Anketa: Koliko je trajala tvoja najduža veza?


Koliko je trajala tvoja najduža veza, da li još traje i ako ne, zašto je došlo do raskida?

Moja najduža veza trajala je tri godine. Prekinuta je, nažalost, jer je dečko morao da ode u inostranstvo da radi i izdržava svoju porodicu u Srbiji. Otišao je u Ameriku i radi na brodu kao konobar. Ivan (27)

Najduža veza je trajala devet godina, moram da napomenem da je svih devet godina zajedničkog života. Nakon toga sam bila u vezi od sedam godina, takođe smo živele zajedno. Razlog rastanka obe veze… Postale smo sestre, da, prosto smo bile više prijateljice i porodica nego partnerice, i dalje smo to. Verujem da ću za koju godinu tražiti baš takvu vezu da „ostarimo“ zajedno, tada smo još uvek želele strast, leptiriće, ružičaste cvike, prosto je svaka odlazila dalje u potrazi za vatrom. Vesna (42)

Trajala je sedam godina. Raskinuli smo jer su nam se jednostavno razišli putevi. Ja otišao na drugi kontinent, a on ostao ovde i našao drugog. Posle mi je trebalo još toliko vremena da se oporavim od te veze. Dejan (41)

Moja najduža veza trajala je približno 3 meseca i ne traje više; sa dečkom sam bio prekinuo zbog nerazumevanja i neslaganja u otvorenosti, dok je on upoznao moje društvo i dok smo izlazili zajedno, on je mene faktički krio i maltene smo se u tajnosti viđali jer se on pred najvećim delom ekipe nije autovao. Njegov strah od eventualne osude nadjačao je divan odnos koji smo za jako kratko vreme bili izgradili, ali na kraju je veza postala neodrživa usled te paranoje i opterećenja strahom, pa sam rešio da prekinem i sada sam već mesec i po u vezi sa momkom koji je divan i koji se ne stidi svoje seksualne orijentacije a ni svog dečka. Stefan (23)

Šest godina. Ne traje više. Razlaz u političkom i egzistencijalnom smislu, dosada, moje greške. Dušan (39)

Negde šest-sedam meseci. Davno je prestala. Raspadala se duže ali se ispostavilo da sam se za to vreme samo ja trudio da je očuvan, dok je druga strana bila samnom samo da ne bi bila sama, pa je iskoristio prvu priliku kad mu se svideo neko da se i smuva… Što je uradio dok smo bili zajedno. Nikola (23)

Četiri ipo godine. Ne traje. Razlika u godinama. Ana (37)

Pile moje, ja sam u braku 20 godina. I skoro sam se autovala ženi. Inače već sam četiri meseca u vezi sa jednom lezbicom i super mi je. To mi je prva veza nakon 20 godina braka. Ostalo su bile varijante za jednu noć. Helena (40)

Moja najduža veza traje još uvek i već dve godine živimo zajedno a skoro tri smo u vezi. Moj partner je razveden ima četvoro muške dece koji znaju za nas i ponekad borave kod nas, učestvujem u njihovom vaspitanju sa njim i bivšom ženom… Darko (33)

Najduža veze još traje, duga je šest godina. U toku nje, imao sam još dve veze paralelno i par kombinacija, kad nisam znao za sebe. Milan (29)

Tri meseca. Ne traje više, ali se skoro nešto opet dešavalo. Uglavnom ne traje jer se ne slažemo oko dosta stvari. Ona misli da ja imam neke mane, ja mislim da ih nemam, a da ih ona ima brdo i naravno u pravu sam. Asja (21)

Ne bih mogla da kažem da sam bila u nekoj klasičnoj vezi. To su uglavnom bile kvir veze. Jedna takva veza je imala kontinuitet od 3 godine. Trenutno sam u najklasičnoj vezi od svih mojih veza i traje dve godine. Uglavnom smo se razilazile zbog ambicija koje su u jednom momentu postajale nespojive, to je bila osovina prekida jer bi jedna morala da se uslovno rečeno žrtvuje tj. stagnira, da bi druga „napredovala“. Naravno, uvek je postojao i taj neprilagođeni sistem socijalnih normi koji nas je dodatno pritiska, često ga nismo bivale svesne ali je on lepo dolivao ulje na vatru (familija koja jedva čeka da se razbucate i slične stvari). Dragoslava (29)

