Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom je vođa Obraza Mladen Obradović bio osuđen na dve godine zatvora zbog učestvovanja u sprečavanju održavanja “Parade ponosa” oktobra 2010. i vratio predmet Višem sudu u Beogradu na ponovno suđenje. Presuda je ukinuta i za još 13 Obradovićevih saradnika iz Obraza, među kojima je i njegova supruga koja je bila osuđena na godinu dana kućnog pritvora.
Kao razlog za ukidanje presude se navodi da je ona doneta “uz bitnu povredu” odredaba krivičnog postupka, jer nije potpuno ni pravilno utvrđeno činjenično stanje. Presuda je, kako je navedeno iz suda, nerazumljiva, dok u obrazloženju presude nisu dati jasni razlozi o odlučnim činjenicama.
“Zbog toga se ni činjenično stanje za sada ne može uzeti kao pravilno i potpuno utvrđeno, a time ni ispitati pravilnost primene krivičnog zakona”, navedeno je u obrazloženju Apelacionog suda.
Labris: Odluka Apelacionog suda je poraz pravde
Organizacija za promociju lezbejskih ljudskih prava, “Labris”, ocenila je večeras da je odluka Apelacionog suda u Beogradu da ukine prvostepenu presudu vođi desničarske organizacije “Obraz” Mladenu Obradoviću “najnoviji poraz pravde i pravne države”.
“Nažalost, ovakva odluka organizaciju ‘Labris’ nije iznenadila jer je ona samo nastavak katastrofalne prakse kojom ta institucija (Apelacioni sud) nastavlja politiku nekažnjivosti, čak i kada su u pitanju najteža krivična dela poput ubistva, silovanja i prebijanja”, navodi se u saopštenju te organizacije.
“Labris” je ocenio da je to druga sramna odluka Apelacionog suda, budući da je ta institucija u novembru 2012. godine već ukinula prvostepenu presudu na deset meseci zatvora Mladenu Obradoviću zbog rasne i druge diskriminacije.
“Veoma je opasno što se na ovaj način stvara klima u kojoj je nasilje dopušteno i opravdano, i vreme je da se javno postavi pitanje koja je prava svrha postojanja Apelacionog suda i da li je Apelacioni sud ‘sigurna kuća’ za one koji na najbrutalniji način krše ljudska prava”, navodi se u saopštenju “Labrisa”.
LDP: Ova odluka je podrška ekstremistima
“Srbija je rastrzana između stalnog opravdavanja esktremizma, tolerisanja pozivanja na nasilje i neubedljivih najava da će se konačno i u ovoj zemlji kažnjavati svako kršenje zakona. Sudbina presude protiv Mladena Obradovića slika je višegodišnje prakse, u kojoj se suđenja povedena zbog postupaka pripadnika ekstremističkih organizacija gotovo uvek završavaju ukidanjem osuđujućih presuda. Za samo par meseci nove vlasti u Srbiji, organizacije i pojedinci, čiji bi rad u svakoj normalnoj zemlji bio zabranjen, osećaju se slobodno da prete umetnicima, novinarima, slobodnim medijima, civilnom sektoru, političkim partijama… Odgovornost za atmosferu linča snose svi političari i stranke vladajuće koalicije bez izuzetka, jer svi zajedno svojim ćutanjem ohrabruju ekstremiste da prete normalnom životu građana Srbije. Oni koji pišu i zastupaju optužnice, kao i one koji će u budućnosti donositi sudske odluke, trebalo bi da razmišljaju o društvenoj opasnosti i teroru na koji se oslanjaju oni kojima je nasilje osnovno sredstvo za ostvarivanje zabranjenih političkih ciljeva. Danas se zaštićeno osećaju samo oni koji traže svaku priliku kako bi se fizički obračunali sa svima sa kojima se ne slažu”, piše u saopštenju LDP.


ČITAJTE:  Pre sto godina: Zaborevljena sovjetska LGBTQ revolucija