Mezoterapija

Dragi čitaoci, imamo veliko zadovoljstvo da vam predstavimo novi serijal u okviru lifestyle rubrike koji će biti posvećen oceni kvaliteta, bezbednosti i efikasnosti kozmetičkih i dermatoloških procedura i zahvata za negu lica i tela. Ovde, između ostalog, mislimo na filere, ultrazvučnu terapiju, radio talase, lasere, mezo niti, plazmaforezu i pregršt drugih zahvata koji su postali izuzetno popularni i naveliko dostupni. Pre nego što počnemo sa analizom izabrane procedure želimo da vas upoznamo sa opštim pravilima. Naime skoro svih zahvati mogu biti sprovođeni samo nad zdravim osobama bez ozbiljnijih promena na koži stoga se obavezno upoznajte sa ograničenjima procedure u ovom smislu i obavezno se konsultujte sa lekarom ukoliko je vaše zdravstveno stanje izmenjeno. Procedure može da izvodi samo stručno medicinsko lice, a u zavisnosti od procedure to podrazumeva medicinsku sestru, fizijatra ili doktora medicine.

U ovom broju analiziraćemo jedan od najrasprostranjenijih zahvata, a u pitanju je mezo terapija. Mezo terapija podrazumeva unošenje „mezo koktela“ injekcijama u dublje slojeve koze ili potkožnog tkiva i može se podeliti na mezo terapiju tela, lica i skalpa ili u odnosu na ciljeve na smanjenje masnog tkiva, zatezanja i podmlađivanje kože ili u borbi protiv opadanja kose. Sami mezo kokteli sastavljeni su od različitih lekova, homeopatskih jedinjenja, vitamina, minerala i biljnih ekstrakata i trenutno postoji pregršt farmaceutskih kuća koje proizvode svoje koktele koji se potom injekcijama ubrizgavaju u kožu i potkožno masno tkivo. Problem kod evaluacije ovog zahvata leži u nepostojanju bilo kakve standardizacije mezo koktela. Ne samo što svaki proizvođač ima sopstvene koktele nego često i sami medicinski radnice prave koktele kombinacijom jedinjena. Takođe, vrlo je interesantno da pored globalne rasprostranjenosti ovog zahvata nema konzistentnog stava naučne zajednice o efikasnosti gde skoro svi relevantni tekstovi govore o potrebi za ozbiljnijim studijama kako bi se zaista potvrdila efikasnost jedinjenja i samim ti uveo neki oblik standardizacije, te garantovala određena efikasnost pacijentima. Ovo nije ništa novo jer se susrećemo sa nizom zahvata i proizvoda čija efikasnost nije dokazana ili bar ne u merljivom obliku. Sam metod primene koktela nameće zabrinutost, naime kada se tretiraju masne naslage količina uboda iglom varira od 50 do 150 uboda po tretmanu i to po regiji što je evidentno preveliko opterećenje za kožu.

ČITAJTE:  Kafana “Proleće”

Kod mezo terapije lica u cilju podmlađivanja i „zatezanja“ se ubrizgavaju najrazličitija jedinjenja od koji neka jesu efikasna i generalno bezbedna, a dok za druge postoje zabrinutosti. Takođe iako se mnoga od jedinjenja primenjuju u kozmetici ili uzimaju oralno u vidu kapsula postavlja se pitanja kako onda deluju kada se u velikim koncentracijama deponuju u kozi, kao i to koliko traju bilo koji efekti serije tretmana pošto se jedinjenja metabolišu!? Čini se da ova procedura otvara više pitanja nego što daje odgovora te da merljiva efikasnost ostaje nepoznata.

Što se tiče tretiranja potkožnog masnog tkiva mezo koktelima možemo zaključiti da postoje indicije o njegovoj efikasnosti, ali želimo da napomenemo da se ovaj zahvat uvek kombinuje sa dijetom i preporučuje vežbanje. Ovo za sada važi za jedinjenje phosphatidylcholine često u kombinaciji sa deoxy-cholate, dok za druga jedinjenja nismo uspeli da nađemo informacije. Takođe lično smo se susretali sa licima koja jesu imala zavidne rezultate, ali u kombinaciji sa pozitivnim izmenama stila života, što je naravno apsolutno subjektivan zaključak koji ne govori o opštoj efikasnosti. Cene ovih zahvata se kreću od 50 pa do par stotina evra po tretmanu, a za telo se preporučuje osam u jednom ciklusu. Ako uzmemo u obzir da nema garancije te da će vas jedan ciklus koštati oko 400 evra i to po regiji, naš vam je savet da angažujete trenera, nutricionistu, te oplemenite ishranu i odlučite se za neke druge procedure koje imaju merljivu efikasnost. Imaćete zavide, trajnije i održivije rezultate i manje će vas koštati.

Natura Siberica

U ovom broju želimo da vam predstavimo novi brend na našem tržištu po imenu NATURA SIBERICA koji nam dolazi iz Rusije.

ČITAJTE:  Estee Lauder Day Wear BB & restoran “Smokvica”

Pre svega brend je plasiran kao organski, tačnije biljna jedinjenja koja se koriste u formulaciji proizvoda su isključivo organskog porekla. Ovde želimo da napomenemo da sa stanovišta aktivnih jedinjenja iz biljaka nema razlike u tome da li je biljka uzgajana organski ili ne, jer je koncetracija aktivnih jedinjenja skoro pa identična, dok je pitanje organskog uzgoja još manje važno kod takozvanih izolata, kada se iz određene biljke procesom tehnološke prerade izoluje samo jedno jedinjenje. Ono što je posebno interesantno kod ovog brenda jesu karakteristična biljna jedinjenja koja su svojstvena ruskom području, a koja nismo uspeli da sretnemo ranije što takođe predstavlja i svojevrsan izazov u analizi jer nema toliko dostupnih studija o funkciji ovih biljaka u nezi kože. Nama je momentalno zapalo za oko dvofazni tretman za zatezanje i podmlađivanja. Tretman se sastoji iz dva proizvoda (Faza 1 i 2) različitog sastava koji se neposredno pre nanošenja na lice mešaju i tako pomešani nanose direktno na kožu u trajanju od 14 dana. Faza 1 je karakterisana nekolicinom zaista interesantnih biljaka koje ranije nismo sretali u proizvodima za negu kože lica, a bogatih fosfolipidima i lipozomima. Sibirski Zen Sen podržava mikrocirkulaciju i ima sposobnost ćelijske komunikacije dok neke ograničene studije navode da podržava zarastanje rana. Faza 1 takođe sadrži i određen broj biljnih ulja koja imaju višestruku primenu od vlaženja, preko regeneracije te kontrole upalnih procesa. Faza dva, između ostalog sadrži i dva tipa molekula hijaluronske kiseline, velike i male viskoznosti kao i Pentavitin ugljeni hidrat sličan onom koji se već nalazi u koži te koji ima sposobnost hidratacije do 72 časa ako je u koncetraciji od 1%.

Ako uzmemo u obzir raznolikost sastava ovog tretmana kao i nova biljna jedinjenja koja koristi moramo priznati da smo prijatno iznenađeni te ćemo dodeliti visoko pozitivnu ocenu ovom proizvodu. Za svaki slučaj želimo da napomene da proizvod koristi biljna jedinjenja od kojih su neka nama nepoznata tako da svetujemo opreznost osobama sa osetljivom kožom.

ČITAJTE:  Najpoznatiji gej bar na svetu The Stonewall Inn

Uređuje: Mladen Antonijević Priljeva