Vakcina protiv HPV dostupna i u Srbiji


Vakcina protiv humanog papiloma virusa dostupna je i u Srbiji, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” i podsetio da je u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđena preporučena imunizacija protiv oboljenja izazvanih HPV.

Humani papiloma virus je odgovoran za gotovo sve slučajeve raka grlića materice. Prema podacima Registra za rak, Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, svake godine se u proseku registruju 1.244 novoobolele žene od raka grlića materice.

Svake godine u proseku 482 žene izgube život od ove vrste raka. Na osnovu procena Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) i Evropske mreže registara za rak (ENCR), Srbija se i dalje nalazi u grupi evropskih zemalja sa najvišim stopama obolevanja i umiranja od raka grlića materice.

Humani papiloma virus je takođe odgovoran za više od 90 odsto slučajeva raka završnog dela debelog creva, 71 odsto slučajeva raka genitalnih organa kod oba pola i za 72 odsto slučajeva raka usne duplje i ždrela.

Vakcina protiv humanog papiloma virusa dostupna je u okruzima i opštinama u Srbiji koje su imale visok odziv na organizovani skrining na rak grlića materice i u okruzima u kojima je zabeležena visoka stopa oboljevanja od bolesti izazvanih humanim papiloma virusom.

Vakcina protiv HPV virusa dostupna je u beogradskim domovima zdravlja Novi Beograd, Palilula, Voždovac i Savski venac, kao i u domovima zdravlja Kragujevac, Kikinda i Požarevac.

U skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđena je preporučena imunizacija protiv oboljenja izazvanih HPV. Preporuka je da vakcinu primarno prime deca oba pola uzrasta od 9 do 13 godina, a mogu je primiti i adolescenti starijeg uzrasta.

Imunizaciju će realizovati izabrani lekari u domovima zdravlja koji sprovode primarnu zdravstvenu zaštitu školske dece.

Imunizacija protiv humanog papiloma virusa se preporučuje kao rutinska u okviru nacionalnog programa imunizacije u zemljama u kojima je prevencija raka grlića materice javnozdravstveni prioritet.

Ova intervencija se sprovodi u zemljama gde su resursi ograničeni, učestalost HPV infekcije visoka, a obuhvat preventivnim pregledima nizak.

Organizovani programi vakcinacije protiv humanog papiloma virusa sprovode se od 2008. godine u 19 zemalja Evropske unije, dok je u preostalim zemljama članicama taj postupak u toku.