Moj tzv. gej život: Bojan Cvetanović


Ime, prezime: Bojan Cvetanović
Godine: 33
Zanimanje: Menadžer kancelarije (Diplomirani ekonomista)

Kada si prvi put znao da si…
Uh, bio je to dug proces. Aktivno sam ignorisao svoje potrebe tokom puberteta. Sumnja je porasla nakon prvog neuspešnog seksa sa devojkom. Uporno se tešio time da je sve faza, da se to dešava. Na četvrtoj godini studija sam definitivno prihvatio sebe kao gej osobu.

Tvoj izlazak iz ormana…
Dešavao se tokom 2011. godine. Prvo sam se autovao drugarici koju znam još iz perioda osnovne. Među svojim prijateljima sam tražio osobu za koju sam najviše verovao da će me prihvatiti takvog kakav jesam. Sreća pa je sve ispalo kako treba. Potom je usledilo autovanje užem i širem krugu prijatelja i tek na kraju članovima porodice.

Koji savet bi dao mlađem sebi…
Od svih opcija na koje pomišljaš, nemoj da se uvek hvataš za onu najgoru. Sve je u redu sa tvojim zdravljem. Osobe koje su te maltretirale i vređale će postati nebitne. Nemoj da se plašiš svojih osećanja. Imaj u vidu da Beograd nije daleko. I lep si, iako sredina u kojoj odrastaš ne misli tako.

Naj gej stvar koju si ikada uradio…
Dopustio sebi da se zaljubim u drugog muškarca i započnem jedan, pre svega, iskren život.

Tvoj prvi gej kafić/klub…
Prvi odlazak u gej kafić desio se 31. marta 2011. godine (nikad neću zaboraviti taj datum). U pitanju je Smiley. Klub: pokojni i nikad prežaljeni Apartman.

Tvoj prvi poljubac…
Sa devojkom na dočeku nove godine tokom perioda srednje. Sa dečkom na stanici „Žarkovo spomenik” dok smo čekali bus. Sa tim momkom sam i dan-danas u vezi.

Nevinost izgubio…
To je sve bilo toliko trapavo da i ne znam koji tačno seks da računam kao zvanično „gubljenje nevinosti”. Imao sam 22.

Šta za tebe danas znači biti gej…
Biti neko ko mora da bude dosta hrabar jer život u Srbiji nije lak ni kada si cisrodna hetero osoba.

Tvoj naj gej muzički album bio bi…
Možda „Born This Way” od Lejdi Gage jer se pojavio u pravom trenutku u mom životu. Mada, retko kada sam fan čitavog albuma.

Donji veš koji ti donosi sreću…
Poprilično sam ravnodušan prema donjem vešu u tom smislu.

Najviše se ložiš na…
Jedan duži period sam govorio da je Džejson Stejtam, fizički, moj tip muškarca. Sada se ne ložim ni na jednu poznatu ličnost.

Gej film koji morate pogledati…
Teško pitanje jer ima dosta dobrih filmova, ali izdvojiću ova tri: „Shortbus“, „O Fantasma“ i „Prayers for Bobby“.

U nedelju popodne naći ćemo te gde…
Ako je loš dan, kod kuće, sa dečkom, dok razmišljamo o tome šta da jedemo. Ako je lepo vreme, u šetnji.

TV serija koja je promenila tvoj gej svet…
Nekako je za očekivati da to za moju generaciju bude „Will & Grace”, ali zapravo, iako sam je kao klinja gledao, nije izvršila prevelik uticaj na mene. Serije koje su me osnažile u kritičnom periodu života su: „Skins“ (hvala Maxxie), „Física o química“ (David i Fer), „Niños ricos, pobres padres“ (Santi i Diego) i „Aquí no hay quien viva“.

Omiljena knjiga…
Među nama: neispričane priče gej i lezbejskih života. Nismo ni svesni koliko je važno što ovakva knjiga postoji. Jako je bitno da kao kvir osobe znamo našu istoriju na ovim prostorima, pogotovo ako uzmemo u obzir da je naše postojanje brisano, kontekst menjan, a knjige koje su nas se doticale su bivale spaljivane.

Tvoj gej heroj je…
Svi oni koji su doprineli tome da ja danas, kao kvir osoba, uživam neka prava.

Omiljena gej ikona…
Znam šta se podrazumeva pod tim kada neko kaže „gej ikona”, ali mislim da nikad nisam imao omiljenu. Svakako, hvala svima koji su bili tu da podrže kvir zajednicu kada drugi nisu smeli ni da zucnu.

Grindr ili GayRomeo…
Nikad nisam imao nalog na ovim aplikacijama tako da znate da, ako naletite na moje slike, to nisam ja. Imam tu sreću da sam i dalje sa svojim prvim dečkom, a s obzirom da smo u nekoj vrsti otvorene veze, ostale osobe upoznajem ili preko Instagrama, ili u klubu.

Omiljena društvena mreža…
Trenutno sam jedino na Instagramu. Nažalost, iako je jedina na kojoj imam nalog, imam puno zamerki na rad ove društvene mreže.

Tvoj stav o ljubavi i braku…
Ljubav je najlepša stvar na svetu. Element bez kog bi čitavo naše postojanje izgubilo sav smisao. Brak je zakonska i društvena kategorija za koju se nadam da će jednog dana biti prevaziđena. Trenutno to nije slučaj i kroz brak se regulišu mnogi aspekti zajedničkog života dve osobe. U tom kontekstu, uskratiti to pravo zrelim i punoletnim osobama koje svojevoljno žele da na taj način registruju svoju zajednicu, bez obzira na to kog su pola ili roda, predstavlja čistu diskriminaciju.

Više tekstova iz broja 65 – april 2022. možete pročitati na (Klik na sliku):