Iza brenda Dr. Murad, kao sto se da pretpostaviti, stoji doktor medicine Howard Murad koji je svoju slavu i ekspanziju brenda stekao kao pionir marketinške metode prodavanja kozmetičkih proizvoda putem televizijskih kanala, ali iza koga stoji medicinski radnik. Ovaj metod nam je sada svima vrlo poznat i ne uliva neko poverenje, jer doktori medicine danas prodaju sve od sredstva za pranje sudova, preko paste za zube i pelena do kozmetičkih proizvoda i parafarmaceutike. Jedno je sigurno, Dr. Murad ima visok stepen obrazovanja, naučnog rada i kliničkog iskustva te bi bilo odlično kada bi ga imali za izabranog lekara, ali hajde ipak da vidimo kako se sva ova ekspertiza prenosi na proizvode na koje je doktor stavio svoje ime?

Brend je koncipiran kao „naučno-dermatološki“ sa integrativnim pristupom koji podrazumeva adekvatan stil života, dodatke ishrani i naravno, adekvatnu negu u cilju prevencije i odlaganja znakova starenja. Ovo je apsolutno tačno, šta više, pouzdano možemo reći da ovakav sveobuhvatni pristup može odložiti staranje i za celu deceniju, ali kada dođemo do segmenta „adekvatne nege“ tu nastaje niz problema sa brendom Dr. Murad sa kojim moramo biti posebno rigorozni, jer iza njega stoji doktor te se oglašava kao medicinski zasnovan. Naime linije proizvoda su protkane lošim formulacijama koja, na primer, sadrže lavandu, bosiljak, mentol i citrusna ulja, koje smo u prethodnim tekstovima okarakterisali kao loše pri kontinuiranoj upotrebi te nam je vrlo teško da bilo kog dermatologa koji koristi ova jedinjenja shvatimo ozbiljno. Takođe, ako je brend već naučno zasnovan onda mora da poseduje nezavisne kontrolisane studije koje nepobitno svedoče o efikasnosti. Dr. Murad zaista poseduje studije za AHA i BHA kiseline koje jesu moćno oružje u borbi protiv znakova starenja, ali studije koje ovaj brend prezentuju nisu ni blizu impresivne kako one od Neutrogena po pitanju istih kiselina. Naš glavni prigovor ide paleti proizvoda ovog brenda za koje se tvrdi da mogu da zaustave ili čak uklone bore. Ovo je apsolutni apsurd, jer ne postoji medicinski zahvat, a kamoli jedinjenje koja mogu da za zastave nastanak bora. Kako i mnogi drugi brendovi i ovaj se poigrava sa terminom „brightening“, posvetljavanje kože i „lightening“ izbeljivanjem kože. Posvetljavanje kože je vrlo lak postupak jer je kozmetičke prirode gde uvođenjem jedinjenja, kao što je na primer micija, kožu vizuelno čini blistavijom usled refleksije svetlosti od pigmenta micije, dok je izbeljivanje kože apsolutno moguće, ali je zato znatno dermatološki tj. hemijski zahtevnije. Pored toga nailazimo na glorifikaciju vitamina C koji iako dobro jedinjene ima svoja jasna ograničenja.

ČITAJTE:  Najpoznatiji gej bar na svetu The Stonewall Inn

Ipak ovaj brend poseduje dva proizvoda koja su vredna paznje Time Release Retinol Concentrate for deep wrinles i Firm and Tone Dietary Supplement Pack.
Time Release Retinol Concentrate je vrlo dobra hidratanta krema sa Retinolom bez parfema pogodna za sve tipove kože uključujući i osetljivu. Retinolski kremovi obično sadrže samo jedno ili dva jedinjenja jer su, do neke mere, neosnovano imenovani kako posebni ili targetirani proizvodi, dok ova Dr. Murad formulacija je dopunjena reparirajućim jedinjenima i antioksidantima koji pomažu sintezu kolagena. Napominjemo da postoje retinolski proizvodi koji su znatno jeftinija, a jednako efikasna opcija.

Firm and Tone Dietary Supplement Pack nije kozmetički ili dermatološki proizvod već spada u grupu dodataka ishrani.
Naime u pitanju je komplet visoko-aktivnih i koncentrovanih jedinjena podeljena u grupe za noć i dan. Spisak vitamina, minerala, oligoelemnata, biljnih jedinjena i ekstrakcija je zaista impresivan gde se većina njih nalazi u terapeutskim dozama te možemo očekivati efikasnost. Uopšteno Dr. Murad je stavio u jedan proizvod skoro sve što može da vam pomogne niz procesa u vašem telu, ojača imuni sistem, smanji upale i stimuliše regeneraciju. Nismo sigurni do koje će mene ovaj dodatak ishrani uticati na čvrstinu i tonus vaše kože, pogotovo jer se uzima 60 dana gde je za ozbiljnije promene potrebno znatno više vremena, takođe efikasnost ovog proizvoda kako i svakog drugog je uslovljeno kvalitetom vašeg života. U svakog slučaju ovaj dodatak ishrani smatramo izuzetnim proizvodom koji će u određenoj meri doprineti vašem opštem stanju tela.

Usled velikih koncetracija jedinjenja i samog broja jedinjenja upozoravamo da se morate obavezno konsultovati sa vašim lekarom pre upotrebe, a pogotovo ako primate neku terapiju ili imate hronične bolesti.

ČITAJTE:  RoC: Pro-renove

Piše: Mladen Antonijević