Vlast i opozicija da podrže Paradu ponosa

O: Koliko se situacija promenila za godinu dana od prošle parade?
JT: Što se tiče samog organizovanja parade, stvari idu mnogo lakše i smatram da su tome doprineli kako Pride 2010. tako i Pride 2009. koji je otkazan 24 sata pre samog održavanja. Neki konzervativni političari i dalje doživljavaju ovu manifestaciju kao “nužno zlo” ali se sve više suzdržavaju od homofobnih izjava. Pročiće još mnogo godina dok javnost ne shvati na pravi način koncept ljudskih prava, to je činjenica. Ali ne možemo biti nepravedni i reći da se ništa nije promenilo. Od prošle godine imamo prvog deklarisanog gej političara, predstavnici vlasti pokazuju volju da se susreću sa LGBT aktivistima, direktor uprave za ljudska i manjinska prava gospodin Đurđević je sam inicirao sastanak sa predstavnicima LGBT udruženja, predsednica Parlamenta, Slavica Đukić Dejanović je prihvatila LGBT delegaciju na Međunarodni dan borbe protiv homofobije, imamo prve presude zbog govora mržnje i pretnji, čak jednu koja je pokrenuta zbog homofobičnih online komentara u listu Press, tako da možemo reći da se stvari polako kreću na bolje.
O: Za godinu dana nijedna politička stranka nije podnela neki zakonski predlog koji bi poboljšao položaj LGBT osoba, kako to komentarišeš?
JT: Političke stranke i u svojim programima zaobilaze pitanje položaja LGBT populacije i to mora da se menja. Ovo svakako nije dobra vest ali treba pratiti šta će se desiti posle formiranja nove vlade. Sigurno će se naći neki zakoni koji će se ticati LGBT populacije.
O: Šta Labris očekuje od vlasti kad je u pitanju Parada ponosa 2011. i položaj LGBT osoba u Srbiji?
JT: Ne samo od vlasti nego i od opozicije, da jasno i nedvosmisleno podrži održavanje parade kao legitimnog političkog skupa, ne da kalkuliše sa glasovima birača samo zato što smo u predizbornoj godini, već da razume koncept ljudskih prava na ispravan način.
O: Da li se saradnja među LGBT grupama poboljšala u proteklih godinu dana?
JT: Saradnja je sve bolja i bolja, partneri smo na brojnim projektima, gleda se učinkovitost a ne prosta trka za donatorima, postoji konsenzus oko brojnih pitanja.
O: Da li očekuješ reprizu od prošle godine kad je u pitanju nasilje na ulicama Beograda?
JT: Iz prošlogodišnjeg iskustva svi smo ponešto naučili. Najvažnije je da je naša policija dorasla zadatku što je pokazala prošle godine i zbog toga ne vidim razlog za brigu. Verujem da će ove godine situacija biti malo bolja, jer smo od prošle godine imali suđenja huliganima, pa su se možda malo opametili.


ČITAJTE:  Filip Roksandić: Moj takozvani gej život