Ultrazvučni piling kože


Ultrazvučni talasi različitih frekvencija predstavljaju jedno od najinteresantnijih polja razvoja u oblasti estetskih neinvanzivnih zahvata. Naime koristeći ultrazvučne talase različite jačine danas oblikujemo telo, razbijamo naslage na predmetima, drobimo kamen, izvodimo dijagnostičke preglede i još niz drugih oblasti primene.

Sa stanovišta oblikovanja i nege tela, ultrazvuk je posebno interesantan jer uz određene frekvencije možemo dopreti do tačno ciljanih slojeva kože ili delova tela, bez toga da talasima utičemo na druga tkiva.

Tako da danas sa ultrazvukom razbijamo masne ćelije (kavitacija), vršimo zatezanje odnosno koagulaciju mišica vrata (ULT therapy), zatežemo kožu koagulacijom dubljih slojeva kože (Venus Freez) ili uklanjamo zadebljanja ili površinski sloj kože, odnosno čistimo pore. U ovom izdanju bi posebno da se osvrnemo na ultrazvučni piling (UP) kože.

Naime UP se izvodi tako što se vrhom sonde koja često može biti u obliku špatule te koja emituje ultrazvučne talase frekvence oko 30KHz, čime se uklanjaju mrtve ćelije kože, kao i nečistoće od kozmetike ili šminke iz pora. Koža koja ostaje ispod uklonjenog sloja je zaista očišćena što je teorijski može učiniti spremnijom za nanošenje kozmetičkih proizvoda. UP takođe pospešuje cirkulaciju i čini kožu mekanom na dodir, a trajanje tretmana je obično svega par minuta. Suštinski ovaj tretman van neće mnogo pomoći da rešite bilo koji problem, kao što su akne, već zapušene pore ili zadebljanja od psorijaze, ali može biti interesantna opcije za ljude koji imaju normalnu kožu, ali sklonu zapušavanju pora te se može koristiti kao preventivno sredstvo.

Šta više, UP ne treba koristiti kod akni kako se bakterije ne bi rasejavale, a mrtve ćelije kože kod osoba koja pate od ekcema pomažu u održavanju hidrolipidnog sloja tako da ih ne treba uklanjati niti tanjiti.

Gde dolazimo do ogovara da li ima smisla ići kod dermatologa ili u salon na UP, odgovor je naravno da ne, ali ukoliko želite da pomognete apsorpciju kozmetičkih proizvoda ili da preventivno delujete kod zapušavanja pora izaberite jedan od kućnih aparata ovog tipa.

Uređuje: Mladen Antonijević Priljeva