Karl Lagerfeld, jedan od najpoznatijih i najuticajnijih modnih dizajnera, preminuo je 19. februara u svojoj 85. godini života. Nemački dizajner bio je najpoznatiji po svom radu kao kreativni direktor francuske modne kuće Chanel. Takođe je bio i plodonosni dizajner na čelu kreativnog tima Fendija kao i sopstvene modne marke.

Lagerfeld je preminuo u Parizu, u gradu koji je zahvaljujući upravo njemu postao svetska prestonica mode. Glasine o njegovom lošem zdravstvenom stanju krenule su početkom godine kada je zbog, kako je saopšteno iz modne kuće, umora propustio Chanelov šou.

Lagerfeld, koji je transformisao Chanel u globalnu velesilu nakon što je 1983. godine postao kreativni direktor, retko je viđan bez tamnih naočara, sedog konjskog repa i rukavica bez prstiju. Ovim je stekao reputaciju najprepoznatljivijeg muškarca u modnoj industriji kao i jednog od najiskrenijih.

„Moj posao nije da radim ono što je ona radila, već ono što bi ona uradila“, rekao je o Coco Chanel. „Dobra stvar vezana za Chanel je što je u pitanju ideja koja se lako adaptira mnogim stvarima.“

„Danas je svet izgubio diva“, izjavila je glavna urednica magazina Vogue Anna Wintour povodom Lagerfeldove smrti. „Njegov kreativni genije je oduzimao dah. Izuzetan je dar biti njegov prijatelj. Karl je bio briljantan, nestašan, zabavan, darežljiv preko svake mere i veoma ljubazan. Mnogo će mi nedostajati.“

Izvršni direktor Chanela, Alain Wertheimer je u svom saopštenju za štampu izjavio kako je slavni dizajner bio „ispred svog vremena“ i kako su njegov „kreativni genije, velikodušnost i izuzetna intuicija“ doprineli globalnom uspehu Chanela.

Glavešina LVMH koji u svom vlasništvu drži i Fendi i Louis Vuitton je izjavio da je modni svet „izgubio veliku inspiraciju“.

„Mnogo mu dugujemo: njegov ukus i talenat bili su najizuzetniji od svih koje sam znao“, napisao je u izjavi za medije predsednik i izvršni direktor LVMH Bernard Arnault. „Voleli smo ga i duboko smo mu se divili.“

Rođen u nemačkom gradu Hamburgu Lagerfeld je 1954. godine pobedio na takmičenju u dizajniranju ženske garderobe. U Parizu je svoje prve profesionalne korake započeo pedesetih godina radeći za Pierra Balmaina da bi nakon tri godine došao u House of Patou. Honorarno je radio za Chloé, da bi 1967. počeo da radi kao direktor savetnik za Fendi gde je bio odgovoran za modernizaciju linije krzna ove italijanske modne kuće. Kada je dobio uzde u Chanelu počeo je sa redovnim osvežavanjem ponude ovog brenda.

„Chanel je bio uspavana lepotica“, rekao je u dokumentarcu ’Lagerfeld Confidential’ iz 2007. godine. „Čak ne ni toliko lepa. Hrkala je. I ja sam morao da oživim mrtvu ženu.“
Wertheimer je rekao kako je Lagerfeldu dao „odrešene ruke da ranih osamdesetih godina ponovo izmisli brend“.

Lagefeldov dizajn nije samo od Chanela napravio najvredniju modnu marku na svetu već ga je i njegov poslovni njuh učinio jednim od prvih zagovornika, danas sveprisutne, saradnje luksuznih i uličnih brendova. Bio je prvi dizajner koji je, 2004. godine, uradio kolekciju za H&M. Uskoro su ga sledili Stella McCartney, Comme des Garcons, Versace i Maison Martin Margiela.
Imao je i reputaciju vezanu za pošalice o modnom svetu, a bio je i izložen kritikama zbog iznetog stava o migrantskoj krizi.

