Olimpijada: Ko je branio dugine boje u Londonu?


Na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Londonu, dugine boje branilo je 23 autovanih gej sportista i sportistkinja, što je pomak u odnosu na Peking gde ih je bilo 11. Pa da vidimo ko su oni i da li su osvojili neku medalju?

1. Matthew Mitcham (24) – Skokovi u vodu – Australija (na slici)
Mitcham je osvojio zlato na Olimpijadi 2008. godine u Pekingu i najmlađi je autovani gej olimpijac. Na svojoj koži je osetio diskriminaciju i homofobiju u sportu, naročito među sponzorima.

2. Judith Arndt (36) – Biciklizam – Nemačka (na slici)
Do sada je osvojila dve medalje (bronzu 2000. i srebro 2004.) i osvojila je nekoliko svetskih prvenstava u biciklizmu, kao i nacionalne. Njena partnerka, takođe biciklistkinja, Petra Rossner i ona su već petnaest godina zajedno. Iz Londona je ponela srebrnu medalju.

3. Marilyn Agliotti (33) – Hokej – Holandija
Rođena je u Južnoj Africi i postala je reprezentativka Holandije čim se preselila. Agliotti je sa svojim timom 2008. godine osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama i aktivna kad je u pitanju homoseksualnost u sportu. Iz Londona je ponela zlatnu medalju.

4. Carole Péon (33) – Triatlon – Francuska
Péon je uspešna triatletičarka i ovo joj je druga Olimpijada. U vezi je sa koleginicom Jessicom Harrison.

5. Lisa Raymond (38) – Tenis – SAD
Ona je jedna od najboljih teniserki kad je u pitanju dubl. Osvojila je šest Grand Slamova u dublu i pet Grand Slamova u mešanom dubli i trenutno je na prvom mestu na svetskoj rang listi dublova. Iz Londona je ponela bronzanu medalju.

6. Imke Duplitzer (36) – Mačevanje – Nemačka
Duplitzer je bila članica nemačkog tima koji je osvojio srebrnu medalju na Olimpijadi 2004. godine.
7. Edward Gal (42) – Jahanje – Holandija
Gal i njegov trenutni konj, Moorlands Totilas, dominiraju internacioalnim svetom jahanja. Na Svetskom prvenstvu 2010. godine osvojio je tri zlatne medalje. Gal je u dugoj vezi sa Hansom Peterom Minderhoudom, još jednim jahačem iz Holandije. Iz Londona je poneo bronzanu medalju.

8. Jessica Harrison (35) – Triatlon – France
Rođena je i odrasla u Britaniji, ali je uzela francusko državljanstvo kako bi imala veće šanse za uspeh na Olimpijadi. U Pekingu 2008. godine je osvojila 12. mesto. U vezi je sa francuskom olimpijkom Carole Péon.

9. Maartje Paumen (33) – Hokej – Holandija
Paumenova je jedna od najboljih hokejašica na travi na svetu. Njen tim je osvojio zlato 2008. godine, a 2011. godine je proglašena za najbolju igračicu na Turniru u hokeju na travi u Argentini. Iz Londona je ponela zlatnu medalju.

10. Seimone Augustus (28) – Košarka – SAD (na slici)
Osvojila je nekoliko takmičenja sa svojim timom i proglašena za najbolju košarkašicu godine. Igrala je košarku za svoj koledž, gde je svoj tim dovela tri puta do Final Four-a. Trenutno je verena za LaTayu Varner. Iz Londona je ponela zlatnu medalju.

11. Natalie Cook (37) – Odbojka na pesku – Australija
Cookova je već duže vreme jedna od najuspešnijih sportistkinja na svetu. Osvojila je brzonu na Olimpijadi 1996. i zlato 2000. godine. Udata je za kanadsku odbojkašicu na pesku, Sarahu Maxwell.

12. Jessica Landström (27) – Fudbal – Švedska
Olimpijada u Londonu joj je prva.
13. Alexandra Lacrabére (25) – Rukomet – Francuska
Autovala se prošle godine u Hand Action magazinu. Olimpijada u Londonu joj je druga, a u Pekingu njen tim nije osvojio medalju.

14. Megan Rapinoe (27) – Fudbal – SAD (na slici)
Autovala se početkom avgusta i objavila da je u trogodišnjoj vezi sa austalijanskom fudbalerkom. Iz Londona je ponela zlatnu medalju.

15. Carl Hester (45) – Jahanje – Velika Britanija (na slici)
Osvojio je zlato 2011. godine na Evropskom prvenstvu u jahanju. Jedan je od najboljih jahača na svetu. U Londonu je osvojio zlatnu medalju.

16. Mayssa Pessoa (28) – Rukomet – Brazil
Ona je jedna od najboljih golmana na svetu. Igra profesionalno u Francuskoj.

17. Carlien Dirkse van den Heuvel (25) – Hokej – Holandija
Olimpijada u Londonu joj je prva i jedna je od budućih zvezdi hokeja na travi u Holandiji. Iz Londona je ponela zlatnu medalju.

18. Kim Lammers (31) – Hokej – Holandija
Igra za holanski klub i ovo joj je prva Olimpijada. Iz Londona je ponela zlatnu medalju.
19. Rikke Skov (31) – Rukomet – Danska
Osvojila je zlato na Olimpijskim igrama 2004. godine. Povukla se iz sporta 2009. godine, ali se predomislila i vratila u nacionalni tim.

20. Lisa Dahlkvist (25) – Fudbal – Švedska
Igrala je u švedskom timu na Svetskom prvenstvu 2011. godine. Aut je od 2008. godine.

21. Karen Hultzer (46) — Streličarstvo — Južna Afrika
Ona se autovala tokom Olimpijade u Londonu. Rekla je za OutSports: „Ja sam streličarka, srednjogodišnja lezbejka. I malo sam mrzovoljna pre prve kafe!“

22. Ina-Yoko Teutenberg (37) – Biciklizam – Nemačka
Takmičila se za Nemačku 2000. i ove godine u Londonu.

23. Hedvig Lindahl (29) – Fudbal – Švedska
Ona je golman u švedskoj profesionalnog fudbalskoj ligi za žene. Igra na internacionalnim takmičenjima već deset godina i osvojila je srebro na Svetskom prvenstvu 2003. godine.

Nadamo se da će u Riju 2016. godine biti još više autovanih gej sportista, još više medalja i makar jedan gej sportista iz Srbije!