Bellevue: Twin Peaks u doba tranzicije


Bellevue je kanadska kriminalistička serija čija je prva (i za sada jedina) sezona minule zime premijerno emitovana na CBS-u.

Radnja serije se odvija u gradiću Bellevue na severu Kanade koji, nakon zatvaranja lokalnog rudnika, polako „umire“. Beznađe u kome su se našli stanovnici ovog mesta pokušavaju da pobede na tradicionalne načine – ili gušeći tugu i nadu u alkoholnim isparenjima lokalnih bircuza ili započinjući sopstveni mali biznis u jedinoj preostaloj i ekonomski isplativoj grani privrede, a to je trgovina drogom. Mladim ljudima koji žive u gradiću takođe nije ostavljeno mnogo mogućnosti izbora u životu. Oni mogu da pomognu svojim matorcima u biznisu tako što će da postanu konzumenti ilegalnih proizvoda koji ovi prodaju ili će da pobegnu glavom bez obzira. Važno je, takođe, napomenuti kako je Bellevue zapravo pitomi gradić čiji se temelji nalaze na ramenima dobrih ljudi, na članovima zajednice kojima je stalo do dobrobiti svih stanovnika i koji neće prezati ni od najvećeg zla da bi izgurali svoju dušebrižničku agendu. Tu su nemilosrdna i konstantno napaljena gradonačelnica, lokalni strogi, ali pravedan šerif, sveštenik posebno zabrinut za malu dečicu koja mogu da skrenu na pogrešan put, frustrirani trener školskog hokejaškog tima, nezainteresovani profesori, a na marginama i vlasnica bordela kao i lokalni ludak sa vizijama užasnih zločina koji će da pogode Bellevue. Da celokupna scenografija bude potpuna u okolini se nalazi i zatvoreni indijanski rezervat.
Glavna junakinja ove naizgled tipične serije koja ne može, a da ne asocira na Twin Peaks jeste prilično netipična policijska istražiteljka Annie Ryder koju tumači Anna Paquin poznata iz serije True Blood i filmske franšize X-Men. Annie je samohrana majka desetogodišnje devojčice, sklona je alkoholu, psihotičnim ispadima, kao i bipolarnim poremećajima ponašanja koje pokušava da kanališe kroz predan rad na istragama. Kada god oseti da puca po šavovima ona spas i utehu pronalazi u zagrljaju svog bivšeg dečka Eddia Rowea (Allena Leecha iz serije Downton Abbey) ili u ispovednim seansama u kod šerifa, njenog šefa i čoveka kojeg je njen pokojni otac odgajao kao svog sina. Annie je takođe i osoba „sa prošlošću“. Njen otac je bio šerif koji se ubio jer nije uspeo (ili upravo zato što jeste) da reši ubistvo lokalne tinejdžerke. Nakon očevog samoubistva Annie je od njega počela da dobija zagonetna pisma. Sve ovo uzrokovalo je psihički slom iz koga se nikada u potpunosti nije izvukla.

„Annie je gotovo sve što ne očekujete od tipične ženske junakinje u popularnim filmovima ili serijama“, kaže o svojoj ulozi Anna Paquin. „Ona neprekidno čini pogrešne poteze, a to nije nešto što televizijske junakinje čine ako ne žele da ih smatraju negativcima.“

Scenaristkinja serije Jane Maggs opisuje svoju junakinju kao „slona u staklarskoj radni sa emotivnim i toplim odnosima prema disfunkcionalnoj porodici.“

Maggs dodaje kako je umesto „tipične tv heroine“ želela da stvori „jaku i jedinstvenu junakinju, od onih koje možemo da prepoznamo u svakodnevnom životu.“

Na početku serije Annie Ryder je u novoj krizi. Sitni slučajevi ne mogu da joj zaokupe pažnju u dovoljnoj meri da zaboravi na svoje „dnevne paranoje“, a da stvar bude gora njen bivši dečko planira da sa svojom novom devojkom napusti ljupki gradić. U ovakvoj situaciji Annie kao „kec na deset“ pada nestanak transrodnog tinejdžera Jessea Sweetlanda. Jesse je šesnaestogodišnja zvezda školskog hokejaškog tima, istovremeno on je jedini autovani gej tinejdžer u ovom pitoresknom i tradicionalnom gradiću. On polako počinje da pokazuje svoju pravu prirodu šminkajući se i oblačeći žensku garderobu. Jesse je ambivalentan oko svoje budućnosti. Istovremeno traži pomoć da se „izleči“, ali i da pobegne i ostane ono što jeste.

Poput detektivke Annie Ryder tako i Jesse nije jedan tipičan i stereotipni trans klinac. To što želi da započne tranziciju ne znači da istovremeno ne može biti i sjajan sportista jer se te dve stvari u životu obično ne isključuju. Jedna od kreatorki serije Adrienne Mitchell kaže kako je ideja bila „da se istraži šta bi se desilo u malom gradu kada bi hokejaška zvezda bila osoba koja se bori sa svojim rodnim identitetom“.

„Ovakva vrsta zapleta usmerava radnju serije u zanimljivom pravcu i bilo je zanimljivo otkrivati kako se mala sredina suočava sa različitostima“, dodala je ona.

Bellevue svakako nije Twin Peaks, ali nije ni običan gradić na severu. Događaju i u njemu imaju neobične ishode i događaju se u stilu koji ima elemente nadrealizma, natprirodnog i, na trenutke, apsurdnog.

Da li je Jesse samo još jedan tinejdžer koji uspeo da pobegne od ralja dobrih ljudi koji žele da mu pomognu da se vrati na pravi put ili je postao žrtva lokalnog dobročiniteljskog življa, da li je u pitanju nešto mnogo jednostavnije kao što su sukobi između bandi dilera drogom, lanac prostitucije, indijansko prokletstvo, hrišćanske sile prožete lokalnom paganštinom, duhovi sadašnjosti ili duhovi prošlosti…. Na sva ova pitanja gledaoci će, zajedno sa detektivkom Annie Ryder, pokušati da dođu do odgovora tokom osam epizoda ove serije.

Piše: Milan Aranđelović