Glumac sa velikim potencijalom menjanja karaktera, pevač u noćnim klubovima, internacionalna kultna zvezda koja se najčešće pojavljivala kao travestit u svojim predstavama i filmskim ulogama, Divine je tek postala poznata zbog uloga u filmovima Johna Watersa u kasnim 1960-im i ranim 1970-im.
Rođena je kao Harris Glenn Milstead, 19. oktobra 1945. godine u Townsonu Maryland, buduća zvezda je odrastala u predgrađima Baltimora. Njegovi roditelji, Bernard i Diana Francis Milstead, bili su darežljivi i blagi, možda zato što su Harrisa maltretirali u školi jer je feminiziran. Kada je imao 12 godina porodica se preselila u Lutherville, drugo predgrađe Baltimora. Porodica je živela samo šest kuća od Harisovog vršnjaka Johna Watersa.
Waters, prijatelj iz komšiluka, bio je odgovoran za kreiranje Harisovog umetničkog imena i stvaranje neverovatnih uloga za njega.
Dve scene iz Watersovih filmova doprineli su da Divine postane kultna zvezda. U filmu „Pink Flamingos“ (1972.), Divine jede pseći izmet, tako da bi njen karakter mogao da dokaže da je „najprljavija osoba na svetu“, dok u filmu „Female Trouble“ (1975.), njen karakter Dawn Davenport bude silovana od strane prljavog starijeg muškarca Earla, kojeg takođe glumi Divine (uz pomoć dublera za pojedine scene). Divine se takođe pojavljivala u filmovima „Polyester“ (1981) i „Hairspray“ (1988), koje je režirao Waters; „Lust in the Dust“ (1984), koji je režirao Paul Bartel; i „Trouble in Mind“ (1985), koji je režirao Alan Rudolph.
Posle filmskih uloga, Divine je postala slavna sredino 1970-ih godina i izvodila je kemp predstave i disko nastupe u San Francisku. U kasnim 1970-im i ranim 1980-im, Divine je snimala filmove i nastupala širom sveta. Postala je slavna u Australiji, Engleskoj, Holandiji, Izraelu i naravno u Americi.
Divine je često imala problema da snima u Sjedinjenim državama, ali njene pesme „Walk Like a Man“ i „I’m So Beautiful“, koje je izdala 1985. godine postali su veoma popularni kako u Americi tako i u inostranstvu. Tokom 1980-im godina, Divine je bila čest gost u TV emisijama i emisijama kablovske televizije, kao i na manifestacijama za poznate ličnosti. Ali život pun putovanja i napora uticao je na ovu zvezdu.
Profesionalno, Divine je postala holivudska zvezda i prepoznat je njen talenat i kao travestita i kao obične persone, kao glumice tako i pevačice. U svom životu van scene, Divine je imala problema u ljubavnom životu, sa gojaznosti i finansijama.
Waters ju je 1988. godine angažovao za film „Hairspray“. Njen lični i profesionalni život je opet počeo da se popravlja. Film je doživeo uspeh i pristizale su nove ponude za interesantne uloge kao i mogućnost za još veću slavu koju je Divine toliko želela. Ali, Divine umire u snu, zbog srčanih problema, 7. marta 1988. godine.
Njena popularnost nije rasla samo zbog njenog talenta već i zbog njene otvorenosti da učini apsolutno sve, bez obzira koliko to bilo bizarno i subverzivno, da bi dostigla slavu.
Harris Glenn Milstead je stvorio personu, koja i danas preko videa i DVD-a, prikazuje svoj divlji izgled, jake i snažne gestove i ogromni talenat koji i dalje privlači nove obožavaoce širom sveta.


ČITAJTE:  Gej Britanija: "Čovek u narandžastoj košulji" i "Queer as Art"