Saveti za sigurniji online dating


Crna hronika. 27. januar tekuće godine, Dejvid Rangel, 53 godine, zadavljen u svom domu u Njujorku. 9. februar, Džozef Bezinger, 54 godine, zadavljen u hotelu u Njujorku. Obojica gej muškarci i veruje se da su ubicu upoznali putem interneta. Majka Rusija kao i obično najsurovija – grupa neonacista putem interneta zakazuje sastanke gej tinejdžerima, a zatim vrši torturu nad njima i sve to snima kamerom i kači na internet. Sebe zovu „borcima protiv pedofilije“. Jedan od nesrećnih dečaka 6. avgusta je podlegao povredama. Drugi dečak, Aleks Bulajgin, takođe žrtva ruskih neonacista, počinio je samoubistvo. Sarajevo, 5. avgust, dvojica momaka, od kojih je jedan gej, uhapšena zbog razbojništva i pljački. Žrtve – gej muškarci koje startuju preko sajta GayRomeo. Samo neki od slučajeva kojih u ovom momentu mogu da se setim.

Broj ovakvih i sličnih slučajeva ukazuje na to da je neophodno da se u gej zajednici pokrene pitanje sigurnog online datinga. Pri tom je važno izbeći podizanje moralne panike. Online dating nije sjajan, ali je neizbežan način upoznavanja među gej populacijom. Pri tom nije ništa opasniji nego klasični načini upoznavanja, niti je gej populacija u mnogo većoj opasnosti nego npr. devojke. Naprotiv. Ipak, položaj gej osoba je specifičan i svaki vid upoznavanja u tom kontekstu predstavlja mini coming out. Tinejdžeri homoseksualne orijentacije najčešće su zbunjeni, nesigurni u svoju seksualnost, autohomofobija je izuzetno izražena i potreban im je razgovor sa nekim ko je „isti kao oni“, ko ih razume i kome mogu da se otvore, ali i potvrda sopstvene (homo)seksualnosti kroz neki vid ličnog iskustva. To najčešće ne mogu da dobiju u svojoj bližoj okolini. Gej tinejdžeri nisu autovani, nemaju sa kim da podele svoja osećanja ili strahove, nemaju gej prijatelje i ne posećuju mesta okupljanja gej populacije. Oni ne mogu da „izađu u kafanu i zbare nekog“, niti da nekome ko im se svidi priđu bez ustručavanja. To bi bilo i izuzetno opasno, setimo se samo nezgodne situacije koju je nedavno doživeo iskusni aktivista i političar Boris Milićević. Internet stoga ostaje najpristupačniji prozor u gej svet za veliki broj homoseksualaca, posebno tinejdžera. Lažno moralisanje takođe treba ostaviti po strani. Razlozi online datinga su potpuno nevažni, da li neko traži prijateljstvo, vezu ili seks kombinaciju – nebitno je. Bitno je ukazati tinejdžerima na opasnosti ovog načina upoznavanja i mere predostrožnosti koje treba preduzeti kada se u to upuštaju.

Ono što je najproblematičnije u Srbiji kada su sajtovi za upoznavanje u pitanju je činjenica da su to mahom besplatni sajtovi, kao GayRomeo ili GaySerbia. Na njima je moguće ostaviti potpuno lažne podatke, fotografije i kreirati različite identitete za različite potrebe. Ukoliko dođe do nekog vida uznemiravanja bilo na internetu u vidu pretnji, sajber bulinga ili slanja neželjenih fotografija, bilo na sastanku uživo u vidu napastvovanja ili nasilja – nemate koga da prijavite. U slučaju plaćenih sajtova korisniku je lako ući u trag putem kreditne kartice. Zato je važno obratiti pažnju tokom samog dopisivanja na sve potencijalno sumnjive stvari. Fotografije ne treba slati odmah, iako se na tome uglavnom insistira. Nikad ne znate ko je sa druge strane i da li je možda neko koga poznajete i ko vam može napraviti problem. Razmenite prvo određen broj poruka da bi ste videli da li vam se interesovanja poklapaju i da li težite istom, raspitajte se više o toj osobi. Tražite obične fotografije iz svakodnevnih situacija, retuširane i profi fotografije najčešće su lažne. Ukoliko razmenjujete lascivne fotografije izguglajte malo ili posetite sajtove koji služe za takve stvari poput dudesnude. „Fejkeri“ najčešće iskoriste prvu fotografiju na koju naiđu tako da ih je lako provaliti. Pogledajte lepo celu fotografiju i obratite pažnju na detalje, često je moguće po predmetima u pozadini prepoznati da ljudi sa slike uopšte nisu iz Srbije.

Proširite komunikaciju van sajta za upoznavanje, razmenite mejlove ili skype, razgovarajte i telefonom. Pre upoznavanja insistirajte da se vidite na kameri kako biste potvrdili autentičnost profila ili tražite Facebook profil te osobe da biste potvrdili da su ime i podaci pravi. Sastanak UVEK zakazujte na javnom mestu i u regularno doba dana. Čak i ukoliko imate u planu seks dejt, ne idite direktno u njegov stan i ne primajte nepoznate osobe kući. Ne znate ko se može pojaviti i da li je osoba koja će vam zazvoniti na vrata zapravo ta osoba sa kojom verujete da ste chatovali. Slučajevi seksualnog napastvovanja u privatnim stanovima nisu retki.

Za prvi sastanak birajte prometno javno mesto, izađite na piće u neki kafić, a kasnije ukoliko steknete poverenje u tu osobu i potvrdite utisak koji ste stekli tokom dopisivanja – nastavite dalje. Ukoliko imate neku osobu od poverenja, pre sastanka je obavestite gde idete, sa kim i ostavite joj podatke ili broj telefona osobe sa kojom se nalazite. Dogovorite se da joj se javite nakon sastanka ili da vas pozove u toku sastanka. Možete smisliti tajne kodove kojima ćete je obavestiti da nešto nije u redu ili vam taj poziv jednostavno može poslužiti kao izgovor da napustite loš sastanak. Naravno, ovo rešenje svakako nije preporučljivo u varijanti seks dejta, ne bi baš valjalo da telefon zazvoni u pogrešnom trenutku. Bitno je da uvek imate spremnu varijantu sopstvenog prevoza kako biste izbegli ostajanje na lošem sastanku samo zato što nemate načina da se vratite kući. Ne idite tuđim kolima, pazite na vreme zbog prevoza, a ukoliko ga propustite uzmite taksi. Ukoliko menjate lokacije u toku sastanka, ili idete u stan potencijalnog novog partnera, javite osobi od poverenja SMS-om svaku promenu.

Sve ovo na prvi pogled može zvučati paranoično, ali setite se crne hronike iz prvog pasusa. Svaki sastanak ovog tipa je potencijalni rizik, što svakako ne znači da se treba zatvoriti u orman, ali praćenje vrlo lakih i razumnih uputa smanjiće ovaj rizik na minimum i osigurati rasterećen i opušten sastanak.

A sad… go there and have fun!

Piše: Nemanja M.