From Russia with Love


Ruska Duma usvojila je u prvom čitanju kontroverzni Predlog zakona kojim se kažnjava svaki javni čin koji predstavlja „homoseksualnu propagandu među maloletnicima“.
Predstavljajući zakon u donjem domu ruskog parlamenta, poslanik vladajuće Jedinstvene Rusije Sergej Dorofejev rekao je da treba „zaštititi maloletnike od posledica homoseksualnosti“, ali je i istakao da zakon ne osuđuje homoseksualnost kao takvu.
Prema tom zakonu, širenje informacija o lezbijskoj, gej, biseksualnoj i transseksualnoj, odnosno LGBT zajednici, maloletnicima postaje novčano kažnjivo.
Gej aktivisti okupili su se ispred ruske Dume u znak protesta protiv zakona koji zabranjuje promociju homoseksualnosti među maloletnicima. Intervenisla je i policija.
Hapšenja su usledila nakon što je jedan čovek vređao gej aktiviste, a snimci sa lica mesta sugerišu da su uhapšeni i napadač i aktivista.
Po novom zakonu, svako „privatno lice“ koje promoviše „homoseksualno ponašanje među maloletnicima“ suočava se sa kaznom od 5.000 rubalja, što je oko 124 evra, dok je za zvaničnike koji to čine predviđena i desetostruko viša globa. Firme i škole koje to čine, mogle bi da budu kažnjene i sa 500.000 rubalja.
Aktivistkinja za ljudska prava Ljudmila Aleksejeva smatra da pravi cilj zakona nije da zaštiti maloletnike, nego da ograniči prava seksualnih manjina.
Prošle godine, glavni sud u Moskvi zabranio je Paradu ponosa u glavnom gradu Rusije u narednih sto godina, iako je homoseksualnost u Rusiji dekriminalizovana od 1993.
Lavinu zvana „zabrana homoseksualne propagande“ započeo je grad Sankt Petersburg koji je takav propis doneo prošle godine. Takav propis donelo je još devet okruga u Rusiji, a sada se sprema zabrana i na nacionalnom nivou.
Aktivista Igor Kočetkov iz LGBT mreže opisao je zakon kao nelegalan, represivan i ukazao da je pre osamdeset godina Sovjetski savez kriminalizovao istopolni seks, a da je ovo put da se desi isto, jer današnja Rusija promoviše tradicionalne vrednosti i konzervativizam uz podršku Ruske pravoslavne crkve.
Zbog zabrane homoseksualne propagande gradska veća Milana i Venecije su odlučila da prekinu sestrinske veze sa Sankt Petersburgom koje su bile višedecenijske, jer smatraju da je nedopustiva diskriminacije LGBT zajednice u tom gradu.
Zabrana homoseksualne propagande u Rusiji može da utiče i na položaj LGBT zajednice u Srbiji, naročito ako se uzme u obzir da su klero-fašistički pokreti i organizacije bliske Rusiji već više puta ponavljali da takvu zabranu treba doneti, kao i zabranu Parade ponosa na sto godina.