U poznijim godinama postao je usvojitelj Choupette Lagerfeld mačke koje je došla jednog Božića da više nikada ne ode. Život na visokoj šapi uz Lagerfelda doveo je ovoj birmanskoj mački više od 230.000 pratilaca na Instagramu.

Iz Chanela su poručili da će direktorka njihovog kreativnog studija Virginie Viard koja je poslednjih trideset godina bila najbliža saradnica preminulog dizajnera preuzeti Lagefeldovu ulogu. „Tako da će nasleđe Gabrielle Chanel i Karla Lagerfelda nastaviti da živi“, stoji u saopštenju ove modne kuće.

Nakon Lagerfledove smrti mnoge slavne ličnosti i modne ikone su odale poštu slavnom dizajneru.

„Karl, tvoj genije je dotakao živote mnogih, a naročito Giannijev i moj“, napisala je na Instagramu modna dizajnerka Donatella Versace. „Nikada nećemo zaboraviti tvoj neverovatan talenat i beskrajnu inspiraciju. Uvek smo učili od tebe.“

Glavni i odgovorni urednik britanskog Vogue Edward Enninful nazvao je Lagerfelda jednim od „najvećih dizajnera u istoriji mode“. „Izvršio je veliki uticaj na modnu industriju u poslednjih šest decenija“, napisao je Enninful u svojoj izjavi.

„Karl je bio genije i uvek tako ljubazan i velikodušan prema meni, kako na privatnom tako i na profesionalnom planu“, napisala je Victoria Beckham na Instagramu.

Karl Lagerfeld retko priča o svom ljubavnom životu, ali je u knjizi “Jacques de Bascher, dandy de l’ombre” progovorio o svom bivšem dečku Jacquesu de Bascheru. Radi se o Francuzu koji je bio poznat po eleganciji, razvratnim zabavama i oštrom jeziku. Lagerfeld tvrdi da nikad nisu imali seksualne odnose iako su tokom sedamdesetih i osamdesetih godina minulog veka bili zajedno osamnaest godina. “Beskrajno sam voleo tog dečka, ali nismo imali fizički kontakt”, kazao je Lagerfeld. Chanelov direktor je ostao veran svom dečku, uprkos njegovoj aferi sa Yvesom Saint Laurentom. Jacques je preminuo 1989. godine u 38. godini od AIDS-a, a Lagerfeld je spavao pored njegovog bolničkog kreveta sve do kraja. Lagerfelda je privukla Jacquesova dekadencija i neodoljiva divlja strana.

“Naravno da sam znao za njegovu vezu sa Saint Laurentom, Yves mi je bio blizak prijatelj više od dvadeset godina. Pierre, Yvesov dugogodišnji partner, je izmislio priču da ja stojim iza te afere kako bih destabilizovao modnu kuću Saint Laurent”, kazao je Lagerfeld.

Iako je bio svestan Jacquesove divlje strane, zažmurio je na njegov promiskuitet i perverzne tendencije koje su uključivale i zaključavanje Saint Laurenta u ormar, što je bio deo njihovih seksualnih igrica.

Karl Lagerfeld nije skrivao da je pasionirani ljubitelj i kolekcionar knjiga. Zidovi svakog njegovog studija i rezidencija širom sveta ispunjeni su knjigama, ali je njegov stan u Parizu, po broju knjiga, postao gotovo legendaran. Ova biblioteka je smeštena na dva sprata i bile su potrebne sve Lagerfeldove dizajnerske sposobnosti i dovitljivosti kako bi sve veći broj knjiga bio smešten u ovaj stan. Fotografisali su je svi poznati modni magazini i portali, a ova biblioteka „skromni“ je dom, čini se, beskrajnog broja knjiga o dizajnu, modi, fotografiji, umetnosti i istoriji.

Više tekstova iz Optimist magazina broj 47:

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.