Beth Ditto: Najbolja riba na svetu!


Seks. Droga. Veverice. Možda niste čuli za nju (sram vas bilo), ali brzi pogled na njenu biografiju vam daje dovoljno informacija zašto je ona najatraktivnije lice rock’n’rolla.

Beth je lezbejska aktivistkinja sa američkog juga, koja je tokom detinjstva živela u velikom siromaštu da je morala da jede veverice. Ali danas, njen bend Gossip je jedan od najpopularnijih na svetu. Nju upoređuju sa Arethom Franklin, Janis Joplin, Debbie Harry i nazivaju „boginjom roka“.
„Beth ima glas koji apsolutno fenomenalan,“ rekao je zamenik urednika muzičkom magazina NME Krissi Murison. „Ona je fantastična. Ona zvuči kao soul ili gospel pevačica, što lansira Gossip na sam vrh. Svako ko je čuo kako peva ostao je bez daha.“ Ali njena pojava prevazilazi muziku i indie klupsku scenu u Britaniji i Americi. Sa obe strane Atlantika, puni novine svojom muzikom, ali i svojim feminističkim, gej aktivističkim stavovima i neverovatnim osećajem za modu.
„Osvežavajuća stvar kod Beth je da se ona zalaže za nešto“, dodaje Murison. „Ona je prva zaista talentovana lezbejska muzičarka koju skoro nismo videli. Ona kroz svoju garderobu i muziku ruši stereotipe o lezbejkama, kako treba da izgledaju i koja su im zalaganja.“ Uprkos njenoj veličini, ona se smatra ikonom stila. Ona je glamurozna, seksi i apsolutno opsednuta garderobom. Za nju je queer aktivizam veoma važan i često govori o LGBT pravima.
Njena priča je počela u ruralnom Arkanzasu. Odrastala je u malom fundamentalnom hrišćanskom gradu, koji je, kako ona kaže, inspirisao film „Footloose“. Iako rado priča o svom detinjstvu i ima tetovažu „Mama“ na ramenu, priznaje da je bilo teško odrastati u maloj sredinu u kontekstu njene seksualne orijentacije. „Biti feministkinja i biti queer je izviralo iz svake moje pore“, rekla je Beth. „Kao dete sam stalno bila ljuta. Za Dan zahvalnosti žene su trčale po kuhinji dok su muškarci gledali fudbal. To mi se nije dopadalo, jebeš ti to! U osnovnoj školi, zaljubljivala sam se u najbolje drugarice i bila sam toliko ljuta što one imaju momke. Želela sam da to nestane!“
Ona često u intervjuima govori da je živela u velikom siromaštvu i da su jeli veverice. „Moja mama je mrzela kad to radimo, ali sva deca koje sam ja poznavala su jeli veverice“, govorila je ona. „Imala sam 13 godina kada sam prvi put pušila travu sa mojim rođakom. Bio je toliko gladan od duvanja da je izvadio svoj vazdušni pištolj i pucao na veverice. Onda ih je odrao, ispekao i pojeli ih kao da je piletina. Posle smo se igrali repovima.“
Kada je imala 17 godina, upoznala je ostale članove benda Nathana Howdeshella i Kathy Mendoncu, koju je kasnije zamenila Hannah Blilie. Posle toga se preselila u Olimpiju, liberalni grad u državi Vašington. „Kad sam ih upoznala, to mi je promenilo život. Ja sam bila čudna, totalna lezbača, kratka kosa, široke pantalone. Brijala sam celo telo, stavljala tonu ajlajnera i farbala kosu u ljubičasto. Odlučila sam da ostanem u Olimpiji zbog toga što mi je tu bilo društvo koje je mislilo da sam super, da sam seksi i fantastična.“
Prvi album „That’s Not What I Heard“ objavili su 2000. godine i uspeli su da osvoje publiku na indie sceni, ali nisu uspeli da osvoje širu publiku. Objavili su četiri albuma za male izdavačke kuće, dobijali su odlične kritike, ali nisu uspeli da uđu na top liste. Oni su godinama svirali i radili, ali im je trebalo jako puno vremena da postanu uspešni. Tek albumom „Standing in the Way of Control“ uspeli su da dožive zavidan uspeh i da im se otvore vrata za dalje napredovanje.
„Mislim da je Beth Ditto odličan uzor, ali ne samo za lezbejke, već za sve žene“, rekla je Sarah Jane urednica lezbejskog magazina Diva. „Ona je iskrena, inteligentna, zabavna, poštena i neverovatno harizmatična. Takođe, ona sebe naziva buckom, koja je ponosna na sebe i kako izgleda, što je nešto novo u muzičkoj industriji koja je preplavljena mršavim pevačicama obrađenim u Photoshopu“.
Njen interes za modu i status ikone stila doveo je do toga da je čest gost na modnim pistama i muza je Jean Paul Gaultiera. „Modno NE treba konvertovati u modno DA, kao što su horizontalne linije na velikim telima. Debeli ljudi izgledaju fantastično u Miu Miu. To je jednostavno tako“, rekla je Ditto.
U maju ove godine objavili su peti album „A Joyful Noise“ i nadaju se da će nadmašiti uspeh prethodnog „Music for Men“. Pesma „Heavy Cross“ sa pomenutog albuma je u Nemačkoj postao najprodavaniji inostrani singl u istoriji top lista, a sa 82 nedelje u nemačkim top 100, pregazila sve dotadašnje uspešne singlove. Gossip se nalazi na listi izvođača koji nastupaju na ovogodišnjem EXIT festivalu, kada će osim starijih, izvesti i pesme sa novog albuma.
Piše: Predrag M. Azdejković