Ime, prezime: Siniša Knežević
Godine: 42
Zanimanje: Social Media Manager

Kada si prvi put znao da si…
Kada sam se rodio. Gej sam po rođenju a rano sam to sebi i osvestio na neki „detinjasti način“ i pre vrtića, a u vrtiću definitivno kada sam počeo da se zaljubljujem u dečake.

Tvoj izlazak iz ormana…
Uf, složen i bez razloga naporan proces. Postepen. Mučan. Ne zato što sam imao problem sa okruženjem nego problem sa samim sobom. Iako sam imao i imam izrazito podržavajuće okruženje, društvo, prijatelje i najbitnije porodicu, radio sam postupno od 16. godine poveravanjem samo jednom str8 prijatelju, pa se godinama krug širio do konačnog i potpunog, vrlo kasnog oslobođenja u kasnim tridesetim godinama života. Imao sam i imam, i u tom smislu sam privilegovan, samo podržavajuće reakcije.

Koji savet bi dao mlađem sebi…
Izađi iz ormara ranije, što pre, bez odlaganja idiote!

Naj gej stvar koju si ikada uradio…
Ne znam šta je „gej stvar“. Jedino što mi pada na pamet kao odgovor na ovo je: svaki seksualni odnos sa muškarcem.

Tvoj prvi gej kafić/klub…
Nit’ luk jeo, nit’ luk mirisao.

Tvoj prvi poljubac…
Sa 22 godine, sa u to vreme najboljim drugom. Nikada neću zaboraviti to. To uživanje, tu istovremeno uplašenost i jake otkucaje srca.

Nevinost izgubio…
Sa 22 godine sa već pomenutim drugom. Tu ne računam aktivnosti i eksperimente poput zajedničke masturbacije koje su krenule još od osnovne škole.

Šta za tebe danas znači biti gej…
U Srbiji hrabrost i prkosan ponos. U nekim drugim okolnostima ili otvorenijem društvu: ništa.

Tvoj naj gej muzički album bio bi…
“Set My Heart on Fire Immediately” Perfume Genius-a. Svaka reč, svaka nota, svaki video spot me je pogađao direktno u srce… Ok, ovo zvuči patetično ali takav sam samo kada je u pitanju umetnost. Michael Hadreas je najbitniji i najplodotvorniji savremeni gay autor koji pravi „queer art“ sa velikim A na art.

ČITAJTE:  Ja sam roditelj bez obzira koje seksualne orijentacije je moje dete: Irena Mišović

Donji veš koji ti donosi sreću…
To ne postoji. Praznoverje i sujeverje koje mi ide na k…c i u rangu je sa religijom.

Najviše se ložiš na…
Čedomir Jovanović ZAUVEK! Od novembra 1996. do današnjeg dana. Najseksi čovek na planeti. Način na koji priča, gestikulira, presimpatično muca, lice, kosa, telo, tetovaže… Sve! Jedini kojem opraštam i to što je zagovornik najgoreg oblika neoliberalnog kapitalizma pod čijom opresijom svi živimo, i to što mu je jedino zanimanje u životu političar a obogatio se do granica da… Opraštam. Preterao sam, dosta…

Gej film koji morate pogledati…
Before Night Falls (2000) režisera Julian Schnabela (čiji čitav opus filmova preporučujem) o poznatom o kubanskom pesniku i piscu, Reinaldu Arenasu. Scenario za film “Pre nego padne noć” napisan je po memoarima odnosno autobiografiji Reinalda Arenasa koji je zbog homoseksualnosti imao težak, i samo na momente lep život, sa tragičnim krajem. Reinalda sjajno glumi Javier Bardem koji i fizički zaista podseća na Reinalda a u filmu se pojavljuje i uvek sjajni Džoni Dep u ulozi (trans) žene.

U nedelju popodne naći ćemo te gde…
U teretani. Prazna teretana, sve sprave tvoje, doslovno sam. Nedelja je najbolji dan za teretanu.

Tvoj stav o ljubavi i braku…
Ne verujem u ljubav a brak smatram prevaziđenom ekonomskom institucijom gde stvari moraju da funkcionišu kao i u bilo kojoj korporativnoj firmi.

TV serija koja je promenila tvoj gej svet…
“Queer as Folk”, naravno. I britanska serija a i američka adaptacija istoimene serije. Moram spomenuti i “Will and Grace”.

Omiljena knjiga…
“Kapital” Karla Marksa. Prvi tom a i drugi i treći tom objavljen tek nakon Marksove smrti. “Kapital” je jedna od najuticajnijih knjiga u istoriji čovečanstva a u eri poznog kapitalizma u kojoj svi živimo, njena relevantnost je dobila na snazi i aktuelnija je u 2021. nego u vreme pisanja tokom 19. veka.

ČITAJTE:  Melanija Jančić: Zabrana diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta - teorija i praksa

Tvoj gej heroj je…
Harvey Milk. Hrabar, požrtvovan, idealista koji je na kraju zbog borbe za slobodu svih nas ubijen. Inspiracija.

Omiljena gej ikona…
cupcakKe! Živa legenda, američka reperka. Ko propusti njene rime koje baca a tiču se osnaživanja žena i LGBTIQAP+ populacije, propustio je život.

Grindr ili GayRomeo…
Ni prvo, ni drugo. Ne, hvala!

Omiljena društvena mreža…
Instagram jer sam pomalo uvrnuto narcisoidan a i samo slike, cveće, proleće. Fejsbuk i Tviter su toksični i ne mogu da podnesem to da svaka budala ima mišljenje o svemu. Uf, žal za starom dobrom cenzurom nepodobnih. Za TikTok mislim da nisam dovoljno mlad.

Više tekstova iz broja 58 – februar 2021. možete pročitati na (Klik na sliku):


Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.