Amanda Dior je rođena na području Balkana, otuda i njena snažna konekcija sa ovim prostorima. Kao ispunjena dama i DIVA želi da sve više svog slobodnog vremena posveti edukaciji stanovništva, kao i poboljšanju klime na ovim prostorima. Ona tvrdi da nismo kao narod sa Balkana primitivni, već da imamo glasne i primitivne pojedince, ali da sa njenom visokom štiklom može sve to da sredi.
Posetioci beogradskog gej kluba Pleasure imali su prilike da se u više navrata druže sa Amandom Dior, a ovaj intervju je način da je još bolje upoznaju.

Kako Vam se dopada gej scena u Beogradu?
Kako da vam kažem. Oduševljena sam činjenicom da je u jednom danu Beograd i Balkan doživeo dve DIVE. Jelenu Karleušu i njen koncert na Ušću i moj nastup iste večeri u poznatom klubu Pleasure. Kada se ta noć završila, pomislila sam: „Sada i da umrem, ne bi mi bilo žao!“ Naravno, to me držalo svega nekoliko sekundi jer sam već sutradan krenula za Beč, gde sam imala novi nastup.
Kako se rodila Amanda Dior?
Bio je to carski rez, kako se i sve ostale DIVE rađaju. Šetajući se tako Frankfurtom kroz Göthestraße i obilazeći najpoznatiji shopping centar, umesto da kupim haljinu za moju sestru, kada sam je probala – odlučila sam da je ipak za mene… Meni, sigurna sam čak i bolje stoji. I pored toga što je moja sestra jedna veoma zgodna žena, ja sam bolja! Zato sam DIVA!
E da, bila je to Dior haljina!
Da li ste se osećala sigurno i bezbedno u Beogradu van gej klubova?
Amanda Dior ma gde šetala i bila oseća se sigurno… Baš pre neko veče, na ulici u Beogradu, čekajući svog vozača, imala sam divno iskustvo. Nakon nekoliko neuspelih pokušaja jednog zgodnog mladića da me odvede u krevet, počeo je da se svađa. Tačnije, pokusao je da me preplaši. Tada je video Amandine zube i pogodite šta? Nakon samo dve moje izgovorene reči, ponudio se da kao pravi džentlmen sačeka s mnom prevoz. Da DIVA ne stoji na ulici sama.
Kako je biti Amanda Dior u Frankfurtu i Amanda Dior u Beogradu?
Bože, pitate DIVU kako je biti DIVA? Pa, divno – šta drugo da vam kažem!
Beogradska scena vapi za drag queen zvezdama. Da li imate neki savet i reči ohrabrenja?
Pa, šta da vam kažem… Biti zvezda nije lako, a sve scene generalno pate za njima! Bez obzira o kojoj vrsti zvezde se radi. Moj jedini savet je – da bi neko bio DIVA i ZVEZDA, mora da odluči i da se posveti karijeri i promovisanju sebe, a ne pronalaženju partnera za seks, kako pri izlasku tako i pri svakodnevnim aktivnostima.
Takođe, nekada smo pristrasni i potrebno je da dobijamo instrukcije od nekog sa strane. Sve DIVE imaju svoje saradnike, koji im ugovaraju nastupe, vode računa o tome kako se kada i gde pojavljuju. Ja imam sto u jedan, moj FF pokriva sve te pozicije, a imam sreću da ću u skorije vreme imati i svog stilistu, koji je inače član naše porodice – partner od FF moj fancy MM.
Koliko drag queen zvezda sa naših prostora ima u Nemačkoj?
Postoji joj neka? Molim vam javite mi ako saznate, da imam drugaricu makar kada sam kod kuće.
Koliko je uopšte razvijena ex-SFRJ LGBT scena u Nemačkoj?
Nemačka scena je nažalost loša, ali austrijska, tačnije bečka je fenomenalna. Ne mogu a da ne pohvalim dve organizacije iz Beča koje se bave zabavom – a to su BallCanCani i Turbofolk.
Često sam njihova gošća i pravo da vam kažem, radujem se svakom datumu koji oni objave. Mislim da od njih može da uči celi region, kako se to radi!
Gej scena nije uvek blagonaklona prema drag queen zvezdama. Kako se izboriti s tim?
Ja vas zaista ne razumem. Amanda Dior je uvek dobrodošla gde god bila. Nebitno na grad, državu, gay ili str8 klub.
Sećam se nastupa Indire i Alena u Frankfurtu. Amanda Dior, zajedno sa svojim sto u jedan FF-om je pored Indire i Alena bila zvezda večeri. Verujte mi, toliko smo se dobro proveli da sam na kraju dobila friend requestove na Facebooku od gotovo svih gostiju kluba. Slikala se sa pevačima, bila s njima na sceni.
Isto je bilo i sa Janom skoro u Dizeldorfu. Nezaboravan provod.
Mogu samo reći hvala svima što me prepoznaju i tretiraju kao DIVU. Mada, kako bi drugačije kad to i jesam.
Da li ćete češće posećivati Beograd?
Da. Odlučila sam da kompletan svoj dobrovoljni i humanitarni angažman usmerim na Balkan, a Beograd je bitan deo te scene. Kao i svaka DIVA, potrudiću se da klimu na Balkanu usmerim na pozitivnu i da ljudi ovde budu srećniji i raspoloženiji.
Malo nas je, ali smo jake. Pa da nismo, ne bi bile DIVE i sugurna sam da ćemo uspeti u tome!
Koliko je teško biti celu noć u visokim štiklama?
Bože, ja vas ne razumem. Sve vreme mi postavljate pitanja o nekim poteškoćama. Nema ih!
Diva se rodi u štiklama i bile one 10, 20, 30 cm ja u njima stojim i osećam se odlično. Posebno mi prijaju kada sam na sceni, jer tako vidim ceo klub a i potvrđuje mi to da sam ipak, DIVA i iznad ostalih.
Za kraj, želim još da obećam, da ću u ime moje želje da pomognem osvešćivanju ovog prostora, slati sa vremena na vreme, moje slike, dogodovštine i redovno vas obaveštavati o mojim nastupima. Vidimo se, uskoro!

ČITAJTE:  Harvey Fierstein - Kralj Brodveja

Razgovarao: Predrag Azdejković