Alfonso Baron je glumac, igrač i fizički performer. Bivši vrhunski sportista koji je postao igrač, Baron je sarađivao sa nekoliko najpriznatijih koreografa i trupa umetničke igre u Argentini. Nastupao je i u brojnim predstavama pozorišnog, performativnog, igračkog i filmskog karaktera. Drži časove i treninge igre, kompozicije i fizičke interpretacije. Trenutno je na turneji sa grupom Un Poyo Rojo i dolazi na Beogradski festival igre. Prošlog februara, premijerno se predstavio na filmskom festivalu Mardi Gras (Sidnej), u kvir filmu Marka Bergera „The Blonde One“.

Kažite nam nešto o svojoj trupi? To nije uobičajena kompanija savremene igre…

Mi smo mala trupa iz Argentine. Bliski smo prijatelji i veoma se dobro poznajemo. Ovu predstavu izvodimo već više od 10 godina i nakon 1000 izvođenja, hemija među nama je sasvim posebna. Rad sa prijateljima je drugačiji, pruža puno užitka, definitivno ga preporučujem.

Šta se dogodilo nakon Bijenala u Veneciji? Koliko vam je ovaj festival bio važan?

Mi ne pravimo razliku među scenama i festivalima. Venecijansko bijenale bilo je važno, kao i svaki naš nastup, bilo da predstavu izvodimo u nekom malom selu ili na ogromnom festivalu u nekoj svetskoj prestonici. Publika zaslužuje najbolje i to je ono što radimo, trudimo se da budemo inovativni i profesionalni svaki put. Ono što je posebna čast, jeste da smo upravo na Venecijanskom bijenalu igre dobili nagradu publike!

Putujete li mnogo sa ovom produkcijom?

Da, putujemo po celom svetu. Bili smo u Evropi, Severnoj, Centralnoj i Južnoj Americi, Okeaniji i nadamo se da ćemo uskoro stići i u Aziju. Govor tela bez upotrebe reči omogućava nam slobodno kretanje po svetskim pozornicama. Mi pričamo našu priču, uz pomoć različitih stilova i tehnika, a imamo i trećeg, nevidljivog glumca na sceni koji igra ulogu spikera na radiju, čineći svaku predstavu drugačijom.

ČITAJTE:  Gordana Mitrović: Prihvati sebe i budi svoja!

Koji će biti vaš sledeći korak i naredna produkcija?

Radimo na novoj predstavi koja bi mogla da bude spremna ove ili naredne godine. Oformićemo rezidencije u Francuskoj i Italiji kako bi nastavili istraživanje, ali ovaj proces nije ni malo jednostavan. Naime, neverovatan je broj turneja i nastupa sa predstavom koju će gledati i vaša publika, u okviru Beogradskog festivala igre.

Da li ste prvi put u Beogradu i šta znate o Beogradskom festivalu igre?

Iz onoga što sam mogao da vidim na internetu, ovaj festival ima odličan i sasvim raznovrstan program, koji ga čini ubedljivo najzanimljivijim evropskim festivalom savremene igre. Sa druge strane, iz onoga što sam mogao da čujem u Veneciji, od direktorke Bijenala igre, zaista sam oduševljen energijom, ljubavlju i radom koji stoje iza ovog festivala. Čast nam je što smo deo ovakvog festivala i što imamo priliku da podelimo naš rad sa publikom u Beogradu i Novom Sadu. Nikada nismo bili u Srbiji, a nova mesta uvek kreiraju i novu motivaciju! Ne mogu da dočekam!

Recite nam nešto o umetničkoj igri u Argentini. Mi znamo Hulija Boku i Palomu Hereru … ali nemamo mnogo informacija o savremenoj sceni …

Scena savremene igre u Argentini je ogromna! Bilbord OFF udruženje ima bezbroj predloga, a umetnost se može konzumirati od ponedeljka do ponedeljka u bilo koje vreme. Pozorišne predstave se izvode po kućama, festivalima svih vrsta, umetničkim školama… Tu su muzika, igra, pozorište, vizuelne umetnosti, a zatim milonge u sitnim noćnim satima, ulični performansi u nekonvencionalnim prostorima… I sve su to atrakcije Buenos Ajresa, grada koji neprekidno pulsira i uvek može da okupi publiku!


Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.