Gej strejt alijansa (GSA) najavila je da će podneti krivičnu prijavu protiv odgovornih lica u Srpskom narodnom pokretu (SNP) „Naši“.
Ta organizacija je najavila da će u kasnijem sudskom postupku uz krivičnu prijavu podneti i tužbu za odštetni zahtev od milion dinara zbog neistina koje je o radu GSA iznela organizacija „Naši“.
Iz GSA saopštavaju da su u okviru „huškačke“ kampanje ultradesničarske organizacije „Naši“ u poslednjih par meseci izrečene mnoge „bezočne laži“ na račun GSA i njenog delovanja, čime je SNP „Naši“ „svesno i na najgrublji način pokušao da obmane domaću i međunarodnu javnost“.
„Nakon uvida u sve ono što je SNP ’Naši’ preko brojnih saopštenja i izjava tvrdio za GSA i druge organizacije i medije koje se nalaze na tzv. crnom spisku, a što je objavljivano na njihovom sajtu i u medijima, Alijansa je, uz konsultacije sa svojim advokatskim timom, odlučila da podnese krivičnu prijavu protiv odgovornih lica u SNP ’Naši’ zbog lažnog prijavljivanja i drugih dela iz Krivičnog zakonika, čijim je izvršenjem Alijansi naneta ogromna šteta“, piše u saopštenju GSA.
GSA navodi da je SNP „Naši“ od 11. novembra 2012. godine sprovodio javnu kampanju protiv određenih organizacija, medija i pojedinaca tako što je najpre izradio i promovisao „crne spiskove“ na kojima je popisan određen broj nevladinih organizacija, uglavnom onih koje se bave ljudskim pravima, među kojima je i GSA, kao i nekoliko različitih štampanih i elektronskih medija.
„SNP ’Naši’ je, stvarajući atmosferu linča, kroz svoja saopštenja i izjave konstantno optuživao sve organizacije i medije sa ’crnog spiska’ da deluju protiv Ustava i zakona države Srbije, da se zalažu za rasparčavanje teritorije Srbije tj. za nezavisnost Kosova, da se bave organizovanim kriminalom, da su strane agenture finansirane iz američkih fondova koje se bave špijunažom i zastupaju proameričke interese…“, navela je GSA.
„Suština problema je kako to da crni spiskovi ’nepodobnih’ organizacija, medija ili pojedinaca, bez obzira ko ih pravi i ko je na njima, još uvek postoje u Srbiji kao metod nečijeg delovanja. Što se tiče konkretnog spiska, a s obzirom da je SNP „Naši“ izneo gomilu laži vezanih za rad GSA a verujemo i drugih organizacija, sigurna sam da se ovde ne radi o ’stranim agentima’, ’protivustavnom delovanju’ i sličnim stvarima koje oni tvrde, već o mnogo dubljoj političkoj pozadini koja za prvi u nizu ciljeva ima ’obračun’ sa onima koji se bave ljudskim pravima u raznim oblastima i urušavanje njihovog kredibiliteta“, rekla je za Optimist izvršna direktorka GSA, Mirjana Bogdanović
„Mislim da je u toku jedan proces koji može imati vrlo negativne posledice po čitavo društvo, a to je legitimisanje delovanja ultra-desničarskih organizacija. Između organizacija koje zagovaraju poštovanje ljudskih prava i organizacija koje imaju ekstremno desničarske stavove se stavlja znak jednakosti i u javnosti se namerno kreira percepcija da su te dve grupe zapravo iste, tj. da je to samo sukob dva ekstrema. U tom kontekstu posmatram i gostovanje Ivana Ivanovića u Utisku nedelje. Naravno, delovanje GSA i drugih organizacija se drastično razlikuje od delovanja SNP Naši i njima sličnih, jer mi svoj rad baziramo na poštovanju i primeni zakona i nenasilnim metodama“, dodaje Bogdanović i nada se da će sud uzeti u obzir lako proverljive podatke koji su u potpunoj suprotnosti sa lažima iznetim na račun GSA i shodno tome presuditi.


ČITAJTE:  Gej izbeglica u Beogradu