Pet godina. Još uvek traje. Predrag (36)

Evo ova trenutna, traje tri ipo godine i ujedno je i najduža. Miroslav (34)

Traje u kontinuitetu već dve i po godine. Nemanja (24)

Moja najduža veza još uvek traje – 4 godine i 3 meseca. Počela je na pravoj godini faksa, zajedno smo prošli mnogo toga, više lošeg nego dobrog i suviše se dobro poznajemo. To svakako više nije ono što je bilo, dosta toga se izgubilo, najviše na strasti, ali tu vrstu razumevanja trenutno ne mogu da pronađem kod bilo koga drugog. Vest o mom odlasku na doktorske studije u septembru je došla kao neki prirodnih sled i kao dobar način da se jedna priča privede u nekom trenutku kraju, a dokle traje, traje. Nebojša (25)

Nije zbog nekog trenutnog zanosa, već jer je jedino vredno pomena i težine te reči. Sad sam u vezi, traje nešto manje od dva meseca. Krademo svaki minut a pravimo i dugoročne planove. Jedna od onih veza kada se autuješ celoj familiji. Sve ostalo bilo je više odnosi nego veze. Ostalo… pih. Bili su neki ljudi sa kojima sam se nevoljno razilazio jer seksualno nismo bili kompatibilni i jedna predivna tinejdžerska priča, veoma stereotipna. To je trajalo jedno proleće pre mnogo godina. Bili su tu jako lepi klišei, ali i momenat pritiska njegove porodice da je vreme da nađe devojku, pa je pod pritiskom popustio. Vojkan (29)

Najduža veza mi je trajala celih osam meseci i bila je aktuelna pre deset godina. I ona je počela spontanom željom za fizičkim kontaktom prilikom slučajnog susreta u polutami gej bara Obsession u Novom Sadu i već posle pola sata smo se krljali jezicima, a posle sat i po smo se već u punom smislu konzumirali. Tek posle smo pitali jedan drugog za ime. Zaljubili smo se i želeli da provodimo što više vremena zajedno. Brzo su se iskazale sustinske razlike među nama u interesovanjima, muzičkom ukusu, pogledima na život. Ta razmimoilaženja nisu negativno uticala na poslove „mešanja nogu“, u početku je to bilo izvanredno, ali nije sve u tome. Razlike među nama su ipak iz meseca u mesec postajale sve izraženije i dovodile do sve češćih nesporazuma i iritacija koje su snizile značajno i kvalitet seksa. Prestali smo da se seksamo i umesto da se civilizovano raziđemo, dozvolili smo sebi otvoreni sukob i konačni obračun sa sve šamarima na javnom mestu. Daniel (37)

Moja najduža veza trajala je šest meseci. Završila se zato sto sam ja aut, a on nije. Zaboravio sam u njegovom stanu knjigu „Born to Be Gay – Histrorija homoseksualnosti“ koju je njegov brat pronašao i pitao ga: „Jel ovo ti i Dule citate?“. Dečko se usrao i odlučio da je dobar izlaz iz takve situacije da me pošalje kući da čekam da on „pronađe rešenje“, a rešenje je bilo da se jebe sa mojim poznanikom. Nakon ovog saznanja sam ga autovao bratu. Osim te jako nezgodne situacije, okidač za završetak naše veze je bio i to što on ne voli da se ljubi i mazi prilikom seksa, a nije mu bilo jasno zašto mlako reagujem na to kad mi samo okrene dupe. Kad sam mu rekao da se pored njega osećam kao vibrator proradila je njegova ogromna sujeta, jer njemu reci da bilo šta ne zna i ne ume je kao kad pederu kažeš da je poslednji Madonin album sranje. Dušan (32)