Za 24. jun od 11 časova u Pionirskom parku u Beogradu zakazan je drugi po redu Ponos Srbije koji zajedničkim snagama organizuju udruženje građana „Egal“, Loud & Queer i Gej lezbejski info centar. Tim povodom smo razgovarali sa Helenom Vuković iz „Egala“ koja je i prošle godine bila jedna od organizatorki Ponosa Srbije i hrabro govorila na Trgu Republike.

Da li se i koliko situacija za trans* osobe u Srbiji promenila od tvog javnog autovanja do danas?

Verujem da jeste, jer trans* zajednica je postala vidljivija, kao i njeni svakodnevni egzistencijalni i sistemski problemi. Kada se neki problem prepozna, postane vidljiv, mnogo je veća šansa da se iznađe rešenje ili način da se problem reši. Ono što je bitno je da trans* osobe znaju sada da nisu same, da postoji neko ko je prošao to što oni prolaze i o tome javno priča, osnažuje ih i pomaže im da prevaziđu izazove, svakodnevne i one na koje nailaze u specifičnim situacijama povrede prava.

Svedoci smo nasilja nad trans* osobama, šta možeš da nam kažeš o pojedinačnim slučajevima i koji su epilozi?

Generalno gledano, mi smo tradicionalno društvo koje se plaši svega što je drugačije, što nije ukalupljeno u tradicionalne društvene norme. Lakše nam je da sa podsmehom komentarišemo tuđu muku, nego da pogledamo sebe same i sobom se pozabavimo. Slučaj Leone, koja je preživela napad petorice muškaraca u centru Beograda nam je jasan pokazatelj gde stojimo kao društvo. Od napadača kojima smeta neko ko nije obučen po njihovom ukusu, taksista čije postupke ne mogu ni da prokomentarišem a da se ne uzrujam, koji vrlo biraju koga će prevoziti i na kraju službenika policije koji dodatno žrtvi sole ranu svojim bahatim i neprofesionalnim opaskama i nečinjenjem. Prema rečima MUP-a, tri napadača, od kojih su dvojica maloletnici, su pronađeni i protiv dvojice su podnete krivične prijave. Napadač na Lelu još nije pronađen, ali je reakcija MUP-a bila adekvatnija, što uliva nadu da se neke stvari pomeraju na bolje, mada se sve desilo nakon našeg medijskog pritiska. U Leoninom slučaju je poražavajuća činjenica da se napad desio u ugostiteljskom objektu, a da niko od zaposlenih nije stao u odbranu svoje mušterije koja je uredno napunila kasu navedenom objektu. Vrlo su spremni da uzmu novac od trans* osobe, ali nisu spremni da zaštite.

What ever happend to Dijana Pospiš?

Koliko sam čula ona je na proceni kod psihijatrijskog tima Klinike za transrodna stanja KCS.

Kako napreduje tvoja tužba protiv Vojske Srbije zbog diskriminacije?

Tužba nije bila protiv Vojske Srbije, nego protiv Bratislava Gašića koji je bio tadašnji ministar odbrane. Krivična prijava je stigla do Ustavnog suda, a po privatnoj tužbi postupak je, takođe, u toku.

Egal je podneo krivičnu prijavu protiv Miroljuba Petrovića?

O da, javnom zagovaranju nasilja nad različitostima mora se stati na put. Put koji vodi kroz institucije to je najdelotvorniji, jer ako se ne sankcioniše zagovaranje nasilja, imaćemo ga na svakom koraku. Pomenuti gospodin je svojim stavovima pridobio simpatije starijih maloletnika koji nemanju drugog načina da kanališu svoj višak energije, nego kreću u ispunjenje plana svog mesije. Nije isključena ni povezanost povećanog broja napada na LGBTI osobe i predavanja koja drži imenovani.

Šta nas sve očekuje na ovogodišnjem Ponosu Srbije?

Očekuje nas mnoštvo događaja – razgovori, izložbe, filmovi, promocije, sport, zabava, žurke. Prajd vikend će biti otvoren velikom žurkom na krovu, kada će nastupiti Gift i SevdahBaby. U subotu je šetnja, uveče đuskamo u starom dobrom Pleasureu, a u nedelju se družimo ponovo, da sumiramo utiske, razgovaramo, Ono što je najvažnije je što su se angažovali članovi i članice zajednice i oni koji podržavaju, a koji imaju svoje male biznise, pa će da mešaju, mese, peku, seckaju, sviraju, fotkaju, svako ko šta ume i time doprinesu da ovo zaista bude Prajd za sve nas.

Goran Miletić je izjavio da u Srbiji postoji samo jedan Prajd, jer je samo jedan najavljen godinu dana unapred i koji je član InterPridea?

Prajd Ponos Srbije je uredno najavljen prošle godine. Verujem da Goran Miletić nije dobro obavešten, jer Ponos Srbije je događaj koji organizuje zajednica koja živi u Srbiji i želi da poboljša svoj status u matičnoj zemlji. Biće da Goran nema kontakt sa ovom zajednicom, ali ne znam ko će mu organizovati taj događaj kada je dosadašnji vlasnik Belgrade Pridea u azilu u Kanadi.

Koliko je važno da postoji alternativni Prajd i u čemu je razlika?

Veoma je važno, jer niko ne može imati tapiju nad prajdom. Pri tom, ne vidim potrebu da se Ponos Srbije naziva alternativnim prajdom. Prajd je proslava svih naših različitosti i Prajd je protest, borba za jednaka prava. Prajd radi prajda je jalov posao, poruka koja se šalje mora biti jasna i treba da sledi kao kruna posvećenog rada u zajednici i sa zajednicom, a ne da bude svrha sam za sebe. Prajd koji organizujemo daleko da je jedina aktivnost koju realizujemo u okviru naših organizacija ili stvari koje lično svako od nas radi za zajednicu. Zajednica lako prepoznaje iskrene namere, a zbog zajednice i za nju i treba da delamo.

Kada možemo očekivati da će Drop In centar za trans* populaciju početi sa radom i koja će mu biti funkcija?

Drop in centar koji Egal otvara pružaće sveobuhvatnu pomoć i podršku celoj LGBTI zajednici. Zaštita od nasilja i diskriminacije, parnjačka podrška, psihološko i psiho-socijalno savetovanje su samo elementi usluga koje će biti dostupne. Drop in centar je dugoočekivani i preko potrebni, kontinuirani sistem podrške LGBTI zajednici. Pripreme su u punom jeku, a otvaranje se očekuje u narednih nekoliko meseci.

Tvoja poruka za kraj…

Budite to što jeste i ne dozvolite da vam kvare snove, jer verujte ostvaruju se! Vidimo se 24. juna u Pionirskom parku. Niko nije slobodan dok svi nismo slobodni!

Razgovarao: Predrag Azdejković

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.