Pre pedeset godina isklesana, mlada filmska zvezda zapalila je blagajne bioskopa i postavila standard za izgled modernih Holivudskih heroja zavodnika. Ta legenda sa filmskog platna bio je Tab Hunter, koji je skoro preminuo u 86. godini života. Gledajući u Tabove fotografije iz mladosti, sa sve njegovim isklesanim, prelepim izgledom, atletskom fizionomijom i blistavim osmehom, lako se može zamisliti kako on danas igra nekog Marvelovog super heroja ili nekog Diznijevog princa u blokbasteru za 20-godišnjake. Sa sve perfektnim tenom i plavom kosom, Tab Hunter je bio prototip kakvog je Franke-N-Furter želeo kada je kreirao Rockyja.

Tab je predstavljao iskonskog dečka 50-ih godina prošlog veka. Imao je takav izgled sanjara da je Holivud samo za njega stvorio frazu: „momak za kojim se uzdiše“. Ali iza te pojave filmske zvezde krio se skromni Arthur Kelm, osećajni, neautovani gej muškarac.

Iako su mnogi Tabovi savremenici propatili loše strane toga biti slavan i biti deo studijskog sistema, Tab je uspešno uspeo da izbegne sve to i da živi srećno, iako je put te vrste života bio ispunjen džombama.

Arthur Kelm je rođen 1931. I odrastao je u sunčanoj Kaliforniji uz svog brata Waltera, koji je kasnije ubijen u Vijetnamskom ratu. Nikada nije upoznao svog oca, a o svojoj majci Gertrudi se brinuo do kraja njenog života. U mladosti je bio pripadnik obalske patrole, postao je šampion u konjskim trkama, kao i umetnički klizač. Tokom svoje glumačke karijere bio je i uspešan pevač sa preko 45 objavljenih singlova.

Arthurov ulazak u Holivud nakon što ga je njegov agent prekrstio u Taba Huntera, bio je briljantan jer je odmah dobio uloge pored Johna Waynea, Garyja Coopera i Roberta Mitchuma igrajući uloge vojnika, mornara i kauboja. Dame koje su bile pored njega u tim filmovima bile su Sophia Lauren, Lana Turner i Natalie Wood. Godine 1955. glumio je u dva najveća hita na filmskim blagajnama, „Battle Cry“ i „The Sea Chase“. Bio je pratnja Natalie Wood na dodeli Oskara 1956. što je raspalilo špekulacije o tome da se njih dvoje zabavljaju.

ČITAJTE:  Gorden Kej: Otišao je naš Rene

Desio se jedan skandalozan pokušaj autovanja Huntera 1955. To je bio deo zavere da se spreči autovanje jedne mnogo veće zvezde, Rocka Hudsona. Hunterov prethodni menadžer, Henry Willson, je pomogao tadašnjem ozloglašenom tabloidu „Confidental“ pričom o Hunterovom hapšenju na homoseksualnoj pidžama zabavi, kako bi ih sprečio da objave priču o Hudsonu. Ali to na Hunterovu karijeru i nije imalo neki uticaj jer očigledno publika uopšte nije želela da prihvati činjenicu da glumac poput Tuba Huntera može da bude gej.

Njegov najpoznatiji film iz njegovih pin-up dana je mjuzikl iz 1985. „Damn Yankees“. Kada nije dobio glavnu ulogu za „West Side Story“ prebacio se na televiziju kao medij sa sve svojim sitkomom „The Tab Hunter Show“ (iliti romantične avanture samca iz Malibua).

Do 50-ih je Tab presekao sve veze sa kućom „Warner Brothers“ ali bez zaštite patrijarha te kuće, Jacka Warnera, teško mu je bilo da kao freelance glumac nađe posao. Njegova filmska karijera nastavila se tokom 60-ih godina nekim manje poznatim ulogama, a takođe je glumio i u pozorištu.

