Kako je Goran Miletić ukrao Prajd


Na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja došli smo u posed svih prijava prošlogodišnjeg EvroPrajda koji je bio zakazan za 17. septembar 2022. godine, ali „zabranjen“ od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

U prvoj prijavi koja je primljena 21. juna 2022. godine kao organizatori su navedeni Goran Miletić iz Civil Rights Defendersa i Marko Mihailović iz Društva ponosa. U prijavi piše da prijavljuju javnu manifestaciju EuroPride 2022 koja će se sastojati iz skupa u stajanju i skupa u pokretu. Manifestacija je tradicionalna i u organizaciji učestvuju organizacije Civil Rights Defenders i Društvo ponosa uz punu saradnju komunalnih službi Grada Beograda i uz koordinaciju sa MUP Srbija.

Za početak manifestacije naveden je 17. septembar na Trgu Nikole Pašića, ispred Narodne skupštine Republike Srbije sa okupljanjem građana u 16.30, dok povorka počinje u 18.10, a završetak je u parku u delu Kalemegdan Donji grad (Park Despota Stefana) u 4 ujutru, 18. septembra.

Planirana ruta bila je od Trga Nikole Pašića, preko Terazija i Kolarčevom, kroz Trg Republike, ulicama Vase Čarapića, Studentskim trgom i Uzun Mirkovom do Pariske, Bulevarom Vojvode Bojovića do Kalemegdana, gde će se završiti šetnja i održati Pride koncert u Pride parku. Kao broj učesnika navedeno je 10 hiljada.

Kako piše u prijavi, za bezbednost skupa biće odgovorna redarska služba koja broji 100 redara. Prijavu potpisuju Goran Miletić, Marko Mihailović i Filip Vulović.

U drugoj prijavi koja je primljena 26. jula 2022. godine dolazi do promena i među organizatorima više nema Marka Mihailovića i Društa ponosa, a prijavu je potpisao samo Goran Miletić ispred Civil Rights Defendersa. Broj učesnika je povećan na 15 hiljada. Manifestacija i dalje počinje 17. septembra, ali sada u 16h, dok povorka počinje u 17.30 i završava se u 2 ujutru, 18. septembra. Takođe je izmenjena i ruta, od Narodne skupštine, Dečanskom i Makedonskom do Trga Republike i bez izmena do Donjeg Kalemegdana.

Treća prijava je primljena 8. septembra za manifestaciju koja počinje 17. septembra u 16h ispred Narodne skupštine Republike Srbije i završava se u Donjem gradu Kalemegdana, 18. septembra u 2h ujutru. Civil Rights Defenders (sa sedištem Švedskoj, Stokholm, kako piše u prijavi) je jedini organizator i prijavu potpisuje samo Goran Miletić. Ruta nije menjana u odnosu na drugu prijavu, samo su dodati punktovi za ulaz (Trg Nikole Pašića, Bulevar Kralja Aleksandra, Takovska i Kneza Miloša). Planirano je da se u 17.30 svi ulazi zatvore i krene šetnja uz pratnju osam kamiona. Planirano je da svi učesnici na ulazu u Pride park gde je planiran program prođu kroz bezbednosnu kontrolu. Kao odgovorno lice redarske službe naveden je Dragan Simić iz firme Cyber Security & Defence iz Beograda, a vođa okupljanja Miloš Stanković. Broj redara u ovoj prijavi je povećan na 400, dok je projektovani broj učesnika i dalje 15 hiljada.

EuroPride nedelja je svečano otvorena 12. septembra 2022. ispred Palate Srbije na kojoj pored organizatora, pojedinih diplomata nije bilo predstavnika Vlade Srbije.

Četvrta prijava je primljena 12. septembra za EuroPride koji počinje 17. septembra u 16h i u odnosu na prethodne ima izmene da se manifestacija završava na stadionu Tašmajdan u 1 sat posle ponoći 18. septembra, dok finalna ruta nije navedena.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je 13. septembra donelo je rešenje da ne dozvoli šetnju učesnika EuroPride 2022.

Žalba na zabranu koju su organizatori EuroPride 2022 uložili 13. septembra je odbijena od strane Ministarstva unutrašnjih poslova odmah sutradan 14. septembra.

Usledila je dopuna prijave koja nema naveden datum kada je poslata. U njoj piše da se Ministarstvo unutrašnjih poslova obaveštava da pored koncertne manifestacije u sklopu EuroPride 2022 na lokaciji Stadion Tašmajdan koja se održava 16. septembra, organizuje i koncertna aktivnost 17. septembra na istoj lokaciji u periodu od 18 časova do 2 časa 18. septembra. Podela identifikacionih narukvica za posetioce koncerta biće organizovana na platou ispred zgrade Ustavnog suda Republike Srbije dana 17. septembra od 16 časova. Nakon podele narukvica posetioci koncerta će se uputiti ka mestu održavanja koncerta preko Bulevara Kralja Aleksandra, kroz Tašmajdanski park, Beogradskom ulicom, Ilije Garašanina, do ulaza u Stadion Tašmajdan.

