Sekretarijat Parade ponosa svake godine uputi poziv na saradnju svim LGBT organizacijama u Srbiji, kako bi učestvovale u Nedelji ponosa. Poziv je 6. juna stigao na adresu Asocijacije Duga, Centra za queer studije, Da se zna, Egala, Gej strejt alijanse, Grupe za podršku mladim LGB osobama – Izađi, IDAHOT Beograd, Labrisa, LGBT Srbija, Queeria centra, Regionalnog info centra, Sigurnog pulsa mladih i Trans Gaytena. U tom pozivu je pisalo:

„Kao i prethodnih godina, udruženja građana/ki „Parada ponosa Beograd“ organizuje Nedelju ponosa, višednevnu manifestaciju koja obuhvata nekoliko programskih celina koje afirmišu LGBT+ kulturu, upoznaje širu javnost sa svakodnevnom egzistencijom LGBT+ zajednice i afirmišu prava LGBT+ zajednice. Tokom protekle tri godine prosečan broj posetilaca/posetiteljki Nedelje ponosa iznosio je između 3500 i 5000 ljudi (!?!?!? prim. aut.). Kao što smo već najavili/e ovogodišnja Nedelja ponosa planirana je za period od 12. do 17. septembra 2016, a Prajd šetnja je zakazana za 18. septembra 2016. godine. Tokom narednog perioda Organizacioni odbor će u saradnji i konsultacijama sa LGBT+ zajednicom odrediti slogan ovogodišnje Parade ponosa, a ovom prilikom vas pozivamo da u kapacitetu koji sami/e odredite, pridružite kao i prethodnih godina. Programske celine kojima možete da se pridružite su sledeće: debatni program pod nazivom ’Razgovori sa zajednicom’, kulturni program: predstave, koncerti, izložbe, radionice, književne večeri, filmske projekcije, zabavni program… Važne napomene: UG Parada ponosa Beograd je otvorena za sve predloge koji su u skladu sa osnovnim principima promocije ljudskih prava i aktivističkog delovanja; Osim kod debatnih programa, o logističkim, tehničkim i finansijskim detaljima realizacije drugih programskih celina UG Parada ponosa Beograd dogovaraće se sa predlagačima/cama određene inicijative. Molimo vas da u obzir uzmete različite vrste ograničenja kao što su: vreme potrebno za realizaciju, finansijska sredstva potrebna za realizaciju kao i tehničke zahteve za izvođenje. UG Parada ponosa podržava organizacije, inicijative i pojedince/ke, koji imaju predloge u vezi programa Nedelje ponosa da participiraju u različitim aspektima realizacije istog, ali smo otvoreni/e za sve komentare, predloge i sugestije koji mogu da obezbede što kvalitetniji program. Ukoliko želite da predložite neku temu ili aktivnost, potrebno je da na mail sekretarijat@parada.rs pošaljete vaš predlog i obrazloženje u nekoliko rečenica.“

ČITAJTE:  Gej brakovi: Crnogorski fijasko

Ovaj poziv svake godine moja organizacija ignoriše, kao i većina drugih, jer je pre svega poslat sa ciljem stvaranja argumenta, sve smo ih pozvali, ali se oni ne javljaju – nismo mi krivi, oni su što neće da nam se priključe. Ove godine smo odlučili da se javimo i predložimo programski sadržaj za Nedelju ponosa i da proverimo šta će se desiti. Predlog smo poslali 22. juna u kome je pisalo: „Merlinka festival za ovu godinu može da vam ponudi filmski program u vidu kratkih, igranih i dokumentarnih filmova LGBT tematike, kao i organizovanje diskusija „LGBT mediji i blogovi u Srbiji“ i književno veče „Queer izdanja na srpskom i u prevodu na srpski jezik“. Usledio je odgovor od Sekreterijata: „Zahvaljujemo na iznetim predlozima. Javićemo Vam do kraja jula odluku Programskog saveta Nedelje ponosa.“

