Lilly Cafe je nastala kao priča o Ljubici kafe kuvarici, ženi koja radi u menzi Subotičkog zatvora. Tamo je naučila sve tajne uspešnog života, potom je prešla u Centralni zatvor a na kraju joj je sledio stomačni! Priča dalje kaže da upoznaje biznismena sumnjivog poslovanja, nakon čije smrti stiče duboki džep i duševni mir. Prve realizacije lika uz pomoć bliskog prijatelja dešavaju se negde 2014, dok potpuno dreg otelotvorenje dobija tek 2016. kada se priključuje prvoj dreg kući u našoj zemlji, House of Killix.

Da li je istina da si bila inspiracija Leni Kovačević za pesmu Cafe?

Istina je! Naime pošto naša lezbejska fantazija nije urodila plodom, a sami znamo da makaze i makaze nisu rešenje ni u poznatoj igri, odlučili smo da to ostavimo iza nas. Ipak ona je želela da ostavi trag i omaž meni i da svi znaju kako je to kada zakuvam, kafu.

Ko je tvoja dreg mama, dreg kuma, dreg rodbina?

Iako to nije javno i pored toga što sam veliki deo puta prevalila sama, definitivno moja dreg majka jeste Uma Killix. Nju i njena vizualna remek dela možete naći na društvenim mrežama. Naš odnos je pomalo tinejdžerski, gde sam ja pomahnitala ćerka ali svakako gajim ogromnu ljubav, poštovanje i zahvalnost prema umetniku kakva je ona! Tu su i ostali članovi kuće odakle sam potekla a ostatak rodbine će se sigurno već javiti kada krene čitanje mog testamenta.

Znači, ti imaš dreg kuću i nisi beskućnica?

Moj život je raspet između bogatašice i beskućnice, izgleda ipak ovo drugo. Trenutno obitavam na relaciji House of Killix, House of KayGie a tu su i neke Čudne sestre, sestrice. Izgleda ja svuda zakuvam kafu!

ČITAJTE:  Filip Kocevski: Vreme je za slogu i saradnju među LGBT+ aktivistima

Koliko je srpski dreg daleko od srpskog mejnstrima?

Kada ste u mojim godinama sve je daleko od vas, pa i dreg i mejnstrim a i to srpsko! Moramo odlučiti odakle gledamo, mladim homozezualcima i ostalim što vole zezanje je svakako mejnstrim. Mada mislim da smo mi još daleko od mejnstrima, nešto im je poznato, tu i tamo koja nošnja ili karamela. Svakako, ako neko lipsinkuje pesmu „ko udara tako pozno, u dubini noćnog mira“ mislim da ćemo preko noći postati mejnstrim, on every stream.

Da li si ti comedy queen, big girl ili koja već kategorija?

Svakako sam teška kategorija, nešto lakša za slušanje, nadam se, s obzirom da jesam comedy queen. Tako sam i postala poznatija među lokalnim ljubiteljima krosdresera. Mada to nije klasičan humor, retko radim stand up, više ga kombinujem sa stalnim zvanjem da budem hostesa i voditeljka programa na nekom od dreg događaja. Svoje fore smišljam u trenutku dok radim, što je odlično je mi je inspiracija stalno ispred nosa, moje predivne koleginice.

Koji zadatak u RuPaul’s Drag Race-u bi razvalila?

Ulogu kamermana ili neko drugo pomoćno zanimanje ,električara ili ipak ne, tu su lezbejke! Šalu na stranu, mislim da bi bila dobro u Roasting challange-u, a verovatno i u nekom drugom koji ima veze sa komedijom. Ako uvedu rvanje tu bi sigurno bila prva!

Koga bi imitirala u Snatch Game-u?

Zoricu Brunclik jer ima i više nego dovoljno materijala, i ta predivna kosa. Možda Oliveru Marković kao tetku Angelinu. Jer Dunav je tako zagađen a i imala je simpatiju baritona, svi su govorili da je peder, da oproste deca ali kako peder sa onakvim glasom. Obe imaju smisla u mom univerzumu.

ČITAJTE:  Damjan Loš: Ne diraj mi fegete!

Koja je tvoja omiljena domaća dreg kraljica i zašto? A strana?

Ovo je teško pitanja, iako ozbiljnu bitku igraju Dekadenca, Markiza de Sada i Karma Geddonia, ipak pobedu odnosi Pogrešna Pogrešna Killix. Verujem da za nju mnogi ne znaju, jer već neko vreme živi na dalekom istoku ali ona je najgenijalnija, najmaštovitija kraljica naše zemlje. Radila je beskrajno smešne video klipove i fantastične kostime. Izguglajte je! Što se stranih kraljica tiče omiljena mi je Miss Sherry Pie, ona nije bila na Dreg Rejsu ali je fantastična!

Koliko misliš da običan svet razume dreg sleng? Da li im treba rečnik ili pojašnjenje da bi razumeli o čemu pričamo?

Ja tako ne pričam i potpuno mi je stran taj sleng. Šalim se naravno, ali držim se svog izvornog osakaćenog jezika između mađarskog i srpsko-hrvatskog. Imam toliko bisera odatle da mi uticaji zapada nisu potrebni! Često moja mađarska referenca bude samo meni smešna ali to je i više nego dovoljno, radim dreg da meni bude lepo. Verujem da je naša dugina publika i više nego upoznata sa slengom američke gej kulture, jer često sa njom preteruju. I spilled the T, Yaaaassss gurllll… Ups, izvinite obuzeo me je demon.

Gde možemo da gledamo Lilly Cafe kako nastupa?

Lilly Cafe, možete uvek naći na Instagramu kao mrs.lillycafe! Tamo možete videti nastupe koji slede! Nastupala sam svuda, iako moja sigurna kuća jeste Kulturni Centar Grad, radio sam i u mnogim drugim lokalima i ansamblima: Wyrds Sisters, KayGie drag show, sa Sonjom Sajzor, za Prajd dreg žurku i po klubovima i kulturnim dešavanjima gde sam nastupala sama ili sa drugim dreg kraljicama!

ČITAJTE:  Nikola Milosavljević: Moj tzv. gej život

Kako se snalaziš za šminku, perike, kostime?

Kao i sve druge kraljice, od jednog dinara pravim deset, haha. Nešto kupim, nešto napravim, nešto posudim, Mislim da naši fanovi nemaju predstavu o tome koliko je ovo skup hobi! Šminka se najviše troši ali najlakše nabavlja! Perike su na početku bile skromne i više sam preferirala turban sa cvećem, jer je bilo raskošnije u odnosu na jeftine perike, danas imam bolje vešto ih stilizujem i to radim uslužno i za druge dreg kraljice! Štikle su najveći problem, što zbog broja, što zbog mog visokog opterećenja na njima i njihove neudobnosti.

Ko ti je sugar daddy?

Nemam šećernog tatka, jer ja nisam takva vrsta devojke ali kada bih htela, imala bih ga, jer sam boleština! Jedna poznata referenca. Sve ponude divnih mladića Beograda i ostalih od severa do juga, rado ću dočekati i nadam se skrasiti za sva vremena.

Tvoja poruka čitaocima Optimist magazina.

Dođite i pogledajte kako Ljubica kuva kafu, gorka je al’ se pije! Mir u svetu i ljuta pljeskavica sa lukom. S ljubavlju vaša Lilly Cafe!

Razgovarao: Predrag Azdejković
Foto: Irina Mićić

Više tekstova iz Optimist magazina broj 47:


Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.