Prošla je sezona velikih filmskih festivala i dodeljene su nagrade za najbolje LGBT filmove u Berlinu, Kanu i Veneciji.

Teddy nagrade su dodeljene početkom godine na Berlinalu i za najbolji LGBT film proglašeno je delo Sebastiana Lelia „Fantastična žena“. Film je osvojio Srebrnog medveda za najbolji scenario i bio nominovan za Zlatnog medveda. Ovaj čileanski film prati Marinu, konobaricu koja radi i kao pevačica u noćnom klubu, koja se suočava sa svim problemima koji mogu da je zadese nakon iznenadne smrti njenog, starijeg partnera. Njegova bivša žena i sinovi ne mogu da prihvate činjenicu da je bio u vezi sa transrodnom ženom. Marinu glumi transrodna glumica Daniela Vega, koja je pokupila pohvale gledalaca i kritike ovogodišnjeg Berlinala, tolike da se čak i šuška da će biti nominovana za Oskara. Nagradu za najbolji dokumentarac odneo je tajvanski film „Small Talks“ u kom rediteljka pokušava da otkrije i pomiri bolnu prošlost koju dele ona i njena majka, lezbejka i taoistička sveštenica. Specijalnu nagradu žirija dobio je japanski film „Close-Knit“ o trans ženi koja postaje maćeha jednoj devojčici. Nagradu gej magazina Männer dobila je britanska drama „God’s Own Country“ o mladom ovčaru čiji se život totalno promenio kada upošljava radnika iz Rumunije. Sa ovogodišnjeg Berlinala na Merlinka festivalu biće prikazani filmovi „Mizandristkinje“ i „Rasprava oko kostiju“.

Krajem maja na Kanskom festival dodeljena je Queer palma za najbolji LGBT film. Pobedu je odneo francuski film „120 otkucaja u minuti“ Robina Campilla. Film prati Nathana koji se tokom devedesetih godina minulog veka pridružio grupi pariskih ACT-UP aktivista koji se bave prevencijom HIV-a. Na nedeljnim sastancima ove organizacije on polako otkriva kako među članovima postoje i oni koju preferiraju radikalniji pristup protestima. Film je pored ove dobio Gran pri, FIPRESCI nagradu i François Chalais nagradu na Kanskom festivalu i bio nominovan za Zlatnu palmu. Film je nominovan za najbolji evropski film i francuski je kandidat za nagradu Oskar. Film će biti prikazan na ovogodišnjem Merlinka festivalu i reditelj Robin Campillo će prisustvovati projekciji i nakon koje će razgovarati s publikom.

ČITAJTE:  The imitation game

Početkom septembra na Filmskom festivalu u Veneciji dodeljen je Queer lion za najbolji LGBT film. Pobedu je odneo francuski film „Reinventning Marvin“ Anne Fontaine, koju pamtimo po filmovima „Coco before Chanel“ i „Adore“. Film prati mladog Marvina koji beži od svoje porodice kako bi postao glumac. Film delimično podseća na priču o Biliju Eliotu. U filmu glumi i Isabelle Huppert.

Na kraju ovogodišnjeg Merlinka festivala žiri će dodeliti godišnje nagrade za najbolji igrani i dokumentarni film LGBT tematike koji su prikazani na filmskim festivalima u Srbiji. Za ovu nagradu nadmeće se više od dvadeset filmova, a pobednici će biti objavljeni na svečanom zatvaranju festivala.

Piše: Predrag Azdejković


Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.