Odgovor je stigao 12. avgusta: „Organizacioni odbor Parade ponosa Beograd zahvaljuje Regionalnom info centru na interesovanju i strpljenju s obzirom da odgovor dolazi nakon planiranog roka. Čekali smo konačne ponude drugih organizacija kako bi dobili jasan uvid sadržaj Nedelje ponosa 2016. i učinili program raznovrsnijim, a izbegli tematska ponavljanja. Što se ponude koju ste nam dostavili tiče, verujemo da bi od velike važnosti za LGBT+ zajednicu bilo organizovanje diskusije „LGBT mediji i blogovi u Srbiji“. Ova tema u našem diskusionom programu nije pokrivena, a ni druge organizacije nisu ponudile nešto slično. Filmskog programa ove godine imamo u velikoj meri, a planirani razgovor na temu književnosti veoma sličan onom koji nam je Regionalni info centar ponudio. Ukoliko Regionalni info centar odluči da se pridruži Nedelji ponosa 2016, potrebno je do petka 19. avgusta dostavi opis dešavanja, imena gostiju (ukoliko do tada možete da ih utvrdite), mesto, lokaciju i vreme planiranog dešavanja.
Parada ponosa Beograd ne može da pokrije sledeće troškove: troškove iznajmljivanja prostora za održavanje događaja, honorare za organizatore/ke događaja, iznajmljivanje tehničke ili bilo koje druge opreme za realizaciju događaja, putne troškove i honorare za učesnike događaja. Parada ponosa može da obezbedi: besplatno oglašavanje događaja u štampanom programu, besplatno oglašavanje događaja na socijalnim mrežama, prisustvo članova/ica volonterskog tima Parade ponosa na događaju i njihovu asistenciju, obezbeđivanje bezalkoholnog osveženja van šanka za učesnice/ke i goste/gošće događaja, foto arhivu događaja, izveštavanje na socijalnim mrežama nakon održanog događaja. Ukoliko Regionalni info centar prihvati ponuđene opcije, u narednom periodu potpisaćemo Sporazum o saradnji i pristupiti pripremama za Nedelju ponosa koja nas očekuje od 12. do 18. septembra ove godine. Stojimo na raspolaganju za sva dodatna pitanja, predloge i sugestije. Radujemo se saradnji, Boban Stojanović.“

ČITAJTE:  Pederska izborna kampanja: Kako se LGBT organizacije (ne) mešaju u politiku?

Tako nam je Parada ponosa ostavila mesec dana da organizujemo događaj, da nađemo prostor, nađemo govornike, pokrijemo sami sve troškove, dok je ostalim organizacijama kao što su Da se zna, LGBT Srbija, Civil Rights Defenders, Gayten LGBT, obezbedila prostor za aktivnosti.

Najavu za tribinu „LGBT mediji i blogovi u Srbiji“ koju smo zakazali za sredu 14. septembra 2016. godine u EU info centru poslali smo 1. septembra. Od tada se Sekretarijat Parade ponosa više nije javio, iako smo nekoliko puta pisali i raspitivali se šta se dešava. Informaciju o tribini nisu ubacili u zvanični program Nedelje ponosa, niti objavili informaciju o njoj na sajtu i društvenim mrežama, niti su došli volonteri, niti fotograf…

Tribina na kojoj su govorili Aleksandar Stričević iz Radija LGBT Srbija, Petar Jeremić iz Udruženja novinara Srbije, Boris Milićević pokretač aplikacije Homofobometar, Nora Hajrinen iz Delegacije Evropske unije i moja malenkost kao glavni i odgovorni urednik Optimist magazina uspešno je organizovana, bez pomoći i podrške Parade ponosa, o kojoj su izvestile agencije Beta, Tanjug i Fonet, čije su izveštaje preneli mnogi štampani i elektronski mediji. Izveštaj sa tribine i objavljene vesti o njoj prosledio sam organizatorima Parade ponosa. Ni tada se nisu javili.

Ako ste se ikada pitali kako izgleda sarađivati sa Paradom ponosa, ovo je odgovor i pokazatelj da se sa Paradom ponosa ne može sarađivati i da mesta ima samo za podobne organizacije. Među podobnim organizacijama našla se i nepodobna LGBT Srbija čija tribina je ubačena u program Nedelje ponosa i na sajt www.parada.rs, ali nije objavljeno mesto gde se tribina održava, što se može smatrati sabotažom. Zato treba poslušati Gorana Miletića, jednog od organizatora Parade ponosa koji kaže: „Ako znate bolje, vi organizujte“.

ČITAJTE:  Zaštita od diskriminacije u Srbiji

Pored tribine o LGBT medijima i blogovima, Regionalni info centar je organizovao i obeležavanje 70 rođendana Fredija Merkjurija u Velikoj sali Doma omladine Beograda i obeležavanje 80 godina od streljanja Federika Garsije Lorke u Institutu Servantes. Ovi događaji su imali veću posećenost i medijsku vidljivost neko svi diskusioni programi Parade ponosa zajedno! To se zove karma!

Piše: Predrag Azdejković


Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.