si prvi put znala da si…
Seksualnost je nešto sa čime se rađamo, tako da bih volela da mogu da odgovorim sa oduvek , ali me je heteronormativna sredina u kojoj sam odrastala i živela sprečila u tome. I kada sam delimično postala svesna, tri godine sam istraživala labels, dok nisam konačno shvatila svoj. A shvatila sam na drugom dejtu sa prvom devojkom – svaki osećaj privlačnosti koji mi je ikada falio je bio tu.

Tvoj izlazak iz ormana…
Bilo je to početkom 2019. godine. Rekla sam sestri i njena podrška je bila i ostala neizmerno snažna. Ona je postala moj štit tokom daljeg autovanja. A dok sam izgovarala, dah mi je zastao, prekinuo se na momenat, a onda sam prodisala- ali zaista prodisala.

Koji savet bi dala mlađoj sebi…
I tuga i bes su normalne emocije, nije samo sreća. I nisi slabić kada nisi okej.

Naj gej stvar koju si ikada uradila…
Živeći na jugu Španije, nisam imala problem homofobije koji postoji na Balkanu, tako da sam to i apsolutno koristila, noseći majice sa gej motivima, lepeći dugine stikere na biciklo, i kačeći zastave svugde po kući!

Tvoj prvi gej kafić ili klub…
Još pre mog autovanja, izlazeći u Šupu, po prvi put sam videla te divne parove koji se ljube i drže za ruke na javnom mestu. To je zapravo moj omiljeni kafić, dopada mi se atmosfera i to što je svako slobodan da jednostavno bude ono što jeste. Ali to je friendly mesto, prvi baš gej kafić mi je bio Smiley.

Tvoj prvi poljubac…
Pre dosta godina, sa jednim dečkom iz srednje škole, sa izuzetno lepim očima. Na moje tadašnje iznenađenje, nikakve misterije univerzuma mi nisu otkrivene. Ali jesu kasnije, sa već pomenutom prvom devojkom. Poljubila me je na proslavi mog rođendana, i tako je i počela naša priča.

Nevinost izgubila…
Ona mi je bila prvo sve. Filmsko jaka ljubav.

Šta za tebe danas znači biti lezbejka…
To je nešto poput heroine, jer se konstanto boriš za pravdu, jednakost i ljubav. I upravo ta borba i hrabrost da budeš ono što jesi je i razlog za ponos.

Tvoj naj gej muzički album bio bi…
Sve što Ally Hills snimi je himna.

Donji veš koji ti donosi sreću…
Ne posmatram donji veš kao nešto što donosi sreću, ali uživam u biranju bruseva, i uvek imam svoj omiljen.

Najviše se ložiš na…
Olivia Wilde mi je prva pala na pamet. Odiše nekom gracioznošću i seksepilnom.

Lezbejski film koji morate pogledati…
Moram da izdvojim mini seriju od devet epizoda, The Haunting of Bly Manor. Jedna od najlepših priča ikada o neumirajućoj ljubavi, a opet oslobođena svih klišea.

U nedelju popodne naći ćemo te gde…
Kako ispijam crveno vino u nekom malom gradiću u koji sam otputovala.

Tvoj stav o ljubavi i braku…
Ljubav je potpuno videti nekog onakvog kakav je, i dalje ga snažno voleti. I moći apsolutno sve dok te taj neko drži za ruku. Iz toga proizilazi brak, kao pravo svakog pojedinca da gradi dom. I nikada neće biti u redu nekome oduzimati to pravo.

TV serija koja je promenila tvoj gej svet…
Will & Grace na duhovit način oslikava svakog od nas, pa čak i naše probleme. I oslikava svet onakav kakav treba da bude, bez odustajanja da gej bude okay. A i svi smo mi po malo ili Will ili Jack ili obojica.

Omiljena knjiga…
Aristotel i Dante otkrivaju tajne univerzuma jer je beskrajno nežna, ali i podsetnik da uvek moramo biti slobodni, a naša ljubav bez stida.

Buč ili fem?
Fem. Ili fem sa nekom buč dozom.

Mačke ili psi?
Apsolutni sam zaljubljenik u sve životinje, ali ipak psi. Moj pas je moja porodica i najbolji prijatelj.

Omiljena LGBT ikona…
Elton John jer stalno podseća koliko je super biti gej! I Cher, jer znate kako kažu- i da se apokalipsa desi ona će ostati.

Tvoja LGBT heroina je…
Barbara Gittings je heroina jer je posvetila život aktivizmu i donela krucijalne promene poput prekida svrstavanja homoseksualizma u duševne bolesti. A i zato što je živela sa svojom partnerkom onda kada je vladala još veća homofobija nego danas.

Više tekstova iz broja 64 – februar 2022. možete pročitati na (Klik na sliku):