Većina gejeva koju možeš da sretneš po njujorškim diskotekama izgleda besprekorno, bar kad je o telu i odeći reč. Sve pare koje zarade spucavaju u garderobu, obuću, fitness i beauty centre. Ta njihova nepodnošljiva arogancija utemeljena je upravo na tome. I u činjenici da žive odnosno spavaju u nekoj buvari na Menhetnu. Da, baš tako. U buvari. Njih deset iznajmi dvosoban stan i bukvalno draperijama izdele sobu da bi svaki imao komad prostora da smesti dušek. Jer, sve gubi smisao ako se ne probude baš tu. U srcu prestonice sveta – prepričavao mi je prijatelj svoja saznanja nakon višemesečnog istraživanja Hell’s Kitchena i drugih njujorških gej zona.

U Beogradu su stvari jednostavnije. Ko se dočepao Balkanske ulice može da spava bilo gde, glavni deo posla je završen. Nedostatak komfora ili komada iz aktuelne a ne prošlogodišnje kolekcije iole priznatog brenda, nabrekli i osunčani bisepsi još uvek mogu da nadomeste bez mnogo pogađanja. Meso je i dalje najskuplje i najtraženije, lepota, posebno ona vanserijska i, svakako, mladost i dalje su u igri, dok lifestyle dolazi posle. Način života ili preciznije, njegov kvalitet, razmatraju se tek kada slučajni susret preti da preraste u nešto ozbiljnije. Tako je uvek i bilo. Uostalom, finansijsku procenu partnera su izmislili strejt ljudi. Oni neprestano mozgaju o budućnosti a uvaljivanje sopstvenog dupeta u što bolje uslove jednom davno su mudro nazvali ljubavlju. Retko racionalna tradicija koja dolazi iz tog dosadnog sveta.

Opšte raslojavanje društva se sasvim jasno reflektuje i među gej ljudima. Pare su u džepovima estrade i ambicioznih političkih aktivista, tek s vremena na vreme ukaže se neko čeljade koje je do pristojnog života doguralo regularnom putanjom škola-fakultet-posao uz minimalno učešće srećnih okolnosti. I verovatno mnogo meditacije. U prevodu, većina gejeva jedva spaja kraj s krajem, a što više nema to se više predstavlja da ima. Hvala Bogu pa postoje društvene mreže koje su dušu dale za ovu vrstu falsifikata i življenja virtuelnog koncepta skrojenog po meri Pinka, Kardashiansa, Seks i grada…

ČITAJTE:  Homoseksualnost u SFRJ

Za iznajmljenu memljivu garsonjeru se uvek može reći da je za seks pozajmljena od druga, perje može da se završi na kompenzaciju ili isto tako pozajmi, dovitljivost je u osnovi svakog dobrog trika. Problem je samo ako neozbiljno zamiriše na ozbiljno jer za premijeru se uvek nekako skrpi. Reprize su nevolja. Za jedan bal svako može da zablista. Ljubav uvek donosi probleme.

Šta sve čini pristojan lifestyle po meri beogradskog pedera priključenog na sve globalne i lokalne trendove? Najviše ide na telo i njegovu ambalažu, potom na provod jer je smisao svakog pakovanja da se što bolje prikaže, a kako je zadovoljena sujeta duhovna hrana broj jedan, duša ne košta ništa jer su njeni “troškovi” uračunati u prethodnim stavkama. Najgrublje postavljeno bermudski trougao čine butik, teretana i krevet. Mnoge žrtve su odavno progutane, srećnici se još uvek drže na površini.

Mesečna članarina u teretani, dodaci ishrani čija cena varira od toga da li je cilj telo vreteno ili leva strana brega, razne vode i rehidratatori, pristojna oprema i 3G ako klub nema WiFi – to je već između 10 i 20 hiljada dinara mesečno. Najgore prolaze oni koji su napaljeni na izgled izbacivača iz diskoteke u Sutomoru jer to podrazumeva i što kvalitetniju hranu. Dobra sisa mnogo košta osim ukoliko genetika nije bila više nego darežljiva. Mobilne komunikacije su upletene u ovu priču jer bez dobrog selfija sa terena kao da se na ovom vrućem mestu nije ni postojalo a foto uradak garantuje mnogo lajkova i masnih poruka u inboksu. Drugar ili sapatnik na spravi do uvek može da odglumi trenera personalca jer to je tek posh, a ukoliko je teretana totalni ćumez, što će retko koji gej dozvoliti sebi, tuš kabina je najbolji ambijent za poziranje. Komentar tipa “A sad na relaks masažu” prolazi glat ako je selfi dovoljno upečatljiv. Dakle, pametno odabrati paket kod operatera jer to može da završi dobar deo posla.
Garderoba je veoma važna ako ne i najvažnija stavka. Nekim čudom, u ovoj sredini je konačno zavladala gadljivost na fejk, čak i onaj “skuplji”, i, štaviše, sve se lakše detektuje tako da dobra stara Zara, NewYorker i Bershka mogu, uz malo ukusa, da reše problem. Najgore je biti kokoška okićena paunovim perjem tako da, u ovom slučaju, od presudne važnosti je prepoznati svoje mesto. Iliti kupovnu moć. Rasprodaje su nekoliko puta godišnje pa se po modelu vrednog cvrčka vrlo pametno može isplanirati naredni period kao i prvi deo sledeće sezone. Uz malo truda iskopaju se tu i neki na duže staze primenjivi komadi što samo znači da je kupoholičarska veština zanat zlata vredan. Gladovanje takođe poželjno jer ubija dve muve jednim udarcem. Redovnim odvajanjem od usta neće biti problema sa slim fit modelima a i izvesno je da se bar jednom u tri meseca sebi može priuštiti neki komad koji se neće deformisati posle trećeg tumbanja po veš mašini.

ČITAJTE:  Preko pola miliona evra godišnje LGBT finansije

Na red dolazi famozna gajba i mlađi su tu u priličnoj prednosti. Od njih se i ne očekuje da je imaju. Gejevi koji su prevalili tridesetpetu, posebno ukoliko se razmeću životom na visokoj nozi, uticajem na društvenim mrežama i selfijima sa pevaljkama koje vole da navrate u “Pleasure” kako bi se bar na par sati osećale kao dive, moraju da povedu računa o kvadraturi. U suprotnom, sve pada u vodu jer u predrkanom džaku drema mačak beskućnik, zakupac garsonjere na Miljakovcu ili nekom od čačača naselja. Uspeh je afrodizijak i ko god igra na kartu “a gde ste sad vi” ozbiljno rizikuje ako se folira.

Biti gej u Srbiji može da košta glave. Inače nije skupo. Samo je prilično frustrirajuće. Biti gej u Beogradu nije tako loše i zna da bude vrlo uzbudljivo. Za anonimnu snošku dovoljni su besplatni darovi prirode. To si što si i raspolažeš onim čime raspolažeš. Biti gej u trendu i orbiti je papreno. Za ovdašnje standarde, naravno. Tu može da pomogne samo karijera tipičnog tatinog sina ili tajno znanje drugarice sponzoruše koja je rešila sve probleme u životu.

Piše: Nikola Milić