Dobro je znati gde treba putovati, ali je važnije znati gde ne treba putovati, posebno ako ste LGBT osoba. Često imamo priliku da čitamo liste mesta koje treba posetiti, među kojima su i pojedine homofobične zemlje. Imajući u vidu da putovati kao LGBT osoba donosi svoje brige, mi smo napravili svoju listu mesta, bez tačnog redosleda, koja bi LGBT putnici trebalo da zaobiđu ili da vode računa da li javno pokazuju svoju homoseksualnost.
Uganda
Sramotni nacrt zakona „Ubiti homoseksualce“ je umanjen na „Zatvoriti homoseksualce“ („teži homoseksualizam“ znači život u zatvoru) pre neko što ga je sud ukinuo prošlog leta. Ne brinite, ova užasavajuće homofobična nacija, gde svakodnevno ubijaju aktiviste, pokušava da donese novi drakonski anti-gej zakon.
Rusija
Sa zakonom o zabrani gej propagande, Rusija uspeva da pokaže da nije bezbedna destinacija za gej putnike. Ova nacija je sve gora i gora kada je u pitanju LGBT populacija, zabrana Prajd festivala, zabrana transrodnim ljudima da voze, maltretiranje, čak i ubijanje gej tinejdžera.
Egipat
Biti gej u Egiptu je isto što i biti kriminalac i skoro sve što ima veze sa homosekseualnošću smatra se razvratom. Ova nacija strogo kažnjava gej ljude, uključujući gej javna kupatila i policija je poznata po tome da mami gej muškarce preko interneta ili sms-poruka.
Sudan
Gej veze su nelegalne u Sudanu, i homofobija je rasprostranjena. Izveštaj State Departmenta iz 2011. godine pokazuje da osvetnici redovno napadaju gej ljude u Sudanu. Smrtna kazna je zaprećena onima koji po treći putu budu osuđeni zbog homoseksualnog ponašanja.
Litvanija
Pod uticajem svog komšije, Rusije, Litvanije je predložila veliki broj anti-gej zakona u poslednje vreme, uključujući zabranu „gej propagande“, zakonodavstvo koje bi zabranilo sve od LGBT grupa do gej parada. Srećom, u zastoju je, ali ono što je zastrašujuće je to što su homoseksualci često žrtveni jarci u ovoj zemlji istočne Evrope.
Senegal
Ova Afrička država je kriminalizovala gej seks prošle godine, sa novčanom kaznom i zatvorom. Od 2013. godine veliki broj LGBT ljudi je ležao u zatvoru samo zbog toga što su gej.
Jamajka
Ako ste muškarac, nemojte očekivati da se osećate prijatno sa svojim partnerom na Jamajci, zato što je seks između muškaraca nelegalan, i ako ste na meti zato što ste LGBT, nemojte očekivati da će vas vlada zaštiti. Zvaničnici su poznati po tome da praštaju i učestvuju u anti-gej nasilju.
Zimbabve
Ako želite da vas smatraju „đubretom“ ili da vam možda odrube glavu, Zimbabve je definitivno destinacija za vas. Predsednik Robert Mugabe je stvorio neverovatno anti-gej okruženje (izjavio je da homoseksualnost „uništava nacije“), sa odobrenjem većine javnosti Zimbabvea.
Honduras
Zločini iz mržnje prema LGBT osobama su porasli od 2009. godine, i prisutan je razdor između LGBT aktivista i njihovih porodica – zagovornici jednakosti su često izbegavani od strane zajednice. Ubistva LGBT osoba su zastrašujuće česta, i vlasti se ne trude da uhvate počinioce i spreče dalje zločine.
Nigerija
Anti-gej sentiment u ovoj centralnoj Afričkoj državi je široko rasprostranjen. Preko 97% stanovnika Nigerije smatra da je homoseksualnost neprihvatljiva. Istopolni parovi mogu biti suočeni sa 14 godina zatvora, a javni prikaz istopolnih osećanja je nezakonit. U pojedinim delovima zemlje postoji i smrtna kazna za homoseksualce.
Iran
Po šerijatskom pravu, homoseksualni odnos između dva muškarca kažnjava se smrću, a muškarci mogu biti kažnjavani šibanjem i zbog manjih “prestupa” kao što je ljubljenje. Bili smo svedoci da su homoseksualci javno bešeni u Iranu i da radikalni islamisti proganjaju homoseksualce.
Irak
Iako zakon izričito ne zabranjuje homoseksualne odnose, homoseksualci su bili žrtve radikalnih islamista i bili su osuđivani od strane sudija koji poštuju šerijatsko pravo. Više informacija u tekstu o ISIS.
Homoseksualnost je ilegalna u više od 76 države sveta, od kojih su neke poznate turističke destinacije, ali homoseksualci treba da izbegavaju države koje su na ovom spisku i države kao što su Katar, Somalija. Ujedinjeni Arapski Emirati, Mauritanija, Jemen, Avganistan, Mali… ili ako se nađu u tim zemljama vode računa o svom ponašanju, jer mogu biti osuđeni na doživotne kazne zatvora ili smrtnu kaznu. U pojedinim zemljama homoseksualnost je legalna, ali to ne znači da stepen homofobije nije visok i da nasilje nad LGBT populacijom nije izraženo! Pre nego što se odlučite na putovanje, istražite kakva je LGBT situacija u toj zemlji i budite na oprezu.


ČITAJTE:  Pravno regulisanje četiri zida