Sportistkinje iz Srbije prvi put su učestvovale na EuroGames takmičenju i kući donele prvo zlato. Na nedavno završenim 14. po redu Evropskim igrama namenjenim LGBTIQ populaciji (EuroGames) u Budimpešti, prvi put je učestvovao ženski sportski tim iz Srbije i u periodu održavanja sportske manifestacije, od 27. juna do 1. jula, odneto je jedno zlato ali i druge zaslužne sportske nagrade.

Sportistkinje iz Srbije odmeravale su snage u košarci, stonom tenisu kao i krosu na 3 kilometara na kome je naša predstavnica osvojila zlatnu medalju dok su košarkašice osvojile četvrto mesto.
Srbiju je takođe predstavljao i jedan mladić koji se prijavio kao samostalni takmičar u disciplini polumaraton i koji je trku završio kao petnaesti po redu.
EuroGames su sportske igre namenjene LGBTIQ populaciji Evrope i organizuju se od strane EGLSF (European Gay and Lesbian Sport Federation) svake godine u nekoj od evropskih metropola. Povodom toga razgovarali smo s jednom od takmičarki, Marijom Šabanović.
Kako ste došle na ideju da idete na Eurogames?
Kada je sportska grupa FemSam osnovana prošle godine u septembru, jedan od ciljeva je bio i odlazak na velika takmičenja u Evropi i svetu. Kako su ovogodišnje EuroGames bile održane u Budimpešti, odlazak na to takmičenje nam se činilo ne tako teško izvodljivo. Pripremale smo se više od pola godine. Otišle smo sa košarkaškom ekipom i takmičarkama u atletici i stonom tenisu.
FemSlam je sportska grupa koja okuplja lezbejke, biseksualne i trans žene. Osnovana je kao samostalna inicijativa, ali je ubrzo postala deo lezbejske organizacije Labris. U okviru FemSlama moguće je baviti se košarkom, badmintonom i stonim tenisom. Fudbal, biciklizam i atletika se sportovi koji su takođe u planu.
Da li je bilo teško naći dovoljno devojaka za tim?
Sve devojke koje su se takmičile na EuroGamesu su inače dolazile na treninge FemSlama, tako da nije bilo teško pronaći ih. Sport i druženje sa devojkama iz cele Evrope bila je dovoljna motivacija za 12 devojaka da treniraju i pripreme se za takmičenje. Inače, FemSlam okuplja približno 40 devojaka koje redovno treniraju.
Sportisti kad idu na takmičenja mahom imaju sponzore, a vi?
Mi smo generalno imale podršku Rekonstrukcije ženskog fonda koji je stao iza same ideje ženske sportske ekipe koje okuplja lezbejke, biseksualne i trans žene. Fond nam je pomogao i da odemo na EuroGames. Pomoć je stigla i od košarkaške ekipe iz Nemačke kao i Rainbow City Rotterdam bez kojih ne bismo imale dresove. Beogradski Pride nam je dao majice „Pride normalno“ koje smo nosile na ceremoniji otvaranja. Takmičenje i boravak na igrama je veoma skupo za nas džep i bez tuđe pomoći ne bismo mogle da otputujemo.
Kakva je bila atmosfera na igrama? Koliko ljudi?
EuroGames su sportske igre koje su namenjene LGBT sportistima i sportistkinjama. Organizovane su tako da svako može da učestvuje bez obzira da li je profesionlac ili amater. To je festival sporta i druženja. Takmičenja se odvijaju na sportskim terenima po celom gradu, a druženje, žurke i razne druge kulturne manifestacije se dešavaju u EuroGames village-u. Organizatori kažu da je ove godine na igrama u Budimpešti bilo prisutno blizu 3000 ljudi.
Zašto posebna gej Olimpijada? Koji je cilj tih igara?
LGBT sportske igre su osmišljene kako bi okupile pripadnike i pripadnice zajednice koji/e vole sport. To je mesto da se ljudi druže i povezuju, ali i mesto na kome svako može iskazati svoju različitost i biti ono što jeste. To su masovne manifestacije koje kao takve sluze u svrhu vidljivosti LGBT populacije i promovišu različitost.
Koliko je bilo teško osvojiti medalju?
Mi smo osvojile zlatnu medalju u trčanju na 3 km, košarkaška ekipa je osvojila četvrto mesto na izuzetno jakom turniru, a devojka koja se takmičila u stonom tenisu je takođe dala sve od sebe i dobila par mečeva. Naš cilj je bio da se pripremimo što je bolje moguće i trudimo na takmičenju. Medalja je bila iznenađenje i sve smo se radovale zbog toga.
Da li se spremate za sledeće igre ili možda za svetsku gej Olimpijadu?
Ideja je da se pripremimo za World Out Games koje će se sledeće godine održati u Antverpenu, u Belgiji. To ce biti jedinstvena prilika da se sretnemo sa ljudima iz celog sveta. Ove igre okupljaju između 8 i 10 hiljada ljudi.


ČITAJTE:  Donald Tramp kvir filma: Brus LaBrus