Skoro sam na netu video šalu na račun Kevina Spaceya, „Mrtav kao njegova karijera“. U svakoj šali ima malo istine, ali u ovom slučaju možemo da kažemo da uopšte nije reč o šali, već o apsolutnoj istini. Mišljenja sam da nakon histerije koja je nastupila zbog navodnog seksualnog uznemiravanja možemo reći da u skorije vreme Kevina Spaceya nećemo viđati na malim i velikim ekranima.

Sve je krenulo kada je Anthony Rapp, koga trenutno možemo da gledamo u seriji „Star Trek: Discovery“, na svom Tviter nalogu napisao kako je Kevin Spacey pre 30 godina obučen legao preko njega u spavaćoj sobi kada je on imao samo 14 godina. Nasilja nije bilo, seksa nije bilo, silovanja nije bilo, Anthony Rapp je izašao iz sobe, ali traumatizovan.
Kevin Spacey je nakon toga napravio najveći grešku, jer je na svom Tviter nalogu napisao: „Gajim veliko poštovanje i divljenje prema Entoni Repu kao glumcu. Više sam nego užasnut od kada sam čuo njegovu priču. Iskreno se ne sećam tog susreta, ako se i dogodio bilo je to pre više od 30 godina. Ali ako sam se zaista ponašao tako kako je on opisao, onda mu dugujem najiskrenije izvinjenje za to što je bilo duboko neprikladno pijano ponašanje, i žao mi je zbog osećanja koja je opisao da je nosio sa sobom kroz sve te godine. Ova priča me je ohrabrila da se pozabavim i drugim stvarima u mom životu. Znam da o meni kruže razne priče i da su one bile potpaljene time što sam uvek jako štitio svoj privatni život. Kao što oni koji su mi najbliži znaju u životu sam bio u vezama i sa muškarcima i ženama, a sada biram da živim kao gej muškarac. Želim da se nosim s tim iskreno i otvoreno i to počinje sa preispitivanjem sopstvenog ponašanja.“

Greška je što je pokušao da čitavu stvar spinuje i ponudi drugu temu javnosti, a to je njegovo autovanje. Njegov potez je prozret od strane medija i javnosti, što su mnogi smatrali priznanjem krivice. Od tog trenutka kreće lavina.
Nakon toga oglasio se glumac Roberto Cavazos koji je na Facebooku napisao kako je Spacey pokušao da ga dodirne bez njegove dozvole, dok je Spacey bio direktor pozorišta Old Vic u Londonu i dodao da je čuo gomilu sličnih priča.
Nezavisni reditelj Tony Montana je izjavio da ga je Spacey zagrlio i uhvatio za prepone u jednom baru u Los Anđelesu pre 14 godina i rekao mu da pođe s njim i zajedno napuste bar. Montana je uklonio njegove ruke sa sebe i otišao, dok je Spacey u vidno alkoholisanom stanju krenuo za njim. Montana mu nije dozvolio da uđe u WC zajedno s njim i gurnuo ga. Na kraju je dodao da je šest meseci nakon toga imao posttraumatski stresni poremećaj.

Neimenovani muškarac je za BBC ispričao incident iz 1984. godine kada se probudio i našao Spaceya kako leži preko njega. On je Spaceya upoznao kada je imao 16 godina, a sledeće godine je proveo u njegovom stanu u Njujorku, kada se incident dogodio. On kaže da je Spacey insistirao da spavaju zajedno u istom krevetu, ali je on odlučio da spava na kauču. Kada se probudio video je Spaceya kako spava pored njega, sa glavom na njegovom stomaku. Spacey je bio u donjem vešu, a on skroz obučen.

Još jedan neimenovani muškarac izjavio je da je imao seksualne odnose sa Spaceyem kada je imao 14 godina i da je Spacey pokušao da ga siluje. Spacey je imao 22, a on samo 12 godina kada ga je upoznao. Dve godine nakon toga započeli su vezu. Jedno veče, iako su do tada već imali seks više puta, Spacey je pokušao da ima seks s njim iako on to nije hteo. Uspeo je da ga odgurne i spasi se dubokih trauma i silovanja, kako je rekao medijima. Spaceyev advokat je odbacio ove tvrdnje.

