Muška formula za kvalitetan život: Reproduktivno zdravlje


U najezdi brzog života i brojnih iskušenja na tom putu bolesti reproduktivnih organa su sve češći. Oni trpe brojne štetne uticaje zračenja, upotrebe alkohola i duvana, nezaštićenih seksualnih odnosa do genetskih predispozicija koji u određenom dobu (posle 40. godine) izazivaju brojna oboljenja muškog reproduktivnog sistema.

Borba je jasna: prevencija, rano otkrivanje i lečenje. Prevenciju svi znamo ali je najviše zanemarujemo. To podrazumeva zdrave stilove života: fizičku aktivnost, pravilnu ishranu, izbegavanje alkohola, pušenja i psihosedativnih supstanci i zaštitu od urogenitalnih infekcija.
Urogenitalne infekcije najčešći su uzrok kasnijih ozbiljnijih oboljenja polnih organa koje značajno smanjuju seksualni potencijal i mogu biti okidač za nove bolesti i teža psihička stanja. Uzročnici infekcija najčešće su seksualno prenosive bolesti kao npr: mikoplazma, ureplazma, hlamidija, sifilis, gonoreja, humani papiloma virus kao uzrok genitalnih kondiloma/bradavica i nelečene premaligne lezije. Dodatnu pažnju treba posvetiti češćoj kontroli, jer mnoge navedene bolesti nemaju simptome ili se pojave kada je infekcija uzela maha. Bez obzira na seksualnu orijentaciju i vrstu seksualnog odnosa najbolji način preventive i dalje je – prezervativ. U slučaju dijagnoze nekog oboljenja neophodna je kontinuirana pomoć lekara i istovremeno lečenje oba partnera.

Iako se mnogi muškarci opiru godinama, njihov reproduktivni često nema tu mogućnost. Muškarci preko 40 godina u velikom procentu suočavaju se sa benignom hiperplazijom prostate (benignim uvećanjem) i karcinomom koji je drugi najčešći karcinom muškaraca u Srbiji.

Benigno uvećanje prostate manifestuje se otežanim, isprekidanim i bolnim mokrenjem. Ovo je uzrokovano najčešće genetskom predispozicijom tj. naslednom osnovom, povećanjem estrogena kod muškaraca sa godinama i smanjenjem testosterona i hroničnim infekcijama.

Rak prostate često kreće bez simptoma, sporo raste, što ga čini podmuklim protivnikom. Zbog toga je urološki pregled posle 45. godine života najbolja strategija za borbu. U prvom privatnom zdravstvenom sistemu MediGroup obavljamo pregled urinarnog trakta i ultrazvučni pregled, a svim muškarcima preporučujemo da jednom godišnje urade laboratorijski test PSA (prostata specifičan antigen). To je dovoljna demonstracija odgovornosti prema sebi i dragim ljudima i najbolji pokazatelj muškosti.

Piše: dr Radovan Kuburović