Nega tela – preporuka


Konstantno smo fokusirani na negu kože lica što po mnogo čemu jeste realno područje interesovanja usled direktne i konstantne izloženosti kože lica spoljnim faktorima, a da ne pominjemo da ćemo, vrlo subjektivno pa i nepristojno komentarisati o nečijem životu pa i ličnosti na osnovu izgleda njegovog lica. U stanju smo da pružimo maksimalnu pažnju koži lica, dok u potpunosti zanemarujemo negu kože tela kao da u pitanju nije jedan isti organ. Kvalitet kože može biti u potpunosti uslovljen načinom na koji čistite kožu, ovde mislimo na kupke, sapune, ulja i dugo. U jednom od prethodnih tekstova smo pisali da svaka kupka koja sadrži boje i agresivne mirise (ili uopšte miris), a pri tom dosta peni je po definiciji loša, a često je posle upotrebe prati osećaj zategnutosti, nelagodnosti, svrab, lokalizovano crvenilo na osetljivim delovima što u kontinuitetu dramatično loše utiče na vašu kožu. Još ako se tuširate sa ovim proizvodima dva puta dnevno samo je pitanje vremena kada će vaša koža postati reaktivna i sklona iritacijama i alergijama. Stoga uvek birajte proizvode koji nisu bojeni, nemaju miris te ne pene puno. Ulja za kupanje, po pretpostavkom da su prirodna, a ne sintetička te da nisu citrusna ili od začinskog bilja i lavande su idealna opcija za normalnu do suve kože. Za mešovitu i masnu kožu ova količina lipida bi bila opterećujuća te se treba fokusirati na proizvode takozvanih dermatoloških brendova za kupanje koji su minimalno agresivni i imaju izbalansiranu PH vrednost. Jedan proizvod za kupanje ne može da uradi sa vašom kožom ništa drugo nego da je očisti, jer se primenjuje jako kratko, često manje od jednog minuta što nije dovoljno za apsorpciju jedinjenja, a sa druge strane sredina je vlažna/mokra što dodatno onemogućava prodiranje jedinjenja. Stoga svaka izjava o nezi kože pod tušem, zatezanju ili slično je apsurdna. Isti principi važe za proizvode za negu tela bilo da su to gelovi, fluidi, mleka, kreme ili puteri. Izbegavajte agresivne mirise po svaku cenu kao i boje, tražite da vam preporuče proizvod koji obezbeđuje vlagu i masnoću, te koji nema štetne sastojke o kojima stalno pišemo. Stoga preporučujemo da se pri sledećem izboru mleka za telo uputite ka obližnjoj apoteci i uzmete neki od dermatoloških mleka tj. emolijenata. Svesni smo da je tržište jako loše te da najveći deo mleka za telo ne sadrži u sebi ništa što je relevantno i održivo sa stanovišta nege kože te da se od vas čitalaca ne može očekivati da idete satima i guglujete hemijske sastave mleka te smo stoga izabrali nekolicinu proizvoda za negu tela koje smatramo dobrim i to u različitim cenovnim kategorijama:

Balea MED 15% UREA (DM) – minimalistička formula za jaku hidrataciju i blagu eksfolijaciju usred koncetracije od 15% uree koja će vam perutati kožu u prvih mesec dana korišćenja. Mleko takođe sadrži glicerin i lanatoin, ali i parfem mada u malim dozama koji nije postojan. Moramo da napomenemo da drugi proizvodi sa ureom koštaju znatno više, a pošto je parfem u malim količinama i slabo postojan preporučujemo ovaj proizvod za dehidrirane i suve, ali i normalnu kožu. Cena proizvoda oko 300 dinara za 250ml.

Lactovit – Lactourea REPARADO – Mleko nesvakidašnjeg hemijskog sastava pored uree sadrži laktat (mlečnu kiselinu) koja pojačava dejstvo uree, umiruje, hidrira i tonira kožu. Pored toga mleko je obogaćeno hranljivim uljima, vitaminima i antioksidansima, što ga čini apsolutno retkim na našem tržištu, a u svojoj cenovnoj grupi nema sličnog. Napominjemo da mleko sadrži postojan parfem, ali ostavljamo na vama da utvrdite da li vam prija ili ne jer smo zaista prijatno iznenađeni sastavom. Cena je oko 500 dinara za 400ml.

HIJALURON mleko za telo Apoteke Beograd
Ovo mleko u sustini kopira i to skoro u potpunosti noćnu kremu iz Hijaluron linije proizvoda Apoteke Beograd koja je bila obrađivana u ranijim izdanjima. Uzeto u obzir da je sada u pitanju mleko za telo smatramo ovo jednom od boljih formula koje su dostupne na našem tržištu, ali žalimo za cenom proizvoda koja je 1700 dinara za 250ml.

La Roche Posay Lipikar AP+
Dolazi u varijanti mleka i balzama, a razlika je u lipidnom udelu tj. koncetraciji she butera koji je u mleku na 10% a u balzamu na 20%. Ovo je izuzetan proizvod za sve tipove kože osim masne, ima odlična regenerativno i umirujuće svojstvo, a dizajniran je da jača odbrambenu barijeru kože. Uvek ga preporučujemo za osetljive kože. Cena je oko 2000 dinara za 400ml

Uređuje: Mladen Antonijević Prijeva