Osam radnika koji su radili na seriji „House of Cards“ optužili su Spaceya za seksualno uznemiravanje ili napad. Oni kažu da je Spacey stvorio toksičnu radnu atmosferu svojim predatorskim ponašanjem na setu. Optužbe uključuju dodirivanje bez dozvole i nepristojne komentare članovima ekipe. Svi su izjavili da su bili istraumatizovani tim iskustvom.

Neimenovani muškarac iz Londona je prijavio policiji da ga je 2008. godine seksualno napao drugi muškarac. Tabloidi su objavili da je u pitanju Kevin Spacey, dok ga policija nije imenovala.

Harry Dreyfuss je objavio na BuzzFeedu da ga je Spacey vatao 2008. godine, kada je imao 18 godina, dok je njegov otac Richard Dreyfuss pripremao predstavu u Londonu. On kaže da ga je Spacey nekoliko puta uhvatio za bedra i prepone. „Zgrozilo me je što se Kevin osećao sigurno da može da me pipa dok je moj otac u sobi i da ja neću reći ni reč“. Advokat koji zastupa Kevina Spaceya je izjavio da on odbacuje sve optužbe.

Novinarka Heather Unruh optužila je Kevina Spaceya da je seksualno napastvovao njenog sina. Ona tvrdi da je Spacey napio njenog sina u jednom baru u julu 2016. godine i da ga je uhvatio za genitalije. „Spacey mu je plaćao piće za pićem i kada se moj sin napio Kevin Spacey ga je seksualno napao. On je nabio ruku u pantalone mog sina i uhvatio ga za genitalije. Moj strejt 18- godišnji sin je bio opčinjen jednom poznatom filmskom zvezdom i nije imao ni ideju da je u pitanju predator i da će postati njegova sledeća žrtva“.

Londonsko pozorište Old Vic pokrenulo je istragu zbog 20 svedočenja o navodnom nepristojnom ponašanju Kevina Spaceya kada je bio umetnički direktor tog pozorišta. Nakon optužbi glumca Roberta Cavazosa pozorište je preduzelo korake da utvrdi činjenice. Istraga je pokazala da je prijavljeno 20 incidenata za period od 1995. do 2013. godine, ali tek nakon što je Spacey prestao da bude direktor. Pozorište se izvinilo što nije stvorilo kulturu i okruženje u kome ljudi mogu slobodno da govore šta im se desilo.

Retko ko je stao u zaštitu Kevina Spaceya, a među retkima našli su se američki pisac Gay Talese i britanski muzičar Morrissey. Morrissey je za nemački „Spiegel“ rekao da napadi na Kevina ne zvuče neuverljivo i da se preteruje s napadima, ali i „da je sve prošlo kako treba i da su iz toga izvukli velike karijere, niko to ne bi ni spominjao“.
Ono što takođe treba uzeti u razmatranje je homofobija. Onog trenutka kada se Kevin Spacey autovao, sve je dobilo (homo)seksualnu konotaciju. Pipkanje, vatanje, ležanje obučen preko nekoga, su postali vrhunci seksualnog zlostavljanja, ravno silovanju. Naravno, u tome ima i prikrivene mizoginije, jer brutalna silovanja i seksualna iživljavanja nad ženama su u drugom planu zbog pipkanja muškaraca. Muškarci su, možda nesvesno ispali veće žrtve seksualnih predatora od žena, jer ih je zli čika Spacey pipkao.

Iza svega ovoga ostaje jedna uništena karijera zbog navodnih događaja od pre nekoliko decenija i kolateralna šteta u vidu stotina filmskih radnika koji su radili na projektima koji su sada otkazani. Nadam se da će makar nešto pozitivno promeniti kada je u pitanju seksualno uznemiravanje, koje je sveprisutno, ali da ne odemo u njegovu saudijsko-arapsku krajnost.

Piše: Predrag Azdjeković

0 Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.