Primećujete kako su učesnici EuroPride 2022 manifestacije postali posetioci koncerta, a šetnja je postala podela identifikacionih narukvica i sprovođenje do koncerta, što je kasnije ponovio i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin kada je objašnjavao da je EuroPride zabranjen.

Peta prijava primljena je 16. septembra, nakon što je šetnja zabranjena. U njoj je navedena nova ruta od Bulevara kralja Aleksandra, Tašmajdan stadion (najverovatnije je greška i misli se na park), Beogradska, Ilije Garašanina, Tašmajdan stadion i broj projektovanih učesnika smanjen je na 9 hiljada.

Nakon ove prijave Goran Miletić je izjavio da će se šetati uprkos zabrani, jer se zabrana odnosi na prethodne prijave, a ne na podelu narukvica i sprovođenje do koncerta. „Simbolično ćemo se okupiti ispred Ustavno suda, a onda ćemo nastaviti Bulevarom Kralja Aleksandra, Beogradskom, Ilije Garašanina i onda Tašmajdan“, rekao je Goran Miletić medijima.

Nikakve simbolike tu nema, jer je šetnja/sprovođenje prijavljeno MUP-u, jer je tako dogovoreno, najverovatnije iza zatvorenih vrata sa predstavnicima države.

Premijerka Ana Brnabić je u Palati Srbije, dok iza nje stoje Goran Miletić i Kristine Garina iz EPOA (European Pride Organisers Association) objavila da će se EuroPride šetnja desiti i da će Beograd biti bezbedan. Više desetina diplomata i poslanika Evropskog parlamenta su bili oduševljeni i pohvalno tvitovali. Premijerka se nije pojavila na šetnji, ali je prisustvovala njena partnerka.

Upravni sud je 17. septembra odbio tužbu koju je podneo organizator EuroPride 2022 povodom zabrane šetnje. U odluci se navodi da je tužba organizatora Evroprajda podneta protiv MUP-a Srbije zbog odluke da se zabrani šetnja predviđena u okviru ove manifestacije, neosnovana. Odbačeni su navodi da je Ustavni sud ranije presudio da je zabrana šetnje diskriminacija.

“Sud je cenio navod tužbe da je prvostepeni organ izvršio neposrednu diskriminaciju iz člana 6. Zakona o zabrani diskriminacije, prema pripadnicima LGBT + populacije i svim drugim građanima Republike Srbije koji podržavaju manifestaciju EuroPride 2022, tako što je ograničio njihovu slobodu okupljanja usled njihovog ličnog svojstva, dok ista sloboda okupljanja protivnicima manifestacije nije uskraćena, te da je na navedeni način prvostepeni organ ispunio glavni zahtev protivnika manifestacije EuroPride 2022 da se ona ne održi. Međutim ovaj navod tužbe, po oceni suda, nije osnovan iz razloga što u konkretnom slučaju nije zabranjeno održavanje manifestacije EuroPride 2022, kako to tužilac u tužbi pogrešno navodi”, piše između ostalog u obrazloženju.
Sve prijave osim prve potpisuje samo Goran Miletić i kao organizator navedena je švedska organizacija sa sedištem u Stokholmu, Civil Rights Defenders. Postavlja se pitanje šta se to desilo da se izbaci jedan od organizatora Društvo ponosa i Marko Mihailović, a na to pitanje još uvek nismo dobili odgovor.

Među odgovorima koji fale je i završni finansijski izveštaj i rezultati spoljne evaluacije događaja koja je sprovedena. Kako nezvanično saznajemo manifestacija EuroPride 2022 koštala je 700 hiljada evra.

Kako smo od Kalemegdana došli do Tašmajdana i višestrukog skraćenja rute i finalne zabrane koja to malo jeste, a malo nije (zavisno koga pitate i ko pita) nemamo odgovor, ali ono što je sigurno da je bilo puno sumnjivih zakulisnih radnji, tajnih sastanaka između organizatora i vlasti, mutnih dogovora i trgovine. EuroPride 2022 je najveći fijasko u modernoj istoriji srpskog i evropskog LGBT aktivizma koji ništa dobro nije doneo srpskoj LGBT zajednici.

Ono što je još tužnije i uznemiravajuće jeste da isti ljudi i ista švedska organizacija sa sedištem u Stokholmu priprema Paradu ponosa u Beogradu za septembar 2023, bez ikakve promene i bez ikakvih posledica kao da se ništa nije desilo!

Piše: Predrag Azdejković

Više tekstova iz broja 73 – avgust 2023. možete pročitati na (Klik na sliku):