Živeo je u Francuskoj do kasnih 60-ih i glumio u špageti vesternima, što se pokazalo profitabilnim. Sedamdesete je proveo glumeći u nekim zaboravljenim američkim filmovima kao što su „Won Ton the Dog Who Saved a Hollywood“ i „Katie Portrait of a Centerfold“, a onda se nešto iznenadno desilo 80-ih. Bio je ponovo otkriven od strane nove struje režisera provokatora poput na primer kultnog Johna Watersa, sasvim moguće jer je Hunterov gej život polako postajao stvar javnosti.

Još uvek zgodan i 1981, Hunter nije imao problem da zaigra u Watersovom filmu „Polyester“ i Paul Bartelsovom „Lust in the Dust“ iz 1985. Igrao je rame uz rame sa kraljicom drega sa velikim viškom kilograma, Divine, u oba filma. Možda ga je zaboravila generacija baby boomera ali je instantno bio zavoljen i prigrljen od strane geekova, čudaka i pripadnika generacije X.
Kada ga je John Waters upitao kako bi se osećao da poljubi Divine, odgovorio mu je da je sigurno da je ljubio i mnogo gore.

ČITAJTE:  Trans uloge za trans glumce

U njegovoj autobiografiji iz 2005. „Confidential: The Making of a Movie Star“ i dokumentarnom filmu „Tab Hunter Confidential“ iz 2015. Tab je govorio o svojim vezama sa glumcem Anthonyjem Perkinsom i šampionom u umetničkom klizanju Ronnijem Robertsom. Imao je i kratkotrajne afere sa baletanom Rudolfom Nureyevim i glumcem Scottom Marlowom.

No, partnera za ceo život, Allana Glasera, upoznao je 1983. dok je tragao za idejom za film „Lust in Dust“. Iako je među njima bila razlika od 30 godina, živeli su zajedno sledećih 35 godina.
Ponovno oživljavanje Tabove karijere pratile su još neke poznate uloge kao na primer uloga učitelja u filmu „Grease 2“. Maxwell Caulfield koji je u filmu igrao glavnu ulogu zajedno sa Michelle Pfeiffer, se vrlo dobro seća Huntera i pojavio se na njegovom memorijalu.

Za „DNA“ je rekao: „Tab je bio prva liga, imao je prave manire i šarm. I vrlo dobro se držao te je bilo očigledno da vodi zdrav način života i da mu je život kod kuće ispunjen srećom.“ Caulfield se takođe seća i zajedničkog intervjua koji je dao sa Hunterom 1982. za magazine Andyja Warholea. Taj intervju je imao svoj unikatni format u kom bi jedna zvezda postavljala pitanje drugoj, a u slučaju Huntera i Caulfielda to je izgledao kao razmena štafeta.

„Tab mi je u stvari dao tolike savete vezane za karijeru i to u momentu u životu u kom sam ja mislio da sve znam“, kaže Caulfield. „Na fin i nežan način mi je objasnio da je publicitet potrebno zlo u ovoj liniji posla. On je to nazivao ogromnim kupom voćne salate života. I rekao mi je tad: ’To ti se može činiti kao jedno ogromno sranje, ali se tome moraš prikloniti jer tvojoj publici je jako stalo i ako ne može saznati nešto o tebi onda će već sutra biti zainteresovana za nekog drugog.“ Takođe mi je otkrio još jednu jako bitnu stvar a to je gluma u pozorištu i rekao mi je da joj se uvek vraćam jer je bitna. On se pozorištem bavio jer ga je voleo i ono je bilo veoma dobro prema njemu.“

ČITAJTE:  Eyewitness: Autovanje pod stvarno lošim okolnostima

Caulfield se takođe seća da je Tab delio i mudrost svog omiljenog režisera Sidneya Lumeta: „Obožavao je Lumeta i sećao se da mu je, kad je radio na jednoj sceni sa Sophiom Lauren u filmu ’That Kind of Woman’ iz 1959, Sidney rekao: ’Slušaj, ako ćeš da igraš na sigurno, onda ostani u krevetu ceo dan jer je to najbezbednije mesto. Moraš sebe da staviš u prvi red. Mi smo ljudi koji u životu moraju da rizikuju.’

Od zavodnika za kojim su svi uzdisali, do pop zvezde i kultnog filmskog lika, Hunter je preživeo varljivu stranu Holivuda i uzde svog života je uzeo u ruke.


Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.